Wednesday, December 6, 2017

Apa itu Keguguran? Cara Merawat bila keguguran

Mengalami keguguran adalah suatu kehilangan besar dan amat menyedihkan bagi sesetengah wanita, terutamanya jika mereka masih belum mempunyai zuriat lagi. Keguguran juga boleh menjejaskan kesihatan jika tidak di rawat segera akibat tumpah darah dan jangkitan kuman.

Apakah maksud keguguran?

Keguguran adalah kehilangan kehamilan secara spontan dalam 20 minggu pertama. Kira-kira 10-20% daripada kehamilan berakhir dengan keguguran , dan lebih daripada 80 peratus daripada kerugian ini berlaku sebelum 12 minggu.

Keguguran mengandung boleh berlaku kepada mana-mana wanita hamil. Jika mengikut nasihat orang tua-tua, situasi keguguran dikatakan lebih serius berbanding kelahiran. Jelas sekali menunjukkan betapa pentingnya penjagaan selepas keguguran.

Wanita mengalami keguguran juga perlu melalui tempoh berpantang sama seperti ibu selepas bersalin. Bahkan penjagaan dalam pantang bersalin adalah lebih mudah berbanding penjagaan ibu yang keguguran.

Wanita yang tidak merawat diri dengan berpantang selepas mengalami keguguran berisiko menghadapi bahaya tertinggal cebisan darah lendir daripada janin serta sisa uri di dalam rahimnya. Ibu akan mendapat masalah angin toksin yang boleh menyebabkan keracunan darah akibat jangkitan di bahagian peranakan.

Masalah angin merian yang berpunca daripada keracunan darah juga boleh terkena kepada ibu yang keguguran tanpa penjagaan rapi. Sekiranya bahagian rahim tidak dibersihkan dengan rapi, toksin akan meresap ke seluruh sistem badan. Akibatnya ibu boleh demam panas sehingga mendapat kancing gigi apabila tidak berpantang makanan yang dilarang selepas keguguran.

Jika penjagaan berpantang dilakukan dengan betul, ibu dapat mempercepatkan proses pemulihan seperti tekanan emosi, masalah kesuburan, lemah rahim, ketidakseimbangan hormon, bengkak dan bisa otot peranakan.

Adakah tempoh berpantang ibu keguguran sama seperti ibu selepas bersalin? Sebenarnya mengikut petua orang tua-tua, ada bermacam pantang larang ibu yang keguguran termasuk bab pemakanan dan gaya hidup seharian.

Berpantang ibu keguguran berakhir mengikut jangkamasa keguguran.  Untuk lebih berkesan, pantang larang pemakanan ibu keguguran akan tamat apabila ibu kembali hamil dan bersalin. Ibu mesti mengelakkan makan makanan berangin seperti ubi, keladi, rebung, sayur keladi, pucuk paku, pucuk ubi dan terung.

Begitu juga dengan makanan yang sejuk serta menjalar seperti labu, kangkung, kacang panjang, timun, ciku, betik, langsat, duku, macang, kuini, nangka, cempedak, pisang masak hijau, durian belanda dan tembikai.

Ibu juga tidak boleh makan ikan yang berbisa seperti ikan berduri, terubuk, bawal hitam, cencaru, tamban, sardin, pari dan makanan laut seperti sotong, udang, kerang, belacan, budu, cencaluk dan ikan masin.

Jika mengikut petua pantang larang orang tua-tua, ibu yang melanggar pantang tersebut boleh mengalami masalah bentan urat, demam lambat baik, rambut gugur, alahan kulit dan mudah letih.

Di SuzyHoney herbs juga kami ada menyediakan rawatan jamu khas untuk masalah keguguran.
Sebaik sahaja lepas keguguran ibu di syorkan untuk mengikut step yang disarankan

Langkah pertama :

1. Rebusan Akar Kayu 
SuzyHoneyHerbs
Harga Rm25  sepeket penggunaan utk 10 hari.

Campuran Rebusan Akar Kayu Suzyhoney terdiri dari akar kayu daun terpilih . Rebusan ini tidak pahit  (mild) dan sangat menyegarkan badan bagi menjaga urat saraf dan melancarkan perjalanan darah.  Ianya juga membuang toksid dalam badan.

Ianya terdiri dari akar kayu terpilih dengan kualiti yang bagus :

🌿 Daun/  batang /akar Mas Cotek
🌿 Kulit kayu serapat
🌿Manjakani
🌿Daun  Kacip Fatimah
🌿 Dan lain akar kayu terpilih🌿🌿

Rebusan akar kayu di ambil selama 10 hari habiskan 1 peket.

Cara merebus :
Ambil sebahagian daripada akar kayu tersebut. Cuci bersih2 kemudian di rebus  dgn 5 gelas air sehingga mendidih menjadi 3 gelas air.

Baki rebusan biarkan shj dalam.periuk dan boleh di rebus utk pengambilan esok hari. Cuma tambahkan air shj . Rebusan boleh di teruskan guna sehingga ada lagi rasa akar kayu.

Cara aturan makan:

1 gelas siang
1 gelas malam

#SuzyHoneyHerbs
#JenMokCun

No comments:

KENA PANTANG KEGUGURAN. PENTING!!!!

Assalamualaikum buat semua. Hari ini saya mahu menulis mengenai penjagaan pantang Keguguran.  Ramai yang bertanya saya bagaimanakah ...