Wednesday, October 31, 2012

Oven ooohhh Oven


Assalamualaikum....

Cakkkk.... hahahhaa... apa daaa sindrom cak cak menular... hehehe... suka hati aku jek kan...
Aku dah verangan + berazam nak beli 1 bijik oven eh eh ker sebuah oven.... tak kisah lah.... 
janji OVEN.... ala bukan nak hebat mana pun, janji rock.. eh janji nak masak kek, jadi kek, nak masak ayam panggang ker jadi lah... hehehehe..... maklum la musim mastercheppp ni haaaa kan... 
bukan apa korang semua... sejak hantu rajin menular.. eh boleh ek... korang ingat pilemmmm hantu kapcai, hantu air jek ker.... 
Haaaa... bila Jen2 sudah didatangani hantu rajin... hambek segala macam nak buat,.... hehehhe....banyak lagi tak tercapai akal lagik ni... bukan apa bila teringin tu kan.... 

piza, kek gula hangus, lamb chop... bla bla bla..... 

aku nak beli oven ni bukan owen yer.... nak letak kat umah sewa, makanyer senang sket aku nak menry or apa teringin leh terus nak buat... kalau idok, balik kampung ler gamaknyer baru sibuk nak membuat... hahahaha.....

Insya-Allah letak gambo dulu, kang real dapat akan di story mory eh... ewahhhh... gamaknyer ramai ler yang nengok kan... hahahhaa... pasan tol aku nih... 

ala cam rupa kat bawah ni haaa... 















































end dulu yer.... boiiiiiiiii


Tuesday, October 30, 2012

Pic 7 tahun lepas katanyerrrrr


Haiiii korang....

ngantoks lakss arini.... 

tadik kan cari-tercari file lalu tertengok balik pic lama nih.... 2005 okeh... 7 tahun berlalu.... masa tu kat opis lama lagik.... opis kontraktor kat melaka.... hihihi.... apa beza ngan sekarang???? 

sekarang agak bambam sket dari sebelum nih..... tapi masa nih pung berat dalam 50-52kg jek... takde la bawah 50 pung kan.... tapi masa tu kadar metabolisme tinggi... perut pun tak nampak.... i like.... 2005 umo pun baru 22....  

faktor usia kan... nak dapat berat sebelum nih lum sampai sasaran lagik.... ahaksss... salahkan faktor usia lak.... semenjak merantau ke KL nih makan lagi macam2...... hahahaha.... salahkan makanan pulak kan..... orang cakap orang merantau makin kurus... orang la cakap... hehehehe.... 

alhamdulillah dok merantau nih rezeki alhamdulillah murah sangat2..... tak gaduh la pasal nak makan.. hehehehe..... kadang tu orang bunjer... murah rezeki mereka.... semoga lebih dimurahkan rezeki....amin 

diam tak diam, hampir 4 tahun jugak aku kat KL.... nak kata susah sangat tak jugak.... senang sangat pun tak jugak.... tapi apa pun alhamdulillah semuanya aku redah jugak, harung jugak... maybe tak la mewah sangat tapi alhamdulillah cukup makan pakai.... 





pic masa zaman remp it kat Melaka dolu-dolu... hahahha..... apa daa fesyen.... eh eh tak mau tak mau... tu gaya aku..... gaya mutu keunggulan... walau tkde la bergaya sangat pun... aku ni simple jerk.... so gitu la gayanya... hahahhaa.. apakah????? suka hati ko lah janji ko bahagia....

sila lempang laju2.... sebelum merepek kerepek.... stop it!

end dulu.... boiiii.............

Training Oh Training


Assalamualaikum....hye semuaaa

hahahaha.. nak sangat kan training... amek kaw.... 18 hari kena eh WAJIB okeh g training..... 
tempatnyer bukan kat TM nun kat Taman Tasik Perdana... kat The Royal Lake Club... wahh tempat Diraja gituw.... 

ada kawan2 aku dapat 1st batch ramai jugak.... Ika, Yana, Liyana etc..... good luck korang..

Actually aku dapat training ni untuk 2nd batch...... so start 9 Nov nanti till 15 Mar 2013... takde la hari2 ada la date2 ikut module yang telah ditetapkan.... 16 module okeh.... 
apa pun layannn... nak cari ilmu kan, nak jadi secretary berkaliberrrr....hehehehe

"Invitation to Corporate Cerification in Secretarial Management Program"

Alhamdulillah jugak ada kawan2 yang kenal Diana & Kak Fara.... ada jugak geng... leh g sesama nanti.... huhuhu...


end dulu.... boiiii



Monday, October 29, 2012

Sad But Redha....


Alhamdulillah saat ini aku dah kuat.... makin kuat.....walau apa pun dugaan yang mendatang....
Aku sedih kerana sikap manusia yang sangat-sangat berpura-pura.... siapakah???? tungguuuuu
Biarlah berjuta tuduhan yang dilemparkan, aku tak kuasa nak bela @ explain lagik sebab apa aku cakap pun tak guna sebab penerimaan sama jek....
Lagipun tiada bukti pun setiap tuduhan yang dilemparkan... orang cakap fitnah.....
Haaaaaaaa....ayoooo..... tahu tak  apa itu fitnah? Tahu apa apa balasan memfitnah?
Ya aku tahu aku bukan orang yang hebat nak cakap pasal bab agama ini... masih cetek sangat ilmu aku...
Tapi aku tahu mana baik, mana jahat, mana halal, mana haram..... tahu mana nak bezakan....
Ya aku pun masih belajar... belajar erti hidup.... belajar tentang kehidupan ini....

Wahhh gituw intro indigo kali ini....
Aku bukan nak burukkan sesiapa tapi ini sekadar luahan hati.... luahan hati la sangat kannn... hehehe...
Cuma aku taknak rasa beban kat kepala... nak lepaskan... walau pun bukan 100%.... tapi sekurang-kurangnyer aku lega....
Thanks pada family & BFF sudi dengar... aku tak mau sakit jiwa..... huhuhu.....


Alhamdulillah kisah aku dengan pang5 dah berakhir.... haaaaaa???? Apakah????
Maksudnyer???? Aku takde pape dah ngan die... aku dah undur diri, tak sanggup lagik....

Buat apa diteruskan jika hubungan ini terasa membebankan kepala otak kan...
Buat apa diteruskan jika hubungan merimaskan....
Buat apa diteruskan jika tiada persefahaman... ewahhhh....
Buat apa diteruskan jika tiada matlamat yang serius & ikhlas kan...
Buat apa diteruskan jika tiada rasa gembira.....

Aku cuba, usaha untuk baiki keadaan tapi apakan daya.... tuduhan demi tuduhan aku terima....
Biarlah.... aku redha.... aku tak buat pun seperti yang diperkatakan.....
Yaaa aku tahu aku bukan baik sangat sebab aku tak sempurna pun....
Yaaa aku rasa marah, bengang pun bersebab...... kalau korang pun sure rasa macam aku rasa....
Yaaa aku ni lurus sket tapi aku tetap ada perasaan..... macam orang lain jugak....

After raya aku & pang5 memang kurang aman sebab kecemburuan die kat aku....
“Cemburu pun takkan leh terima, kan tanda sayang”...... yer yer aku tahu tu.... suka tapi kalau dah tahap melampau + merimaskan korang sanggup ker???

2,3 kali perbalahan disebabkan perkara kecik-kecik jer....

Contoh : bila kite lambat reply msg – “msg ngan sapa lak ni” [kat opis kan, buat keje kan, kena la faham, takkan nak msg jer, mau kena perli ngan bos kan kan, if kat umah lak, nak mandi, masak, kemas2, borak2 ngan housemate kan, g library cari bahan2] – malu jugak taw takkan nk picit hp 24 jam....

Contoh : bila die kol or msg tak dapat sebab network coverage, pastu free dapat “gayut ngan jantan mana lak”  [mana la nak tahu bila line takdek, bila explain tak caya terus suh tukar tepon baru]

Contoh : time kite nak kuar ngan kawan2 – every details nak kena gtau.... last2 kena jugak...

Tapi last sekali......

Ceritanyer begini

Last 2 weeks aku & opismate, ika g midvaley..... setelkan hal + cari barang sket + makan then balik.....
Sampai parking ada la 2,3 orang dari TKS ngah promote berkenaan safety card untuk elakkan kete... aku pernah story entry kat sebelum ni...
Memang dah lama aku survey....
Alkisahnyer, aku pun amik keputusan untuk pasang alat tu..... yes, masa dah sampai parking dah inform kat die jugak.....
Then usaha penerangan, pemasangan take time la sket kan.... siap panggil housemate aku mintak tolong jadi ala2 penjamin untuk sahkan kewujudan aku... yalah nak bayo bulan2... huhuhu....
Setel semua pang5 kol.... “buat apa? Betol ker pasang benda tu kat kete ker kuar ngan jantan lain” pastu tak sempat nak explain terus die letak... seyes aku menyirap....
Heiiii tak paham ker apa ni???

Tu puncanya....

Tapi macam2 la sampai tahap mintak aku tukar no hp ngan die untuk setelkan prob ini... bagi aku no point sebab ko tetap tak percaya kann......
Suh aku janji dengan nama Allah... aku memang tak takut sebab aku tak buat benda salah pun.... tapi ini too much okey....

Solution

Aku mintak dalam 2 minggu sampai raya haji nanti untuk aku & pang5 bincang balik....
Mintak die fikir betol2..... begitu aku juga.....tanya diri sendiri.... aku pun begitu jugak....
Untuk sama2 tengok, renung, muhasabah diri sendiri.....  
Bagi ruang, peluang......

Finally....

Rabu, 24 Oct..... malam tu before tido aku msg la die... say “good nite, sweet dream”

Balasan dari die....

1st msg – “Allah takkan ubah nasib umatnyer kecuali umat itu sendiri. Bertaubatlah jangan sampai tunang orang, suami orang pun awak nak sapu”

Aikssssssss... muka aku sangat2 terkejut bila dapat msg ni....  

2nd msg – “ngaku ker tak ni? Kalau tak ngaku awak akan diseksa & direjam dengan batu macam orang yang bersalah”

Berlambak2 msg dari die......ada satu yang berbunyi “ bertaubat nasuha lah awak, dunia ni sementara jek... Allah sayang saya lagi, jahat2 saya masih belum terlanjur lagik”  

Apa maksudnyer????

Ada satu msg tu “kalau betol saya bakal calon suami awak, nape cari orang lain???”

Persoalan aku balik – bila masa aku cari orang lain??????

>>> sedih sebab sikap orang camni.. pening beb.... 
biarlah..... apa pun biarlah die bahgia dengan dunia die... aku tak sesuai dengan cara sebegitu...... 


 *** aku bukanlah nak cari orang yang hebat sangat2...... bukan lah aku ini memilih sangat tapi aku perlu pilih...... pilih yang terbaik untuk aku.... hidup aku, bakal suami untuk aku, [nak berkasih sayang kan] yalah bakal ayah untuk anak2 aku kan.... [auwwww]
***biarlah aku menyelesaikan satu persatu perkara yang patut selesaikan.... nak dapatkan degree dulu... chaiyok2.... 

Eh eh  panjang lak entry nih.....

Sekian..... 

Back To Work

Assalamualaikum.... 

Hye semua....kembali bekerja after back from Aidiladha holiday.... korang balik semalam jem tak? 
aku dah melaka sampai kl jadi 6 jam [aku dari melaka sampai kl pun jadi 6 jam, padahal 2 jam jerk] ada org perasan la... hehehehe..... nak kuar tol alor gajah pun dah bape lama taw..... 3.30 gerak dalam 9 lebih smpai.... tu pun masuk seremban kuar kat sepang potong masuk dengkil kuar putra heights.... masuk subang, sunway then sampai la pantai dalam... 

superjam semalam kot.... adik aku gerak kol 11 lebih sampai shah alam pun kol 3pm..... sabooo jer la... kadang2 tak paham jem pasal apa melainkan eksiden + kete rosak....

penat tapi alhamdulillah selamat sampai....

end dulu... boiiii

Wednesday, October 24, 2012

Mode Cuti Raya Haji @ Aidiladha


Assalamualaikum...

Hye semua... 

Tak lama lagik kite umat Islam seluruh dunia akan menyambut Hari Raya Haji atau dikenali Raya Aidiladha atau Hari Raya Korban... Apakah yang anda korbankan??? eh eh bukan tu, tahun ni buat korban ker? 
pandai jerk tanya orang.... hehehe..... 

So macam biasa la dah namanyer rayaaaaa..... diulangi raya maka haruslah berduyun-duyun pulang ke kampung.... sebab semua adik-adik balik.... yeay... lama tak kumpul sama2 kannnnnnnn..... mana tahu tahun depan tak dapat nak kumpul semua bila mana adik-adik ada yang dah berkahwin.... kena bergiliran kan.... hehehehe.... oohh macam tak sangka tapi kan dalam tak sedar kite semua makin dewasa..... aloooo... aku pun bukan makin muda... ahaksssss..... 9 hari lagik bakal genap umo aku 29 tahun.... ohhh last 2 siries umo okeh.... (tetiba eh apa ejaan aku tuh) ..... takpe, umo hanya sekadar angka... gituwww.. sedapkan hati... kikikiki..... 

oh ya esok nak balik kg after keje... yeayyyy.... 
pesanan kepada diri sendiri & semua : hati2 ketika memandu.... ingatlah orang tersayang...... 
baik, saya yang menurut perintah....

alhamdulillah.... ada perkara yang aku nak setelkan aku dah berjaya setelkan... kalau tak sebelum sangat serabut okeh...... alhamdulillah lega.... 

tapi ada 1 perkara yang masih samar kesamaran lagik..... no komen sangat sebenarnya..... apa dia???? pasal aku & Pang5 tu la..... hehehe..... YES or NO.... itulah persoalan..... hope walau apa sekali pun, aku harap die dapat buat keputusan yang tepat, hope die dapat jadi seorang LELAKI yang matang dan bagi pihak aku sendiri... aku harap walau apa pun keputusan biarlah akan mendatangkan kebahagiaan & kekuatan di masa akan datang.... 
satu ungkapan yang sangat buat aku tertarik & aku akui kebenarannyer & ketepatannyer, aku memang inginkan begitu.... 

"the first duty of love is to hear" - tanggungjawab pertama cinta ialah mendengar

haaaa amik kauu... besar tulisan... hahahaha..... apa maknanyer... kikikiki... nampak simple kan tapi tak semua orang mampu [merujuk kepada kes aku la, bukan korang taw]
ntah la... just wait & see

apa pun jika memang telah sampai jodoh aku, alhamdulillah.... aku terima..... jika masih belum sampai jodoh aku [maybe jodoh aku ngah pening cari aku.... mana aku nih] makanyer aku redha, aku terima, sebab aku dah try, usaha kan... aku tak frust pun... sebab perjalanan aku masih jauh lagik, aku tetap akan teruskan langkah aku.... 

apa pun dalam  masa terdekat ini, aku nak abeskan pengajian aku di USM.... 

eh eh nak balik dulu..... bos dah cuti, aku jer gigih keje...padahal cuti yang dah abes.... 

sekian... end dulu....... boiiiiiiiiiiiii.... senyum selalu... 

Tuesday, October 23, 2012

Seharian Di Rumah Maksu @ Segamat


Hye semuaa.... ni pun kisah dah lama jugak, lama sangat dah.... baru nak bercerita kat sini jugak... hehehe
After keje aku gerak terus ke Segamat.... g umah maksu aku... maksu aku semenjak lepas ni rajin masak sebab laki die suka makan.... masak pun yang simple2 jerk janji kenyang kan... hehehehe... 
lagi satu maksu aku suka gak try menry recipe baru ni...so masa kedatangan aku.... 3 menu ni die nak buat... bukan die buat sorang, makanyer masak bersama2 dengan die  la.... maklum la sejak die kahwin aku kat KL, die kat Segamat... aku ngan maksu beza 2 tahun jerk... nak tengok orangnyer... sat na... 


tu lah maksu aku... tu pic kat kedai baru... asben die part time amik gambo orang kawen..... tapi sekarang dah full time kat kedai.... alhamdulillah..... leh nak tengok pic2 hasil paksu aku.... http://www.fotocun.com/

jom sambung balik aku story pasal menu makanan yang kitaorang buat... 

1st menu : cucur udang bawang.... so aku ler sibuk snap sana sini.... kikikiki
bahan2 simple sangat..... 
tepung gandum, bawang besar holand, udang, cili api @ cili besar, daun bawang


bancuhan cucur bawang 


semasa digoreng dalam kuali


siap dihidang dengan sos buatan sendiri.... sedappp


2nd menu : ikan siakap masak steam.... 
bahan2 adalah seperti berikut 
ikan siakap, cili padi, bawang besar holand, halia, bawang putih, lemon, tomato...



bahan2 yang siap sebelum memasak...



amacam??? 





jom makan.. hihihi... 

 3rd menu : steamboat... 





meriah kan bahan2 die...maklum la pengemar sayuran.... 


giler meriah... 



amacam? simple2 jer kan menu kami... kikikiki..... kalau nak pedas buat jer sket sambal kicap cili api.... makan ratah gituwww jerk... 

end dulu... boiiiiiiiii


Jalan Kaki Amal Avon Putrajaya


Cakkkk.... dah berkurun baru nak story mory eh... bukan apa busy2 pastu jadi lupak, bila ngat eh mana picas, lorr kat laptop kat umah... tak menyempat2 nak save kat hard disk okeh.... ni baru ada kesempatan...
korang perasan tak semalam blog tak leh buka, ker tempat aku jer... hehehehe....

Kisahnyer, Jalan Kaki Amal Avon ni lama dah last month.... kejadian 23 Sept 2012 okeh....dan arini adalah 23 Oct 2012... hahahha sebulan derr.... macam tahu2 jerk date sama.....

Actually aku joint jalan kaki amal ni sebab geng2 aku joint, so meriah la sebab ada kawan2 kan.... lagipun dari dok tido jer baik kite menyihatkan badan.... bukan jauh mana pung dalam 5 km jerk....
oleh sebab event ni start 7 pagi kat Putrajaya so petang tu aku & housemate aku shoot to Putrajaya, bermalam umah member aku kat sana....

Petang tu cari makan dulu kat Umai Cafe... alaaaaaa tak jauh dari Masjid Besi & Tasik yang ada Cruise tu... lagi satu menara Pensel... kikikiki.....
Best gak makan kat Umai tu macam2 ada, yang ringan2 sampai la berat....
Menu die kan ala2 kampung.... lempeng, roti jala, cucur udang... ada jugak makan panas2 & goreng...
Aritu aku makan kew taw kungfu... hehehee






lepas lepak makan2 kat Umai Cafe, kitaorang lepak jap kat atas bridge ni... lawa kaler2 lagi lampu die... hehehe... dah posiinggg apa lagik balik tido... esok nak bangun pepagi, maklum la nak jalan 5km.... 

tadaaaaaaaaaaa... ni lah keadaan semasa hari kejadian, in pink okeh.... ni antara picas2 masa tu....
sebenarnya banyak lagi okeh... kalau mask semua kang korang muntah lak.... aku yang pitam tengok gambo, nak buat camner suma geng2 aku pun elergik kamera.... kikikiki.... so layannnn.... 




end dulu... boiiiiiiiiiii




Simple, Mudah & Cepat.... Bubur Oats



Assalamualaikum... 
harap semua kawan2 baik2 sahaja....
so arini Jen2 nak sharekan recipe bubur oats... sebab ada rakan2 yang tanya recipe... 
antara makanan faveret sebab sangat mudah & cepat disediakan (bajet retis chef.... hehehhee) 

Resipi bubur oats (hidangan untuk seorang) 

Bahan2 
bawang merah 2 biji 
bawang putih 1 biji 
cili api 2-3 biji (ikut tahap kepedasan yg anda inginkan) 
udang 2-3 ekor
sawi jepun @ sawi biasa @ brokoli @ lobak merah (banyak sayur pun bestttt) 
1-2 senduk quaker oats kaler biru 
garam 
air secukupnyer 

caranya2
1. bawang merah, putih & cili api dimayang halus
2. panaskan periuk, masukkan sedikit minyak
3. tumiskan bawang & cili, masukkan air, kemudian masukkan udang
4. masukkan sayur, buhkan sedikit garam
5. masukkan quaker oats.... 
6. masak sampaii berkanji macam pic tu (jangan kejap sangat nanti tak jadi sangat tau)  dalam 5 minit la.... 
7. siap, ready untuk di makan...

senang jer.... thanks Cik Yana (before this ngan die la makan, belajar masak recipe ni) 
ikutkan Jen2 ada jugak try guna bayam, ikan, perencah tomyam, kangkung tapi kurang sesuai tapi takde masalah pun... ikut citarasa masing2
bahan2 kat atas yang selalu buat la.... 
Jen2 uploadkan pic2 yang pernah masak sebelum nih

selamat mencuba :D

jom layan picass bubur oats.... hehehe

bubur oats with sawi & udang 

bubur oats with sawi, try guna perencah tomyam adabi

bubur oats with brokoli & udang 

guna quaker yg biru ini, merah tak sesuai utk msak

oats dengan brokoli & udang

oats with carrot, brokoli & udang

semalam nyer oats dengan sawi jepun 


Saturday, October 20, 2012

Pavlova in my style, Burger Bakooo & Puding Laici



cakkkkk.....
opsss
Assalamualaikum..... tajuk entry makanan jer kan.... hehhhee.... 
pembukaan entry pic pavlova dulu entreprem okeh.... 
actually ni kisah last weekend masa aku lik kg.... gara2 tengok entry Cik Epal la.... 
maklum la adik2 aku pun ada kan.... janji ada tukang makan aku rajin la nak membuatnyer...
adalah sangat bersemangat waja & gigih nak buat pavlova okeh..... 
makanyer bermula misi pencarian bahan2, tapi masa tu kat Melaka cuti sempena apa ek lupa lak aku... tak senonoh tol, so kedai kek tutup lak.... so untuk whipping cream aku salah beli la.... 
advice from nana - guna non-dairy... thanks awak, next time sy try buat lagik...
komen adik aku "kak macam rasa roti kopi la" meringue aku rasa roti kopi okeh.... hehhehe... aku ubah sket dari recipe asal just aku tambah koko jer sebab taknak terlalu manis.... tu jerk... takpe next time nak try lagik....nak betol2 meringue tu jadik.....tapi kan dalam pavlova rasa roti kopi tetap licinnnnnnnnnnnnnnnn..... 
alhamdulillah best kalau buat orang makan nih..... teruja kannnnnnnnnn



petang tu lak bawak mak & adik aku g Mitc, Ayer Keroh.... cari apa? tu haaa burger bakooo, sebab kan tak pernah rasa lagik maka adalah teruja lagik.... [berapa kali daaaa]... ya aku tahu kat KL memang ada jer semua yang takde family aku jerk.... tapi nak bawak mak aku g..... kat KL bila2 kot aku leh g ngan kawan2 aku kan.... aku beli 3 jenis : Ombak Rindu, Bergembira & Chicken Pop..... makan bersama ngan 6 orang umat di rumah.... kali ni tak la semua adik2 aku ada...... tak sabo tunggu raya haji nanti nak kumpul semua adik2..... hehehe... oohhhh berbalik kisah burger bakooo ni..... komen aku : sedap tapi memang la daging die tebal kalau aku makan sorang2 sure aku menung...... agak muak la sebab aku bukanlah peminat burger yang tegar.... mula2 nak amik KLCC tapi takde la.... gagagagga....
lepas makan tu kan aku dapat la idea, nanti nak buat daging burger sendiri la.... hehehehe...



eh eh ada lagik makanan??? sabooo korang,... lum abes citer.... sebelah malam tu lak aku bergaduh lagik kat dapur buat puding laici.....  senang jerk recipenyer.... ni pun aku dah ubah lagi mudahkan aku.... heheheh.... [nak yang simple2 jerk bukan apa senang nak buat kan tapi sedap di makan] 
puding laici ni mak abah aku paveret okeh.... so aku rajin la nak buatnyer.... 
meh nak gtau recipe....

bahan2 puding laici
1 bungkus agar2 - 20gram 
1 tin susu pekat  manis [recipe asal susu cair + gula pasir ] 
1 tin laici - aku suka guna brand Hosen 
Air 
Pewarna - aku suka kaler pink 

Cara2nya
* rendamkan agar2 dulu sampai lembut. aku sukat air untuk masak agar2 tu kira 3:1
cthnyer katalah agar2 tu muat 1 mangkuk (ngam2 dalam mangkuk tu kan, so air die 3 mangkuk tu lah)  - eehh betol ker aku terangkan ni... sure korang lagik terror dari aku.... 
* masakkan sehingga agar2 cair, then masukkan susu pekat manis, kacau rata
* masuk pewarna [ikut suka korang la nak nampak pekat or cair warna tu].... siap
* laici tu susun dulu dalam bekas, (biasa aku potong kecik sket, then susun tabur2, air die aku tak guna pung) then tuangkan jer agar2 dalam bekas yang telah disusun laici..... so sejukkan, masuk peti then leh makan..... memang terbaik la..... heheheh....

lepas siap puding laici aku wat plak kek batik [takde pic lak] ..... sebenarnyer ni pun aku tak buat style biasa sebab kununnnn nak susun cantik2 la tapi kan kurang menjadi, so aku wat style biasa..... 

bahan2 kek batik 
1 sudu besar buttercup 
1 paket milo 450gram (aku bancuh sket ngan air) 
1 paket biskut marie brand munchy (suka guna munchy) - pecahkan 2 or 4

Cara2nyer
*panaskan kuali then masukkan buttercup, dah cair masuk bancuhan milo then masukkan biskut, kacau rata.... masukkan bekas, padatkan, masuk peti... siap.... 

** ada orang bubuh susu pekat manis, so depends la.... 



lastnyer cup cakes... tapi ni adik aku yang buat, aku tolong menolong jerk.... tolong susun buah & makannnnnn..... hehehhee


sekian kali ini.... end dulu..... boiiiii


Friday, October 19, 2012

94 days only....


Assalamualaikum...

Huwaa memang sangat cepat masa berlalu..... tinggal 94 hari lagik nak ke Intensive Course USM PJJ in my final year..... haaa lah korang ngat nape aku counting days ni... hehehehe
Alhamdulillah, memang pantas masa berlalu, akhirnya aku hampir sampai ke pengakhiran sem di USM doing my degree..... [bukanlah berakhir segalanya okeh]

Actually this year is 5 years aku as student USM.... sebenarnya 4 years jek degree tapi sebab aku tangguh first year sebab baru masuk keje kat TM kan....
Apa pun Alhamdulillah, aku hampir ingin menggapai apa yang aku impikan selama ini.... bukanlah bermegah @ berbangga diri..... tidakkkkk.....
Aku sambung belajar sebab nak improve diri sendiri jeks.... impian aku dari dulu memang nak belajar hingga ke peringkat tertinggi.....

Pesan mak abah aku, bukan apa abah aku dulu kan, memang nak sambung belajar tapi sebab kekangan masa & keje lebih masa die batalkan hasrat die....
Tapi die nak sangat2 tengok anak2 die berjaya..... Alhamdulillah kalau bukan aku pun, adik2 aku dah dapat mengembirakan hati mereka...
Kan ker sebagai anak kite wajib membuat mak abah kite happy kan......

Dulu kan aku pernah la aku kawan ngan someone guy, die cakap orang kelulusan cam aku ni kurang mahir... hamboiiiii..... aku tahu la ko tu boss kannnn....
Apa pun tak kira di mana sahaja kite berada & walau siapa pun kite, kite tetap saling memerlukan antara satu sama lain.... maka kalau kite punya PhD pun janganlah sombong sangat kannnn.....

94 hari lagik.... lum tolak tido, lepak, jejalan... kikikiki.... plan mau siapkan semua assignment before g intensif sebab tak mau kelam kelabut kan, tahun ni aku amik 6 subjek termasuk thesis, so thesis tkde la asimen & exam..... lagi 5 subjek suma asimen dah kuar, 4 asimen in group, 1 lagik individu, so now memang dalam proses cari bahan2.....

kat sana bukan nak goyang kaki pun, ada mid term okeh, pastu haruslah siapkan thesis, jumpa supervisor lagik, nak berjimba lagik.. opsssss....tahun ni intensif start 21 Jan nanti bakal tamat pada 7 Feb... 18 days akan berkampung di USM... masa ni feeling student sangattt, yalah dok hostel, g kelas beramai2, amik exam, jumpa live lecturer, masuk kelas.... kikikikii.....sebenarnya zaman study ni sonok tau......hehehehee

psssstttt... ada orang meroyan..... tetiba pepagi ni dok whatsap aku bukanlah nak tanya kaba ker apa ker tapi  “whatsap ngan sapa pepagi nih” jam 5.15am....
elooo agak2 la bro... aku tido kot masa tuh....memang icon menyala2 jek, even tak whatsap ngan sapa2 pun [kalau aku jawab pun ko bukan nak caya so malasssss, baik diam] .... cemburu tu perlu sebab katanyer tanda sayang, tapi ni cemburu buta tahap melampau, aku naik rimas... apa kesssssss...... tuduhan melulu tanpa siasat..... paling aku rasa bengang sangat bila “satu jer solution untuk baiki hubungan kite, tukar no” banyak cantikkkkkkkkkk.... memang la Nampak ko tak caya langsung kan.... pastu add kawan aku semata2 nak spy kat kawan aku tanya soklan cam polis... apa halllllllllllll................ “semalam g mana”, “betol ker kuar ngan ct”, “balik kol bape” ... soklan apa tuhhh.... kawan aku pun cam konpius tak jawab.... padan muka.......
aku ni jarang & susah nak mare tapi kannnnnnnnnnnn..... gggrrrrrrrrrrrrrrrrrr

oppsss teremo lagik aku..... maafkan saya.... [gaya nabil]

end dulu.... boiiiiii


Thursday, October 18, 2012

Ada Dinner USM PJJ

Assalamualaikum...

Hye semua.... macam mana today? sekarang ni KL musim hujan jer kan.. sejuk jerss... malas nak bangun tapi semenjak2 bawak cik bibah haruslah bangun awal sket... kang takde parking nangis ko nak bayar parking lak... 

Haaaaa.... 11 Oct yang lalu, Timbalan Dekan, Dr Pyan datang ke PW KL, boleh lak aku terlupa sangat2 masa tu nak pi.. isk isk... tu pun kawan2 kol tanya mana aku... hahahhaa berlepak bersenang lenang kat umah nengok berita, maklum masa tu baru lepas pos laju proposal thesis, kira bajet cam legaaa la.... heheheh.... 

So tujuan perjumpaan sebab Dr Pyan nak gtau ada dinner untuk USM PJJ pada 14 Nov nanti okeh.. RM100 per person.... cost untuk dinner RM60 jek.. selebihnya akan dimasukkan untuk tabung persatuang... Dinner tu nanti buat kat Tabung Haji Bayan Lepas, Penang.... 

So now ngah kumpulkan kawan2 nak g sana.... rasanya maybe akan drive kot sebab esoknyer kan Awal Muharram so ada perarakan kan... aku takde la joint tapi kawan2 aku ler... huhuhu... korang jumpa nanti... 

p/s : support for our USM... eh nak pakai baju apa nanti ek... kikikiki

end dulu.. boiiiiiii

Wednesday, October 17, 2012

Congrats To My BFF Al Al


Assalamualaikum.... 

amboi... sampai 2 entry wooo.... amik mood balik, maklum la dah 3 hari dok sakit gigi takde mood sangat nak update.... tak kira nak update jugak.. hehehe... gasak ko lah jen jen....
nak amik mood nak mula buat asimen yang dah lama beratuq... proposal tunggu feedback dari supervisor.... hopefully can proceed la...

oh ya, al kisah malam tadik, dok whatsapp ngan Al Al.. korang ngat lagik tak pasal Al Al..... hehehehe... sambil2 kemas, lipat kain baju tu kan...
tup tup... ada kol.... alamak Al Al kol la... lama kot tak cakap ngan die.... tetiba jadik malu... poyos jerk aku ni... hehehehe....
dengar sore die happynyer die.... last jumpa ngan die bulan 4 tengok Avengers... pastu masing2 busy..... ada la die kol aritu dalam bulan Aug ker Sept kan tapi masa tu sore die ngan stress sangat2.... keje la tu....
happy okeh dapat borak ngan die..... dalam hati why aku tak rasa happy bila borak ngan Pang5....[aku ngan Pang5 wat masa ni masih in krisis yang tak tahu la penyudahnyer. Malas nak komen sangat dah. Wait & see jer la nanti]

berbalik pada Al Al... Alhamdulillah dapat job as Bomba yang memang jadi impian die, dari mula2 dapat, sampai g interview sumanya dikongsikan bersama aku [maklum la masa Pang5 tak muncul lagik]... as BFF aku doakan yang terbaik buat die... bukan apa keje sekarang ni cian die sampai tade masa ngan diri sendiri.... maklum la dengan die suka hati nak gelak2 beso... hehehehe.... nak wat antarabangsa pun tade hal... actually aku impikan bakal suami aku like that la.. leh jadik kawan, pengkritik, motivasi, leh nak ngadu macam2 kan...
tapi aku macam change to other person lak bila dengan Pang5... eh aku nak citer pasal siapa sebenarnyer ini.... hahhahaa... aku konpius...

Alhamdulillah hampir setahun jugak perhubungan persahabatan antara kami..... semoga kekal selamanyer.... sayang kamu taw....



p/s : to Al Al.... tahniah dapat keje yang diimpikan, lepas ni nak kena g training for 3 or 6 month tu kan, kat wakaf tapai tu jangan lupa kat jen jen tau.... jen2 nak Al2 happy jerk..... semoga dipermudahkan segalanya tau... [bajet macam Al Al baca kannn] ... jangan lupa banjer Milo tabor nanti tau.. jumpa nanti....

end dulu... boiiiii


Gigi Done Ditampal

Assalamualaikum...

hye semua.... alhamdulillah gigi dah selamat tampal & free for cost... best tak??? 
al kisahnyer semalam aku ke fakulti pergigian di PPUM.... housemate aku cadangkan g sana, die pun penah buat kat sana... so aku pun try la... kena cari solution, takkan nak biarkan lak kan.... sayang diri woooo.... 
aku sampai kaunter pun tak buka lagik... takpe bio awal.... so takde la ramai sangat.... setel daftar semua aku pun menunggu di ruang menunggu la kan... takkan ruang berlepas.. hehehehe...dalam 9:30 tup2 nama aku dipanggil, sebenarnya agak cuak jugak jumpa Doc gigi... kikikiki... tapi tak kiralah janji tak sakit kepala... tak tahan beb, bape hari sakit kepala.... nak demam bagai kannnn
so semalam ada Doc muda la suh aku follow die... "jom ikut saya" dalam hati yer saya rela... hahhahaha
Doc tu sebenarnya Doc pelatih so oklah die interview sampai hilang rasa nervous aku.... die check dulu semua, bagitahu solution, apa nak buat, amik xray semua..... bila aku tanya kos... FREE...
Alhamdulillah.... after this tunggu que untuk buat rawatan akar.... 


oh ya lupa lak, Isnin tu kan aku g Dr Halina kat Bangsar, korang tahu bape kosnyer... tapi aku tak jadi buat pung.... dah la tak gtau aku betol2 bape kosnyer.. bila tanya takpe nanti Doc consult... bila da msuk check, Doc kata kena antar pi xray.... aku tanya la bape??? RM120 jerk... gullppp... tampal bape? RM180 jek... 
alamakkkkk tak masuk ubat apa semua..... total dalam RM400++ jugak la.. pitam aku jap.... mana ada cash banyak tuh.... so aku cancel.... 

end dulu... boiii... 

Monday, October 15, 2012

Gigi Sakit ker Sakit Gigi!!!

salam semua...

arini mood takde..... bukan mood takde tapi sebab kesakitan sudah menjalar maka jadi asyik nak tido + lemah jer.... sakit kepala jangan cakap la... sakit telinga.... kemalasan bangun pagi tadi, masya-Allah tak tahu nak cakap... 
maka pergi keje ngan langkah yang longlai... nasib baik boss cuti.... 
baru balik dari klinik pergigian Dr Halina.... nasib dekat kat bangsar jek... Dr lak takde, so appointment petang ni kol 3.30pm, dapat la ubat pain killer ponstan..... tak larat nak drive jauh2..... 
balik2 tadik takde parking apa lagi parking la kat luar... melayang 10 hinggittt tapi layankan jer la.... tak salah nak pusing2 lagik..... pastu macam busy jer kat bawah tu, ada event apa ntah, polis, security penuh jer... 
so tunggu jer la petang ni kol 3 kang gerak g bangsar balik......

end dulu.... boiiiiii 

Friday, October 12, 2012

Feminin. Skirt. Sopan. Pavlova.

Assalamualaikum.... hye semua...waaaa bajet retis... sila lempang sy laju2 key... 

Apa kes feminin ni? tak cukup feminin ker aku? hahaha.... ahaks... 
aku kan sekarang ni suka tengok ladies wearing skirt... maksud aku skirt labuh tu haaaaaaa... bukan mini skirt paras peha tu... auwwww.... contohnyer cenggini haaaaaaaaa.... 



aku pun nak jugak try menry pakai skirt cenggini... tukar style katanyer.... walau tak bape nak sopan santun aka gadis melayu terakhir kannnnnnn..... tapi naluri kewanitaan aku ni kadang2 terpanggil untuk try to look feminin... ahaksss... apa aku merepek ni haaaa.. sila abaikan cuma kadang2 aku ni kurang pandai nak suai padan jer...... takpe aku baru order skirt labuh but for beginner safe color is black or dark grey.... walau aku sangat sukakan color yang ceria like pink.... heheheh.... so i choose dark grey denim material.... sbb itam aku dah ada... hehehe... slowly change.... auuwwww..... 

p/s : pssttt korang Dr Z dah reply emel aku...... motipp gtau??? hahahaha.. suka hati la kan... die wish good luck, bukan apa mintak advice die berkenaan proposal thesis aku.... tunggu die komen... apa aku merepek aku pun tak tahu la.... hope dapat tunjuk ajar from Dr Z.... 

hujan sangat lebat kat luar... hopefully jap lagi reda la, bukan apa cian kan kat adik aku, Dan Dan nak mai sini..... jap lagi nak balik kg.... lama kot tak balik.... rindu kat mak abah & adik2, rumah, katill... hehehheh...... 

esok kan aku nak try buat pavlova..... tadik tengok update dari belog Cik Epal, try guna recipe Cik Epal bagi.... (Cik Epal pinjam gambo) -still tak reti lagik nak link kan... hehehe.... 


end dulu... baiiiii


Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed