Sunday, July 31, 2011

kesabaran itu penting, pengorbanan?

apa aku nak citer ek... banyak sangat yang terbuku di hati, macam-macam benda kot aku fikir... tapi malam ni aku rasa sayu sangat... da lama kot aku tak rasa sayu, cam sedey jek...

kadang-kadang jauh di sudut hati rasa cemburu dengan orang lain melihat kegembiraan serta kebahagiaan mereka, aku tumpang happy jugak, impian untuk bahagia & gembira sering ku panjatkan pada-MU... tapi aku faham, mengerti takdir & rezeki masing-masing tak sama... kita patut bersyukur dengan apa yang dikurniakan oleh Allah... Allah maha berkuasa & tahu apa yang terbaik buat hamba-hamba-NYA...

orang yang tersayang tentulah keluarga aku... mak, abah & adik-adik aku... bagi aku ingin buat yang terbaik untuk mereka... mereka harta tak ternilai buat aku & tiada galang gantinyer... kadang-kadang aku rasa sedey, frust jika tak dapat tunaikan apa yang mereka inginkan... aku cuba sebaik mungkin tapi .........

aku ingin mereka suma bahagia... berjaya... dimurahkan rezeki.... berkorban untuk mereka.... bahagiakan mereka... aku sayang mak, abah, adik-adik.... maafkan akak sekiranya akak tak mampu nak tolong....

buat mak abah... akak tahu impian mak abah nak terima menantu belum kesampaian lagik... bukan akak tak usaha... tapi ....

insya-allah mak, abah akak janji akak akan usahakan yang terbaik.. mencari jodoh akak.... mungkin lambat tapi biarlah die yang terbaik buat akak.. yang hormatkan mak abah.... yang sayangkan akak leh terima adik-adik akak....

tapi aku masih tersenyum, gembira.. bersyukur sangat2 dengan apa yang aku ada.... walau tak semewah mana... insya-allah rezeki tu datang dari ALLAH.. yang tu pasti... selagi kite usaha.. insya-allah kite akan yang terbaik kan...

thanks kepada semua sahabat2, rakan2 yang selalu buat aku gembira, tersenyum.. menerima aku sebagai kawan... memahami aku.. menolong, bersama tika susah & senang.. aku sayang pada semua sahabat2, rakan2...

kepada awak : izan... kadangkala saya rasa jauh dari awak... kadangkala saya dekat ngan awak... saya tak tahu apakah ini rindu, cinta @ sayang??? kadangkala saya rasa awak ni sayang saya ker... suka saya ker.... kadangkala saya rasa awak caring pada saya... kadangkala awak tak amik tahu pun.... kadangkala saya keliru dengan semua ini... saya tak tahu jugak nape wujudnyer rasa sayang, rindu pada awak... amik berat pada awak... satu la terima kasih kerna terima saya dengan seadanya tanpa sebab & syarat.. dalam keadaan apa pun awak tetap leh terima saya... tapi bila saya tengok balik... jumpa awak... bercakap dengan awak.. awak sayangkan saya... ada rindu pada saya cuma kekangan masa, keje awak yang sangat busy buatkan awak takde masa untuk semua tu... maybe saya ni sensitif.... kadangkala bukan apa awak.. saya nak manja, perhatian dari awak... dengan jarak jauh.. awak bukan depan mata... kadangkala timbul perasaan yang kurang senang.... masya-Allah saya tak patut fikir camtu kan kan... saya kena positif... doakan yang terbaik buat kite...

tapi awak.. saya taknak harapkan apa2... taknak terlalu berharap sebab taknak kecewa... cuma saya usaha, berdoa, tawakal pada Allah... jika awak, mohd shyahrizan mohd yazid jodoh saya, siti zainab amir... dekatkan awak di hati saya.... permudahkan jodoh antara kami.. satukanlah kami hingga ke alam perkahwinan.... amin...

saya da mula sayang awak....

ceritera hujung minggu

salam... harap semuanya sihat...

sekarang ini aku kat kampung... lama tak pulang kampung kali ini.. adalah sebulan... last balik kampung 19hb june aritu... pastu ni 29hb july baru balik lagik... lebih sebulan kan... bukan apa masa aku plan nak balik mak abah & adik2 aku datang KL ada kenduri kawen so jumpa kat sana jer la... best & feeling lain bila kat kampung ni kan.. tenang, nyaman jek... kalau balik kampung adalah sangat berat nak balik KL.. yalah sini umah atas tanah... lapang walau tak luas mana kan... tengok ayam itik... sekarang ini adalah musim buah-buahan.. rambutan, manggis, durian... ikutkan dulu ada dusun arwah atok tapi disebabkan banyak sangat kera, tupai yang mengerjakan buah-buahan sebelum dapat kami makan so redha jer la.. anggap takde kebun... masa arwah atok nenek ada lagik dapatlah kami merasa durian tembaga, limau bali, rambutan, durian belanda, manggis.... sebab dusun agak jauh dari umah... so lama tak datang maka binatang la tolong makan.. redha jer la... rezeki diorang kan.... aritu lepas keje aku gerak balik labu dulu... mula2 plan nak balik dengan cik liyana, da sonok ada kawan.. tapi disebabkan die ada keje aku gerak balik dulu tu namanya bukan rezeki... {maaf awak tak dapat tunggu}... sampai umah wan kat labu dalam 6:30pm jugak.. maklum la kete banyak so agak sesak... wan aku masak lemang, rendang.. so banyak la bekalan yang wan aku bekalkan... penuh gak la kete bibah aku yang comel... alhamdulillah walau comel... muat la nak bawak suma tu... alhamdulillah syukur sangat... ada mangga epal yang manis dari umah pakcik aku yang mak aku suka sangat2... so adalah aku ingin mendapatkan untuk mak...

lama tak pulang ke kampung feel die lain sket.. berkobar-kobar, bersemangat okey... nak cepat sampai kampung jer... ikutkan malam aku gerak lik melaka.. da mula penat, ngantok aku gagahkan jugak.. slow2.. sampai jugak kat kampung.. nampak jer umah.. leganyer rasa... alhamdulillah selamat sampai.... jumpa mak abah...adik2..

Monday, July 25, 2011

Shopping Sendirian

salam... hye semua... last saturday adalah aku ingin membeli barang-barang keperluan seperti syampoo, shower, pad, compaq powder, deoderan dan lain-lain... al maklum la sebelum ni mesti cik yana ada.. selalu g sesama ngan die..... oh kerna al maklum la setelah bertukar status puan ni haruslah bersama ngan cik asben tersayang kan kan kan.... wajib tu... so apa kes aku lak.... so pagi-pagi da bangun la kan... biasa la aku tak leh nyer nak tido sampai tengahari pun.... so aku plan nak g kuar ke amcorp mall agak pagi sket sejuk..... hehehee... bajet puteri lilin la tak leh kerna panas la kununnn..... ada la msg ain housemate tapi adalah lambat pulak die mereply..... aku dah sampai umah okey.....

so dengan keseorangan aku pun g lah kat amcorp kol 10 pagi... plan pertama harus survey harga dulu okey... hahahahaa.... pengguna bijak yang ingin bijak berbelanja & jimat la katakan... sorang2 kan so bajet macho la walau agak boring & takut gak tapi berani2kan diri sebab hidup harus diteruskan... eeee apa kaitan lak kan... hehehehehe.....

mula2 aku g watson round2 tengok2 barang yang nak... 2nd place aku g guardian lak.... last place aku g giant.... beli yang memang da ada dalam senarai supaya tak over bajet okey....

penyudahnya aku berjaya shopping seorang diri di 3 tempat dengan jayanya... ahaks... syabas beta... lupa lak nak snap barang2 yang aku beli tersebut.... sumanya dalam RM140... stock untuk sebulan dua....


pic aku jer ada.. biasa lak snap di kala kebosanan... opss.. lupa lak.. posing with new tudung... cun & sesuai tak aku camtu????


sekian.... daaaaaaaaa

Wednesday, July 20, 2011

Tanda-Tanda Jodoh

[pssstttt ada yang kena dengan anda tak]

antara 8 tanda ada yang aku sokong & betol...


Petanda 1
Rahsia sepasang kekasih agar dapat
memiliki usia hubungan yang panjang
adalah dengan adanya saling kerjasama.
Kamu dan dia selalu dapat saling
membantu, dalam urusan remeh atau
besar. Paling penting adalah kamu
berdua selalu dapat melalui segala
aspek kehidupan secara bersama-sama.
Dan semuanya terasa amat menyenangkan
meskipun tanpa harus melibatkan orang
lain. Apakah kamu sudah merasakan
perkara tersebut? Jika ya, selamat...
kerana ada harapan bahawa dia adalah
calon pendamping hidup kamu!

Petanda 2
Salah satu kriteria yang menentukan
sesuai atau tidaknya dia sebagai jodoh
kamu atau bukan adalah kemampuannya
bersikap bersahaja di depan kamu. Cuba
sekarang perhatikan, apakah gerak-
gerinya, caranya berpakaian, gaya
rambutnya, caranya berbicara serta
tertawanya mengesankan apa adanya?
Apakah setiap ucapannya selalu tampak
spontan dan tidak dibuat-buat? Jika
tidak, (maaf) kemungkinan besar dia
bukan jodoh kamu!

Petanda 3
Adanya deria batiniah membuat hati
kamu berdua dapat selalu saling tahu.
Dan bila kamu atau si dia dapat saling
membaca fikiran dan menduga reaksi
serta perasaannya satu sama lainnya
pada situasi tertentu. Selamat!
Sebenarnya dialah destini kebahagian
kamu...

Petanda 4
Bersamanya dapat membuat perasaan kamu
menjadi tenang, selesa dan tanpa
perasaan tertekan. Berjam-jam
bersamanya, setiap waktu dan setiap
hari tanpa membuat kamu merasa
bosan... Inilah petanda bahawa kamu
berdua kelak akan saling terikat.

Petanda 5
Dia selalu ada untuk kamu dalam
situasi apapun. Dan dia selalu dapat
memahami situasi dalam hati kamu baik
dalam suka dan duka. Percayalah
pasangan yang berjodoh pasti tak takut
mengalami pasang-surut, suka-duka saat
bersama. Sekarang, ingat-ingat
kembali. Apakah dia orang pertama yang
datang memberi bantuan tatkala kamu
dirundung musibah? Dia selalu faham
saat emosi kamu terganggu? Dia tahu
keadaan waktu anda sakit? Jika ya, tak
salah lagi. Dialah orangnya...

Petanda 6
Dia tak terlalu peduli dengan masa
lalu keluarga kamu, dia tak peduli
dengan masa lalu kamu saat bersama
kekasih terdahulu. Dia juga tak malu-
malu menceritakan masa lalunya... Nah,
kalau begitu ini bisa berarti dia
sudah siap menerima kamu apa adanya..

Petanda 7
Setiap orang pasti memiliki
kekurangan, dan kamu tak malu-malu
memperlihatkannya pada si dia. Bahkan
pada saat kamu tampil buruk di
depannya sekalipun, misalnya saat kamu
bangun tidur atau saat kamu sakit dan
tak mandi selama dua hari. Ataupun
menceritakan sejujurnya kepada kamu
tentang kelemahan dan kekurangannya...
Nah! Kamu dan dia memangnya disuratkan
untuk bersama!

Petanda 8
Bila merasa rahsia kamu bisa lebih
selamat di tangannya daripada di
tangan sahabat-sahabat kamu yang lain.
Atau kamu merasa sudah tak dapat lagi
menyimpan rahsia apapun darinya, maka
berbahagialah! Kerana ini bererti
pasangan sejati telah kamu temukan!

sentuhan maksu

saja nak citer... maksu aku ada amik kursus makeup.. so aku adalah tester or model pertama die untuk mengetest apa yang telah die belajar ... so ni adalah hasilnyer... tadaaaaa


ni adalah hasil cubaan pertama pada january 2010...


ni pula adalah cubaan kedua pada may 2010...

tak pernah publish

bos aku takde 3 hari ni ... g site visit ker cherating & mersing... melawat SKDL di sana...
maka aku sangat la bosan... so aku pun mencari keje... edit pic2 aku yang sangat tu... hahhahahaa... ni antara pic2 yang aku pernah publish pun kat fesbuk... kat blog tak ramai yang tahu aku ada blog.... so jadikan kenangan jek la... yang aku ni memang sangat suka bergambar... tapi pic2 tu banyak aku snap sendiri.. maklum la masa kat ofis lama aku sorang jerk gugurl.... yang lain suma guy yang g site semuanya...

so layannnnn.... [sapa ntah nak tengok kan kan.. lantak la untuk kenangan aku jerk]




berwajah baru laaa....

apakah yang berwajah baru tuh ekk.... heheheheh...

last weekend after g pesta bunga kat putrajaya aku gerak ke kampung mak aku iaitu di batu 13 labu hilir... adalah wan aku tak bape sihat ... jadi lama tak menjengok maka balik la menjengah mereka... so tido la umah wan semalam....

sampai umah wan dalam kol 3pm.. eeeeeeeeehhhhhhhh da cat kaler ungu la... cantik cantik... masuk dalam lakkkkkkkkk tu die kaler biru turtoisqe lak... phewwiittttt... wan kata dah 5 tahun da cat... adalah kelam kabut umah maklum la sebab orang tu nak mengecat kan kan.... so esoknyer operasi la sket kemas2 umah...sapu, mop, susunatur....


sebelum



tadaaaaa... berwajah baru

Tuesday, July 19, 2011

Badge

Oleh sebab aku dah sampai tahap bosan gaban.... saja jer la nak coret-coret kat sini... hehehehe...

masa kat pesta bunga tu haruslah ada kedai @ bazaar yang menjual barang2... antaranya bazaar taman yang menjual segala jenis benih2 pokok spt cili, limau dll.... ada laman seni yang menjual baju2, bunga2, anak patung, pastu yang leh wat tulisan kat mug, badge, span, kaca... so cik ika adalah ingin buat so menarik aku sekali terjebak.... so aku adalah sangat segan & pic aku takde la banyak.. aku pilih pic pertama kali aku jumpa die masa di tasik city park seremban.... comei tak??? hehehhhe


Pesta Floria Putrajaya 2011


hye semua... kali ini kisah aku & 2 orang kawan ofis iera, ika & adik aku ke pesta bunga di putrajaya.... tahun lepas g bersama cik yana & housemate die... kitaorang g pagi sket... kira kol 10pagi sampai kat sana.... adalah sangat excited masa mula2 sampai berposing2...

setel edit pic yang sangat banyak... so layan jer la pic2 ni...










Kisah Cameron - 10 tahun beb

Salam... hye semua.. hope semua baik2 saja...
kali ini entry aku kisah seorang kawan & sahabat yang aku kawan dari tahun 2002 sehinggalah die sekarang.... seorang guy la.... die lah kawan... sahabat.. menjadi pengkritik tetap aku.. mendengar segala kisah aku ... bagi advice... 2002 until 2011... 10 tahun beb... lama kan kan kan.. tapi aku tak pernah jumpa die lagik... hahhahahaha.... rasanya kitaorang kenal dari zaman mirc membawa ker yahoo messenger membawa ker friendster sehinggalah zaman facebook yang sangat2 popular sekarang ini.... aku kawan die berhubung melalui telefon umah jer dulu... dari die belajar sampai die da kawen... die da kawen tahun lepas, tapi masa wedding die aku tak dapat datang sebab aku ngah berkursus intensif di penang.... kami still baik sehinggalah sekarang walau tak salu berhubung... insya-allah wedding aku nanti aku jemput ko datang yer...

*cameron : thanks sangat2 beb to be my good friend....

Thursday, July 14, 2011

18 hari jek!!!

assalamualaikum.. hye semua.. lama kot tak menconteng kat sini... kejap jer masa berlalu kan now dah July okey... lagik 18 hari nak pose.... masya-Allah tak sabarnyer nak pose... kira tahun ni merupakan tahun ketiga berpose di rantauan aka d Kuala Lumpur aka jauh dari family.... alhamdulillah masih panjang lagik usia aku... masih dapat lagik melihat alam ini...bersyukur dengan nikmat yang Allah berikan padaku..... insya-Allah semoga Ramadhan kali ini akan lebih baik lagik dari yang lepas...

Tuesday, July 5, 2011

kata2 yang aku suka.. untuk semua...

"Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan"

"Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat" - Khalifah Abdul Malik bin Marwan."

"Kalaulah anda tidak mampu untuk menggembirakan orang lain, janganlah pula anda menambah dukanya."

"Manusia tak akan tahu semua perkara, justeru tahu banyak perkara lebih baik dari tidak suka mengambil tahu walaupun satu perkara."

"Sekali anda terjatuh, jangan jatuh untuk berkali-kali"

"Hari ini bila ia datang, jangan biarkan ia berlalu pergi. Esok kalau ia masih bertandang, jangan harap ia akan datang kembali."

"Nikmat itu kadang-kadang tidak disedari, hanya apabila ia telah hilang barulah manusia benar-benar terasa."

"Setiap pertemuan pasti ada perpisahan, tetapi tidak semua perpisahan akan menjanjikan akan adanya pertemuan semula sesudah perpisahan itu."

"Jangan biarkan perahu hanyut tak ber'penghuni' nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan."

"Jangan abaikan permintaan orang, kalau tidak mahu permintaan anda diabaikan orang."

"Hidup biarlah berbakti, walaupun tidak dipuji."

"Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah realiti besok hari..."

"Hidup ini ibarat meniti seutas tali, kadang kala kita jatuh sakit dan terluka, dan itulah yang kita rasai saat ini."

"Hanya mereka yang melepasi ujian akan melalui kehidupan dengan sabar."

"Kadangkala menyembunyikan sesuatu perkara dari pengetahuan orang lain lebih baik dari jika diberitahu pun tidak dihiraukan."

"Sekalipun tidak pernah menjadi kaya-raya, kita masih beruntung tidak juga papa kedana"

"Setiap kali tersadung, ingatlah kita tidak mahu terjatuh lagi."

"Jangan sesekali menyalahkan kesilapan diri sendiri kepada orang lain kerana orang yang tidak mengakui kelemahan diri sukar untuk berjaya."

"Kita mesti pastikan hari ini adalah milik kita kerana kita belum pasti adakah hari esok kita masih diberi peluang."

" Jangan impikan sesuatu tanpa berusaha mencapainya."

"Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha, bersungguh, bersabar dan berdoa, belum tentu hari ini kita akan berada di sini."

" Pemimpin yang berjaya ialah orang yang boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih atas daripadanya dan boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih bawah daripadanya."

"Kita patut berkorban supaya orang lain juga merasai kemanisan hidup."

"Kekuatan itu tidak terbina di atas bilangan yang ramai, tetapi kekuatan itu terbina di atas keyakinan dan optimis seseorang dan keserasian berkumpulan."

"Berfikir sejenak, merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak."

"Rahsia untuk berjaya ialah menghormati orang lain."

"Saya percaya; esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini, tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok."

"Yang telah berlalu biarkan ia berlalu, yang mendatang hadapi dengan cemerlang."

" Berbuat baik jangan sekali, buatlah berkali-kali."

"Kasihkan manusia lepaskan dia kepada pilihan dan keputusannya kerana di situ tanda kita gembira melihat insan yang kita sayangi beroleh bahagia."

"Kawan ketawa mudah dicari, kawan menangis keseorangan diri."

"Jangan sesekali menggadai prinsip, demi untuk mendapat dunia yang mengiurkan."

"Biarpun jalan itu panjang, kita akan merintisnya perlahan-lahan."

"Hidup ini adalah warna-warni yang terlakar pada kanvas, walaupun tidak cantik ia tetap mempunyai sejuta maksud."

"Sesuatu khayalan kadang-kadang menjadi realiti."

"Tidak ada manusia yang hidup untuk gagal, tetapi tidak merancang adalah merancang untuk gagal."

"Manusia tidak perlu dihukum kerana lupa, tetapi manusia perlu dihukum kerana sengaja lupa."

"Andai hidup punca perpisahan, biarlah mati menyambungnya semula. Namun seandainya mati punca perpisahan, biarlah hidup ini membawa erti yang nyata."

"Saya sayang awak, sukarkah untuk dilafazkan?"

"Mereka mendahulukan akhirat ke atas dunia, mencintai kematian di dalam ketaatan, dan melebihkannya dari kehidupan pada kemaksiatan. Jika berkuasa mereka menghukum dengan adil, mereka memerintah dengan anjuran Islam, mereka zuhud, mereka berbuat baik, maka merekalah orang-orang yang beruntung! Kitakah mereka itu?"

"Jika dunia ini persinggahan, mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan."

"Kekayaan boleh mengaburkan jalan yang jujur"

"Tidak akan ada kemakmuran tanpa kasih sayang, Hanya mereka yang beriman sahaja tahu akan erti kasih sayang." & "Masihkah ada dendam yang bersisa tika tangan bersentuhan mesra."

"Sebuah kebenaran kadangkala mengandungi kesilapan."

July dah... Isk isk..

assalamualaikum...

dah July.. sangat cepat masa berlalu kan kan... my BFF da selamat nikah dan jadi cik isteri kepada cik suaminyer lah... hukhuk.. tahniah...

aku alhamdulillah da sembuh dari sakit pinggang.... lepas ni postur badan kena jaga.. nak wat keje kena ikut step2 bongkok tu....

yang bestnyer geng rempit ku kembali.... dengan status baru.. hikhikhik....

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed