Wednesday, April 23, 2014

1st Trimester sudah.... Next 2nd Trimester....

Assalamualaikum.. 

Aduh tadi nak buka emel ofis, bole lak lupa password. dah 3 hari buka, semua tak betol password ni. oh noo.. camno la ni. aduhai... meh la dok story kat sini dulu. hehehe. harap aku ada tulis la password desktop kat mana-mana. 

Alhamdulillah arini masuk 16minggu bersamaan 4 bulan. sekarang ni aku dah masuk 2nd trimester. Alhamdulillah 1st trimester 1 bulan sehingga 3 bulan yang berlalu ku harungi jua. Memang mabuk & muntah serta tak lalu makan sahaja. Walau apa pun its a kenangan pahit manis bagi aku pertama kali pregnant. Alhamdulillah. 

Kalau ikut due date doktor pagi, in Shaa Allah aku bakal bersalin pada 8 October 2014. 40 minggu tu. Oleh kerana sekarang dah rasa nak makan, okey alhamdulillah tapi kena jaga-jaga berat taknak la naik melampau-lampau kan. hihihi. yang penting sesuai & sihat, baby pun sihat. 

Terkenang masa 1st trimester yang lalu, saat nak makan la sedih. huhuhu. bukan sedih apa, punyalah pelbagai jenis makanan satu pun aku tak terasa or teringin, Allahuakbar. Allah tarik sekejap nikmat makan tu. Sangat bersyukur bila mana ada 1,2 makanan yang aku leh makan & diterima. Apa yang aku suka nasi, bihun, ayam, ikan, buah, sayur, susu, air semuanya tak leh terima, makan & lepas tu kuar balik semuanya. Biskut kraker hup seng tu jer leh terima. dapat makan 2 keping jer pun, bukan banyak mana sangat. Tapi bersyukur. 

Yalah setiap orang tak sama dugaan & rezekinya. Apa yang Allah aturkan pasti ada hikmahnya. Pasti ada manisnya kan. Cian jugak kat Hubby kalau ajak makan tu, tapi aku gagahkan teman dia g makan. Aku kalau sampai kedai makan, pening tengok orang ramai, tengok makanan, belum makan lagi tu. Lagi satu bila dalam perjalanan, aku yang duduk kat sebelah tu memang rasa tak selesa, rasa serba tak kena. Rasa perjalanan tu jauh jer. 3 bulan tu memang tak balik kg sebab doctor tak bagi travel jauh lagi satu tak kasi angkat berat. tambah lak masa tu ada cyst. So more care. Memang doa banyak-banyak agar baby selamat & sihat. 

Cuma sekarang dah mula rasa nak makan tapi tak leh nak makan semua sebab aku masih lagi pantang. Telur & ayam terutama tak leh makan sebab gatal nanti. walaupun bau telur dadar tu salu menggoda baunyer terutama bila gorengkan untuk Hubby. hehehe. 

2nd trimester sudah bermula sehingga 6 bulan, kira sampai bulan June la. huhuhu. In Shaa Allah hujung bulan June start Puasa Ramadhan. In Shaa Allah dapat lah puasa penuh nanti. Mohon Allah berikan kekuatan untuk berpuasa nanti cuma kena sahur nasi la. 

Haaa sekarang tengahari kena makan nasi walau sesenduk. Kalau tak angin satu badan. Kira time makan tak leh nak skip, memang kena jaga. Lepas ni nak masak pun alhamdulillah dah boleh masak. Nak temankan Hubby pun dah okey. Alhamdulillah. Syukur sangat.

Okeylah... babaiiiiii. 



Monday, April 21, 2014

Pengalaman Operation & HKL

Assalamualaikum....

Rasa macam panjang sangat nak masuk semua kat entry sebelum ni. So pecahkan ikut suka. Lama tak menulis ayat-ayat agak berterabur. Maaf la yer. hehehhehe

Isnin 7April. aku gerak pun dah kol 10 pagi. Taknak masuk awal2 nanti rasa bosan. hehehe. Masa otw ke HKL hubby pun pesan die cakap aku kena kuat, kena buat cepat, cian baby nanti. Ni dia dah amik cuti nak temankan aku. Aku pun taknak menyusahkan sangat Hubby & family. Kali ni aku pergi untuk selamatkan baby juga diri. 

Sampai jer tukar baju semua. Doctor Bius datang kali ni doctor lain, Alhamdulillah aku dapat rasanya ketenangan. Kena minum ubat untuk clearkan perut tu. Rasa masam & masin yang teramat. Pening kepala aku minum ubat tu. 1/2 jam lepas minum aku dah muntah-muntah. terus tak selera nak makan apa dah. Petang masa Hubby datang kena minum lagi sebotol. 10minit lepas minum memang aku muntah terus. eeeeeeeeeeeeee. 

Lepas tu amik darah & masuk jarum panjang, redha & ready jer. mintak buat kat tangan kiri. sebab aritu kat tangan kanan. Last makan kol 8:00pm. So minum air jer. Kat kampung, lepas abah & mak mohon Ustaz & jemaah buatkan solat hajat & doa agar urusan esok berjalan lancar & dipermudahkan. Juga doa dari seluruh family & kawan-kawan. Thanks semua Allah saja mampu balas jasa baik kalian. Malam tu aku amalkan Doa Nabi Yunus & Doa permudahkan segala urusan esok.

Konon kol 10 nak tido tak lena pun. Kol 12 dah start puasa & doktor dah drip air. Kol 1pagi aku rasa sakit perut. 3 kali okeh bangun g toilet. Memang clear rasa perut. 

Tido bangun tido bangun. Kol 6am nurse suh mandi, sebab aku kes yang pertama. Kol 8am nak buat OT. Doktor pakar cakap mungkin tak jadi tebuk sebab takut kena baby & kena terus cyst tu. So Doktor plan to open bawah pusat, kuarkan cyst & tutup balik. Aku redha & harap ianya yang terbaik untuk keadaan aku & baby. Doctor cakap bius penuh akan diberi mungkin ada effect baby. Aku doa & tawakal pada Allah jer, harap tidak menjejaskan baby. Doctor tu cakap lepas bius penuh habis, die akan bagi ubat tahan sakit yang tekan tu. Morfin. Kalau amik banyak mungkin akan effect baby jugak. Aku doa dapat tahan kesakitan nanti sebab taknak amik sangat ubat tahan sakit tu. 

Saat hampir sampai, kol 7.30am aku g scan sekali lagi sebelum di operate. Dah pakai baju putih & topi. Doctor cakap cyst aku size dah besar lagi. Last week 11cm, pagi tu 18cm. So lepas scan aku di tolak ke bilik OT. Seyes aku redha & tawakal jer. Alhamdulillah memang rasa berdebar tapi apa pun aku kena buat jugak untuk selamatkan baby. Allah sentiasa ada bersama-sama aku & baby. Memang tak putus-putus zikir, selawat dalam hati. Terbayang muka Hubby, Mak Abah, Adik2, Mak Mertua, Adik Ipar, Sahabat2,..... 

1st time masuk bilik OT sejuk. Aku dikerumun & ditanya soalan & semua borang yang telah aku tandatangan. Nak pastikan betol ker aku tandatangan. That the prosedur. Aku dibekalkan darah 2 pain, minum & makan ubat tahan muntah. Telan jer la. Dari troli katil wad aku dipindahkan ke katil lain. Di tolak masuk ke dalam lagi, Bilik bedah no 3. Pastu aku ditolak ke bilik tersebut. Terang & sangat sejuk. oooo 1st time kan masuk bilik bedah. Lagi sekali aku dipindahkan ke katil OT. Lampu atas aku. Doctor bius, doctor yang bedah aku, asssistant alhamdulillah semuanya perempuan. Ada satu staff lelaki tanya pasal sain di borang & die keluar.  

Doctor bedah dah pegang tangan aku. Doctor tanya tahu tak nak buat apa? Aku cakap nak bedah kat perut. Wayar-wayar dah dipasang kat badan aku. Pastu sebelum dibius Doctor tu cakap, kejap lagi awak akan tido. Aku cakap kejap, aku baca bismillah & baca doa tawakal & terus aku tak sedar. Bila aku sedar, aku dengar bising, panggil nama aku. Aku dah ditolak keluar dari bilik OT & aku masih berada di area kawasan OT. Nurse terus tanya soalan sebelum aku dibius. Alhamdulillah aku dapat jawab semuanya dengan baik & betol. Lulus katanyer. Masa tu aku masih diberi oksigen di mulut sambil jawab soalan. Nurse belah kiri terangkan pasal ubat tahan sakit & bila sakit picit. Yer aku rasa sakit kena pisau kat area perut aku. 

Bila aku dah okey aku ditolak ke troli untuk dihantar kembali kat wad. Sampai jer aku tengok jam kol 11:15am. makna hampir 2 jam jugak aku dalam OT. Alhamdulillah aku selamat. Nurse tu cakap tadi baby pun okey. Alhamdulillah. Ubat bius masih bersisa so aku kejap-kejap terlelap sampai la sedar2 buka mata hubby dah sampai. Rupanya dah 12:30pm. Cakap perut tegang rasa nak kencing, dia cakap takpe, rupanya diorang pakaikan aku tiub. Alhamdulillah aku takde tambah darah. 

Masa tu aku tak tahu lagi mana tempat operate tu. sebab aku raba-raba bawah pusat aku okey. Rupanya kat bawah sket, atas ari-ari kita. Doktor cakap die open melintang tak jadi menegak. Allahukbar. Aku tengok perut aku flat sangat berbanding sebelum ni. takde rasa keras. Alhamdulillah. takde rasa senak. Petang tu adik aku, Firah dari Melaka untuk temankan aku malam tu. Aku rasa lemah lagi. Ubat bius hilang slow-slow. Rasa kebas kat kaki. Sakit aku leh tahan so aku tekan sangat ubat tahan sakit tu. Doktor & nurse yang risau. Alhamdulillah aku leh tahan. Aku taknak bahayakan baby. Takpe la biar aku yang tahan sakit. Tapi alhamdulillah rasa sakit tu tak kuat sangat. 

Hari kedua lepas OT, doktor cakap aku kena duduk arini. Oh ya, dari Kelas 3 aku baru dapat tukar ke Kelas 1, baru ada kosong. So tiub kencing dah dicabut, ubat penahan sakit pun diorang dah cabut. Tinggal air yang didrip jer. So slowly aku turun katil, duduk kat kerusi roda. Dah leh minum & makan. Tapi takde la selera sangat pun. Nak minum air jer. Alhamdulillah dah kentut Doctor cakap, good. 

Slow la jalan nak ke toilet nak bergerak kan sambil ampu tempat operate tu. Memang tak berani mandi la. hehehe. petang tu lepas adik balik, Hubby tukarkan baju. Hubby cakap, nampak aku susut sangat. pagi tadi pun masa nurse kemaskan katil, die cakap kat kawan die, aku nampak susut sangat. Berat aku 61kg masa 3April. Masa datang 7April berat jadi 59kg. Lepas operate tak tahu tinggal bape. walau baru 2,3 hari kat hospital. Tak kisah janji sihat alhamdulillah. 

Doktor cakap kalau okey semua, drip air akan dibuka, esok hari ketiga dah leh buka plaster luka, scan baby, jika semuanya okey, aku leh balik. Doa semuanya baik-baik jer. Alhamdulillah aku leh jalan & duduk walau perlahan-lahan. 

Hari ketiga 10April, nurse dah buka plaster, katanyer luka cantik takde berair. Alhamdulillah. Pastu minta akak katil sebelah tengokkan, die cakap cam bersalin czer tempat operate tu. So apa pun kena pantang lepas ni. Lepas bekpes Doctor scan baby tengok jantung & perkembangan baby, alhamdulillah baby aktif, so doctor kata leh discharge arini. Dalam tengahari sebab doktor nak siapkan dokumen, siapkan MC semua. 







aku tengok report last cyst yang berjaya dikuarkan bersize 20x25cm. report doktor la aku baca. tapi apa dalam tu tak tahu lagi sebab dah di hantar ke lab. Doctor cakap aku kehilangan hanya 50ml darah so HB aku 10.5 camtu la. still okey cuma lepas ni aku kena jaga HB aku, kena kasi naikkan. Last aku tengok HB aku 11.6. tadi checkup 11.2. kena monitor & naikkan HB, 

Time ni lepas discharge HKL sebelum gerak lik kg

Setel semua kol 3 aku siap tukar baju, hubby kemaskan barang2. Oh ya petang hari kedua aku muntah lepas makan. Hari ketiga pun sama. Kuar cam lendir & makanan sket. Lepas discharge terus balik kampung, Melaka sebab kalau stay KL sapa nak jaga, nak masakkan lauk kan. sebab aku kena pantang macam orang bersalin sket sebab nak bagi luka dalam baik. tak leh benda yang gatai. 

Masa otw balik aku muntah 4,5 kali dalam perjalanan. memang rasa lembik. Sampai jer mak dah masak bubur, leh makan bubur sket & muntah. Hari ke4 sampai ke 9 aku memang muntah jer lepas makan. memang lembik, lemah la. 
Aku rasa start 16April baru aku rasa okey & bole makan & tak muntah. Alhamdulillah. 

Sekarang aku dah nak masuk 16minggu. dah leh makan, tapi tak leh skip makan nasi. Alhamdulillah rasa kuat sket, sihat. 

okeylah sekian saja karangan saya pada hari ini. hehehhee


Urgent Demi Selamatkan Baby & HKL

Assalamualaikum.... 
Morning all... Ada masa & kekuatan untuk menaip. Nak sambung kisah yang berlaku dalam hidup aku. 
Pengalaman aku di admit di hospital. 

3April - Hari Khamis lepas bekpes dengan Nisa & Kak Mala, aku dapat satu panggilan dari HKL. Serious aku sangat terkejut bila mana nurse tu inform semalam doktor-doktor dah meeting so kes aku agak urgent so kena admit arini jugak sebab esok, 4 April nak buat operation. Aku memang menangis. Terkejut sangat. Macam tak percaya. Tak tahu nak cakap apa perasaan masa tu. Takut semua ada la. Terus kol Hubby, Family, kol mak mertua inform bos & kawan2 ofis. Airmata tak berhenti masa ni. Nurse tu cakap kena masuk pagi ni jugak. Masa dapat kol 9:00am. Aku cakap la baju tak kemas, apa pun tak ready. Hubby jauh. Mind aku dah ready untuk 15April nanti. 

Ikutkan minggu 6-7 April aku & Hubby dah plan nak relax kat KL. Nak jalan2 & tengok wayang sama2. nak spend time together. So abes semua plan.

Hubby sampai kol 1:00pm amik flight dari JB. sampai jer terus ke HKL untuk serah diri tapi seyes mind aku tak stabil masa tu. Aku tak tenang. Selawat zikir tapi aku rasa takut. Doctor bius datang, bagi briefing. Apa jenis bius nak bagi. Risikonyer. Soalan aku bape lama leh keluar. Masa tu aku fikir nak keluar hospital cepat jer. 

Lepas dah pakai baju hospital aku rasa macam pressure. Petang tu lepas habis waktu melawat Hubby balik, aku rasa badan panas. Jantung aku laju sangat. Aku tak tahu nape, walaupun aku try to be calm tapi aku tak tenang sebenarnya. Malam tu doctor pakar, Nisha datang. Dr Nisha u demam ni macam mana nak operate esok? You are not ready mental kan. Yes. that the answer. Thanks doctor to understand. tu lah jawapan sebenar. Masa check up 1 April tu pun aku memang dah batuk masa 2 hari. so memang tak baik lagi batuk tu. dah inform Doctor Bius. 

Suhu badan 38. Nurse bagi ubat batuk, demam, antibiotik semua. Ada doktor nak jugak aku buat OT esok. kes aku no 3. Aku skip jugak makan ubat, sebab aku rasa aku memang tak ready. Malam tido kat hospital tak lena pun, tengok katil depan baru kuar dari bilik OT. katil belah sana plak. Aku memang rasa takut. So esoknyer after Jumaat aku discharge kansel OT. Nak bagi baik demam so dapat date baru. Still bukan date asal. Aku kena admit balik 7April & OT akan buat 8April. 

Loya muntah aku tak okey lagi so memang lembik la badan. petang lepas kuar spital tu Hubby jom lah ikut lik Kulai, pastu lik Melaka sebab kalau aku stay KL pun tak buat apa. Baik lik kampung cari ketenangan. Jumaat malam tu tido KL, masa nak solat Magrib badan aku megigil & mengeletar sangat2. malam tu tido awal. Maaf Hubby tak larat sangat nak temankan die kuar makan. 

Esoknyer lepas bekpes kat Kampung Baru, tempat faveret Hubby, tapau kuih lopez zasss terus gerak lik Kulai. Lama tak balik Kulai, 3 bulan ada. rindu kat Family mertua. So lepak dengan Mak Mertua, adik2 ipar biras datang tanya2 kaba. Aku kumpulkan ketenangan juga kekuatan dengan melihat insan tersayang. 

Ahad tu Hubby keje sebab ada audit. lepak umah sorang-sorang. Time lunch mak balik masak. hehehe. Lepas Magrib baru lik Melaka plak. Jumpa mak abah & adik2. esok nak g HKL dah. Alhamdulillah aku rasa ready. Apa pun aku kena buat jugak. Aku kena harung jugak. 

To be continue.... 

Kisah Di Bulan April...

Assalamualaikum & good morningg... 

Lama tak bersiaran kat sini. Lama jugak tak jengah kat blog ni. Aku baru lepas check up pregnant tapi kali ni check up kat Klinik Desa Paya Dalam dengan cousin, Nor sebab aku pun kat kampung. Aku masih dalam MC. Alhamdulillah keadaan makin bertambah baik & sihat. 

Haaa apa dah jadi sampai MC. Baru nak story mory. Aku MC start 3 April sampai 25 April. Kisahnya bermula dari awal pregnant yang doctor detect ada cyst di ovari kiri. Tapi sebab kandungan bawah 12minggu so doctor biarkan dulu sebab tak sakit & takde bleeding, alhamdulillah. Doctor cyst tu boleh kecut. So lalui dengan tenang & monitor in case ada yang pelik, sepanjang 12 minggu aku memang mabuk & muntah2. makan jer muntah sampai lembik badan. apa pun tak selera. Allah tarik sekejap nikmat makan. Redha. 

Pada 18 Mac aku ada appointment di Klinik Kesihatan Pantai Dalam, untuk buku merah. Dah masuk 10minggu baru nak buat. sebelum itu aku check kat klinik panel private jer. So memang plan nak buat buku merah, sebab nak tahu details & in case nanti nak bersalin kat mana-mana ada la rekod. Yalah aku keje kat KL, Hubby kat Johor, kampung kat Melaka, kemungkinan nak bersalin kat salah satu tempat mungkin berlaku. hihihi. yalah kite maybe plan nak bersalin kat sini tapi masa akan datang mana la tahu terbersalin kat situ sana ker. Susah nak jangka lagi. Apa pun aku harap dapat pindah ke JB or Melaka sebelum puasa ni. In Shaa Allah, amin. 

Berbalik kisah check up di KK Pantai Dalam tu. Doctor ada buat surat untuk refer HKL pasal kes cyst aku tu. Masa scan nampaknyer cyst tu tak menyecik atau menyecut. Concern Doctor risau jika cyst tu pecah kat dalam or akan menggangu tumberasan perkembangan baby. Aku pun risau di situ. Aku dapat appointment date di HKL 1 April. 

1 April pepagi dah gerak ke HKL yalah nak ke sana kalau lambat jalan jem, nak cari parking lagi kan. Yer sampai dalam 7:30am memang melilau cari parking. Jauh jugak la parking so takpe la nak buat camner. 

Sampai kat Klinik O&G so tunggu la giliran. macam biasa check semua, berat, air kencing, amik darah, amik tekanan darah, tunggu scan, penerangan dari sister pasal kepentingan menyusu baby. So tiba giliran scan, baby alhamdulillah ok. Kedudukan uri pun okey. Tapi cyst tu size tak mengecil. Buat masa ni alhamdulillah cyst tak ganggu perkembangan baby. Nampak jantung baby, tulang kaki tangan dia. Subhanallah. Rasa sebak. 

Lepas tu tunggu jumpa doctor pakar pasal cyst tu. Doctor cakap memang kena operate jugak sebelum baby besar. Tunggu date untuk admit & buat operate. Memang berdebar-debar. Tapi sebab nak selamatkan baby & nyawa sendiri so apa pun aku kena harung jugak. Doctor bagi date 14 April admit & 15 April operation. 

Apa pun aku kena ready mental & fizikal. Inform hubby, family aku & family mertua. Mohon doa dari semua. 

To be continue..... 

Tuesday, April 1, 2014

Fuhhh bersawang2

Assalamualaikum...

Pekaba semua? fuhh tiup sawang2 dulu. 
lama nau tak menulis & mencoret di sini. haaa arini dah 1 April dah.. mood ke laut gunung mana ntah... dok blogwalking happy & suka jer baca blog & kisah-kisah orang lain. pastu bila blogwalking nak dapat idea nak cerita kat blog sendiri la. tapi bila buka blog alahai tak tahu dah nak tulis apa. hehehehe.

Alhamdulillah baby dah masuk 13weeks. baby sihat. tadi scan dah nampak kepala dia, tulang tangan, tulang kaki die, jantung dia, belakang badan dia. aktif berpusing-pusing dia. Alhamdulillah. 

alahan aku muntah-muntah tu bila time lepas makan la. buat masa ni makan nasi tak mau lagi. bubur nasi mak aku jer alhamdulillah best sangat rasa. lain-lain tu masih tak diterima. 
pastu air putih taknak sangat, pahit jer rasa. pastu siap muntah air. hehehehe. so aku tukar ice lemon tea botol faveret hubby tu. sebelum preggy aku leh telan air putih sampai 2 liter. sekarang nak dapat 1 liter masya-Allah seksa wooo. hehehee..

kawan-kawan senior means yang dah jadi ibu semua cakap ragam preggy ni macam-macam. nanti lepas 1st trimester terus okey. in shaa Allah. tapi sekarang ni aku masih lagi muntah-muntah lagi even makan buah. hukhuk. risau jugak yalah bukan apa kot-kot baby tak dapat zat yang cukup. waah gitu. 

haaa alhamdulillah skin muka okey, risau jugak. bukan apa yalah sejak tak bape sihat, muntah sana sini, tak sempat nak bedak. seyes 3 bulan ni aku tak pakai bedak langsung. isk isk. hehehhe. pakai lipstik pun kadang-kadang. hehehehe. baju kalau tak payah gosok perghh macam gumbira jer. hahahhaa...

jantina baby tak tahu lagi. aku pun tak kisah sangat. sebab taknak berharap nak lelaki @ nak perempuan, bukan apa nanti tak dapat apa yang diharapkan macam sedih la kecewa la plak kan. apa pun tak kisah baby boy or gurl, yang penting baby dilahirkan sihat, cukup sifat & bakal menjadi anak yang soleh or solehah. so nanti nak beli baju kaler unisex, hehhehe. kalau boy or gurl pun dua-dua leh pakai. betoi dak??? heheheh. nanti nak order tilam + bantal kekabu kat makcik. macam nak kaler purple jer. kekekeke. 

alhamdulillah sejak preggy ni 2 kali dapat balik Melaka. tengok mak abah & adik2. tu pun tunggu hubby datang KL bawak aku balik Melaka. aku nak drive sendiri memang lum leh lagi, bukan apa datang nak muntah & pening tu. apa pun tak leh. alhamdulillah g keje aku drive sebab jarak umah dengan ofis 3km jer tapi kalau jem boleh 1 lebih yer. jangan main-main. so aku akan gerak pergi & balik ofis memang elak waktu jem. gitu kaedahnyer. bukan apa, ada time tu pening-pening sampai parking umah buka kete terus muntah. isk isk. tak dapat bayangkan bila jalan jauh. hehehe. 

even balik kampung tu memang standby plastik muntah. hubby drive sebelah oklah kan. hubby kena la berkorban lebih sket. In Shaaa Allah dapat la pindah JB & stay dengan hubby sebelum puasa ni. amin. doakan untuk saya yer kawan-kawan. 

eh panjang lak. heheheh... sekian karangan saya petang ni. 


Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed