Tuesday, May 29, 2012

Cuti Dah Approved

Alhamdulillah bos dah approved kan cuti aku untuk exam nanti... 9 hari jer amik tu pun on paper day jer... maklum la saya ni takde cuti yang banyak....

Dah banyak ker study??? ahakkkksssss..... memang hari-hari buka buku tapi kadang baca sambil lelap... hehehehe....

Arini start league netball 3 on 3..... petang ni ada perasmian lepas tu start game.... team aku start game kol 5:45pm & 6:30pm.... esok pun ada 2 game lagik..... kol 5:00pm & 6:00pm lak... arghhhhh pengsann.... malam nak study..... 4 June semakin dekat dah... huwaaaaaaaaaaaaaaaaa...... kikikiki.....

*** YA-Allah kuatkan aku dalam menghadapi segalanya....

****banyak sangat dalam kepala aku, banyak yang perlu aku setelkan..... kadang2 aku keliru.... tapi apa pun.... fokus to final exam dulu... insya-allah nak lulus cemerlang untuk semua subjek..... score A..... 


Monday, May 28, 2012

Cik Puan Yana aka BFF aka Geng Rempit aka Officemate

Panjangnyer tajuk... hehehehe.... aku rasa jap jer masa berlalu.... eh eh dah 9 bulan kandungan cik puan yana... 9 bulan jugak aku still bawak die g keje dengan merempit.... ikutkan nak bawak kete jer akan tetapi keadaan yang jam strawberry hari2 maka nyer aku still merempit tapi sangat2 berhati2.. maklum la bawak bakal ibu, so rempit bukan berdua tetapi bertiga...... maaf yer....

tetiba kan perasaan sebak menerpa walaupun aku taknak rasa camtu.... kenapa???? sudah nak di ceritakan.... inilah kehidupan..... antara orang yang aku sayang tapi aku kena terima hakikat bahawa keadaan akan menjarakkan bukan memisahkan akan tetapi mengikut lumrah kehidupan.... wahhh cam ayat nak bagi kekasih lak... kikikiki.... aku kuatkan jugak hati ini untuk mengharungi.... aku pasti aku gembira jika melihat kegembiraannyer.... ada yang menjaganyer..... sob sob.... [dah kenapa ngan aku nih]

jika dikenang-kenangkan kembali...... 2010 kenal ngan cik puan yana.... sampai la sekarang ni die nak jadi ibu dah... eh eh.... kadang-kadang berbeza jugak antara aku & die maklum la aku ni banyak nau cakapnyer.... tapi itulah yang merapatkan.... segalanya yang diharungi bersama pasti akan menjadi suatu kenangan yang akan dirindui... aku sangat pasti tentang itu.... kadang-kadang fikir lawak jugak.... walaupun aku bukan satu umah ngan yana, tapi kadang-kadang umah yana jadi rumah kedua buat aku.... masak sama2... tengok tv sama2.... lepak sama2..... tempat aku menyembunyikan diri suatu ketika dulu.... tukar ganti housemate die ..... hehehe..

kepada : cik puan yana....awak janganlah riso sangat, janganlah fikir sangat2.... cool yer... banyak2 doa.... insya-Allah selamat semuanya.... saya doakan semoga semuanya dipermudahkan...... amin

Final Exam Is Coming...

alamakkkkkkkkk... nak exam dah... sudahnyer minggu depan jer exam nak start... first paper on 4 June... paper tahun ni boleh jugak toughnyer... tapi kan punyalah tough dok riso, takut tapi lena lagik tido... gagagagaga.... isk isk...

COME ON JEN JEN.... YOU MUST STUDY HARD & SMART..... lalalalalalala

Tuesday, May 22, 2012

Kisah Bukit Melawati-Kuala Selangor- & Satay Hut-Tg. Karang-


Sesudah melawat ke Muzium Negara & Istana Negara makanyer aku meneruskan perjalanan ke Kuala Selangor ingin ke Bukit Melawati... maklum la sebab tak pernah g pung..... kami tiba hampir kol 6:00pm di sana... bayar RM3 untuk kenderaan yang membawa kami ke puncak Bukit Melawati.. setibanya di atas... sekumpulan lotong menyambut kedatangan kami... aku... seyesssssssssss aku sangat-sangat tanjat okeh... gila ramai lah... patut kaler itam & rambut punk.. kawan aku anim sangat-sangat takut nak ajak kitaorang turun balik... tapi nak tak nak kena lah shuttle tu naik kan.... oya & jaja sangat berani... tengok lah diorang posing-posing.... aku takut beb... sebab tak pernah tengok seramai itu.... 






Ini rumah api yang terletak di atas puncak Bukit Melawati... nyaman + cantik pandangan dari atas ini akan tetapi dengan kehadiran lotong yang sangat ramai tu membantutkan aku untuk menikmati keindahan pemandangan.... memang lotong tu tak kacau orang tapi die akan rampas siapa yang pegang makanan... takutttttttttttttttttttt....



selepas edisi takut seram di atas puncak Bukit Melawati maka kami pun meneruskan perjalanan ke Tg Karang.. eh eh tempat Al Al la... hehehehe.... nama kedai tu Satay Hut yang terletak betol-betol sebelah Hospital Tg Karang.... makanyer tak jauh la dari rumah Al Al... tapi die tak dapat joint masa sebab maklum la semua gurl's maka die segan kot.... hehehehe... 
Satay hut ni amik kau.. besar okeh secucuk RM1.30.... yang kecik standard la 70sen... makan sampai lebam.. heheheheh....

sekian.... daaaaaaaaa

*** esoknyer aku demam + selsema.... g kelas jugak tapi flat... kikikiki... 

Lawatan Sambil Belajar Ke [Istana Negara]

Hahahaha... post entry lain lak.. bukan apa.. picas banyak nau..... hehehee..... 
Lepas g Muzium Negara kami pun bergegas mencari tempat kedua iaitu Istana Negara .... disebabkan tak bape cukup master jalan kat KL ni makanyer kite main pusing2 masing gasing sebelum sampai ke destinasi yang dituju.. sampai jugak okeh.. cumanyer jadi jauh sket... yalah... ehhh "istana belah kanan camner nak g kanan ek... hahahah.... so layan jer la picas yang ada ni.... 


Oh ya untuk pengetahuan semua Istana Negara yang baru bertempat di Jalan Duta, KL... makanyer Istana Negara yang lama telah dibuka untuk pameran kepada orang ramai secara percuma okeh sehingga 15 June nanti.... 







Lawatan Sambil Belajar ke [MUZIUM NEGARA]



Ni kes weekend lepas... ahaks.... g Muzium Negara.... ahakssss.... layan picas di bawah.... best jugak eh maklum la lama kot tak buat lawatan.... g ngan BFF aku dari Shah Alam & Putrajaya.. g bertiga jer....  boleh kata selalu lalu kot depan Muzium.. kat luar Muzium ada pameran, so banyak bebudak tadika & sekolah yang adooooo kan... 
Sabtu lepas baru terbuka nak g membuat lawatan... ala tiket murah jer.. RM2 jerk... ada 4 bahagian dalam muzium tu.... 
Bahagian A - kira zaman mula-mula sejarah manusia, kira zaman Purba.... yang ada zaman Neolitik, Paleolitik... banyak jugak la gambar-gambar tulang manusia, tengkorak, aku tak bape berani nak take picas [takut + seram sket sebenarnya] so biarlah rakaman pada mata & minda sahaja jerk... ada cara-cara manusia dikebumikan pada zaman dahulu.... 
Bahagian B - zaman ni kira banyak pasal kisah kedatangan Islam bermula di Tanah Melayu iaitu di Melaka, pasal candi borobodur, zaman kesultanan Melayu Melaka...
Bahagian C - Era Kolonial... era ni pulak semasa kedatangan Portugis & Belanda menjajah Melaka... ada pintu gerbang A Famosa, kegiatan orang melayu pada masa tu ialah dengan melombong bijih timah, menoreh getah, menanam padi, pokok kelapa.... 
Bahagian D - Malaysia Kini... makanyer berkisarkan manusia masa sekarang la... ada gambar semua Perdana Menteri, teknologi yang pada masa sekarang nih... 










next entry -Istana Negara- 


Friday, May 18, 2012

Game nak start>>>> Liga Netball 3 on 3



har har... dapat emel dari Club Society pasal liga netball 3 on 3... hahhaha.. pic group aku tu... tshirt team Malaysia... nama group The Avengers.... hehehehe... takpe bak kata kawan aku biar menang nama...  
Team aku masuk Group A.... huhuhu... tak tahu lagi team aku start game bila tapi game start on 23 May ni... wish my team luck yer sampai ke final... huhuhuhu... 

Thursday, May 17, 2012

Pemakanan: Hati2 yer


Bijak sungguh yahudi memperdayakan kita umat Islam, mereka suruh kita minum susu lembu buatan mereka, tapi mereka minum susu kambing, mereka minum apa yang diminum oleh Nabi kita Muhammad SAW.

Mengapa kita tidak ikut Nabi kita, kita ikut orang yahudi tapi ternyata mereka mengikut apa yang Nabi kita makan dan minum.

Teruskan membongkar kebijaksanaan yahudi menipu umat Islam... Kata-katanya ini adalah bertepatan dengan hadis Rasullulah saw:

"Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutnya dalam perkara-perkara kecil".

Kita diajar dalam buku biologi, buku pemakanan (kajian dan terbitan para kafir ni) bahawa kalau nak dapat vitamin B dan kalau nak tambah darah kita kena makan hati haiwan dan hati ayam tetapi sebenarnya Nabi Muhammad saw kita tidak menggalakkan pemakanan organ dalaman haiwan tersebut. Nak ikut kafir ke nak ikut Nabi kita?

Sebenarnya makan hati ayam dapat melembabkan otak kita sebab hati merupakan organ dimana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. So kepekatan toksin adalah tinggi di hati ayam, makanlah kita toksin tersebut serta bengaplah otak kita umat Islam sebab percaya buku sains keluaran kafir ini.

Kita diajar dalam sains bahawa kopi tidak bagus untuk kesihatan. Namun sebenarnya kopi adalah antara minuman kegemaran Nabi Muhammad saw kita selain susu dan madu. Cuba tengok Yahudi, mereka minum kopi, Starbuck. Profesor di UK yang Yahudi semua ada segelas kopi di tangan mereka.

Kita diajar memakan kambing tinggi kolesterol, namun kambing juga adalah makanan Nabi kita. Seolah-olah buku sains ni nak merendahkan pemakanan Nabi kita. Sebenarnya daging kambing adalah daging paling kurang kolesterol.

Para kafir ni juga menggalakkan kita minum dan makan makanan yang langsung tak berkhasiat , contohnya coke dan maggi . Coke tu sangatlah beracun, pastu sangat tidak bagus untuk kesihatan (gula tinggi, berasid, pH dalam lingkungan 3.5, ada racun tersembunyi) . Dan para Melayu kita juga yang ketagih minum.

Kita diajar bahawa makan McDonalds adalah bagus, namun sebenarnya McDonalds adalah makanan yang sangat tinggi MSG (mono sodium glutamate atau selalu disebut ajinomoto) dan kolesterolnya dan paling banyak lemak tepu trans.

Untuk pengetahuan, para kafir agen dajjal ni gak mengwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar), namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan.
Selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat, serta melemahkan otak dan tulang sebab dalam soya ada hormon estrogen yang sama dengan estrogen kat wanita. Pastu soya ada phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium, magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas..

kredit : blog Tok Wan 

Wednesday, May 16, 2012

Buat Semua.. Selamat Beramal ^___^


3 Perihal  Kehidupan                                                    
                                                                         
1. Harapan                                                              
                                                                         
2.  Keikhlasan                                                          
                                                                         
3. Kejujuran                                                            
                                                                         
                                                                         
                                                                         
•Ada 3 Hal yg paling berharga :                                          
                                                                         
                                                                         
                                                                         
1. Kasih Sayang                                                          
                                                                         
2. Cinta                                                                
                                                                         
3.  Kebaikan                                                            
                                                                         
                                                                         
                                                                         
•Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak  pernah pasti :                            
                                                                         
                                                                         
                                                                         
1. Kekayaan                                                              
                                                                         
2.  Kejayaan                                                            
                                                                         
3. Mimpi                                                                
                                                                         
                                                                         
                                                                         
•Ada 3 Hal yg membentuk watak  seseorg :                                
                                                                         
                                                                         
                                                                         
1. Komitmen                                                              
                                                                         
2.  Ketulusan                                                            
                                                                         
3. Kerja keras                                                          
                                                                         
                                                                         
                                                                         
•Ada 3 Hal yg membuat kita sukses :                                      
                                                                         
                                                                         
                                                                         
1. Tekad                                                                
                                                                         
2. Kemauan                                                              
                                                                         
3. Fokus                                                                
                                                                         
                                                                         
                                                                         
•Ada 3 Hal yg tidak pernah kita tahu :                                  
                                                                         
                                                                         
                                                                         
1. Rezeki                                                                
                                                                         
2. Umur                                                                  
                                                                         
3. Jodoh                                                                
                                                                         
                                                                         
                                                                         
TAPI, ada 3 Hal dalam hidup  yg PASTI :                                  
                                                                         
                                                                         
                                                                         
1. Tua                                                                  
                                                                         
2.  Sakit                                                                
                                                                         
3. Kematian.                                                            
                                                                         
                                                                     
                                                                         
Ya   اللّه , sahabatku yg membaca ini  adalah sahabat yg soleh & solehah,
kuat, sabar, pengasih &  penyayang..maka sayangilah dia serta kasihilah  
dia..bantulah dia  meningkatkan taraf kehidupannya..murahkan rezekinya..
sehatkan tubuh  badannya..jika dia melangkah, selamatkanlah              
dia..permudahkan &  lancarkan segala pekerjaannya..                      
                                                                         
      آمِيّنْ..آمِيّنْ..آمِّيْنَ  يَا رَبَّ الْعَالَمِيْنَ Kirimlah kpd sahabat ² yg kamu    
SAYANGI..                                                                
                                                                         
                  اِ نْ  شَآ ءَ  اللّهُ hidupmu juga akan bahagia kerana  mereka
juga mendoakanmu..amin..                                                
                                                                         

Tuesday, May 15, 2012

**Suka vs Minat**Luahan Hati**

Lega kan bila dah meluahkan apa yang tersirat apa di dalam hati... hehehee...

Ni al-kisahnyer pada 6 May yang lalu... bila mana aku membuat sessi luahan & pertanyaan pada Al Al 
seyes pertama kali dalam sejarah hidup aku.. aku beritahu lelaki yang aku rasakan aku suka padanya... hahhahahha... pastu aku malu tahap gaban + otomen... bengong kan aku ini...... ntah nape hati ini membuak-buak rasa nak tahu..... lalu aku beranikan diri untuk bertanya....tak kisah pun apa sahaja jawabnyer sebab aku bukan harapkan jawapan YA..... cuma sekadar luahan... nak lepaskan apa yang terbuku... 

tapi sessi tu aku bagi lam msg jer... sebab tak berani pung nak cakap direct kat die.... punya panjang aku karang msg tu... lepas tu tunggu jawapan jer la kan... tup tup.... alamak die kol.. aduhhhhhhhhhhh... seyes aku gigil + malu + apa la nk cakap ..... Al Al sahaja tau... mintak aku ulang soalan secara live cakap.. aduhhhhh.. memang tak la... aku cam nak marah gak sebab aku sangat2 malu... aku suh die jawab in msg tapi die sangat degilll .... 

>>>> Jawapan Al Al "apis senang sangat kawan ngan jen jen, suka kawan ngan jen jen tapi anggap jen jen as my BFF, jen jen ni klaka... suka sangat wat apis gelak" [sepanjang die cakap aku hanya mendiamkan diri + muka merah tahap gaban okeh... die ada cakap kalau die tak suka kawan ngan aku, takkan die ajak aku tengok wayang... die di tg karang, jauh2 datang shah alam... siap beli tiket yang rege RM100 okeh.... apa maknanyer tu? heheheheh.... 

die mintak aku jangan majuk, jangan taknak kawan ngan die lagik... aku??? takde la majuk.... aku okey jer.... yes we are BFF... if ada apa2 die memang akan contact aku.... kalau die serabut sekali pun, nak share apa2, nak luah apa tidak puas hati, secret2 die sket2 aku tahu.... 

sebenarnya aku takde la mengharapkan sesuatu yang besar.... alhamdulillah die leh terima aku as fren pun dah cukup baik & bagus... jadikan aku antara orang terawal tahu apa2 yang die wat.... die ada gtau "the only gurl yang die kawan hanya jen jen"... so rasa special jugak kan.... hehehe... memang la aku & die takde la hari2 contact pung..... 

Now aku just follow the flows.... dah 3 kali jumpa die..... 

sekian, daaaaaaaaaaaaaa........... :D

****Guy Yang Manja****

Ahaks... cam poyos jer tajuk ni kan... sebab aku tak tahu nak bubuh tajuk apa sebenarnya...

Last Sunday baru ni punya cerita... pepagi aku & Nana [housemate cik yana] pergi lah menyihatkan diri dengan menyertai aerobik di Taman Jaya, PJ. gituuuuuuu.... mengah okeh lama kot tak joint lebih 3 bulan semenjak aku tak bape sihat ritu kan.... lepas aerobik maka g lah sarap, alaaa depan umah cik yana jerk.. makan apa? jangan di tanya.. roti canai + nescafe tarik... hahahhaaha....

Kol 9 aku pun berlepas g kelas yang terletak di Tasik Permaisuri, tak mandi okeh.... tapi aku mangiii sebab subuh dah mandi... setel kelas dalam kol 1:00pm so aku pun gerak pi Shah Alam jumpa BFF aku cik anim....

After makan, lepak2 nak cari barang so g lah kat Carefour Seksyen 23 kat Shah Alam tu haaa... alaaa depan Uptown tu jer... dalam pada cari barang tu aku roger la sorang kawan yang baru dikenali [ Mummy Adriana yang kenalkan.. hikhikhik

Kisahnyer.... okeh aku namakan die "Along".... First nampak die seyes nampak sangat muda sampai kawan aku tanya bape umo die... Umo Along 31 dah tapi memang nampak muda.... so tu takde hal la kan... awet muda katanyer.. aku pun first time kot jumpa die... sebelum tengok pic kat fesbuk jerk...

Lepak la minum lagi... minum + makan lagik kan ...  heheheheh... Along adalah sibuk mencari komik okeh... opssss..... komik??? duduk depan aku baca komik tanpa pedulikan aku... eh eh... pelik ni... pertama kali jumpa okeh... kawan aku dah mula dok bisik-bisik cakap "die leh baca komik depan ko, apa kes cett"
aku no komen...pastu kan die order makan.... haipppp seyes cam manja + budak2 sangat... okeh.... manja orangnyer... tak kisah pung.... tapi the way die baca komik depan aku tu macam agak tak best la kan... awak ni macam patung jerk depan die.... so aku lah tegur sebab tak mau sangat bohsannnnn..... tak lama pung dalam 45minit jer kot.. after that aku mintak diri balik..... kawan aku cakap tak pernah lagik jumpa orang camtu... so aku penah la.. memang tak la kan...

***apa pun aku anggap manusia tak sama.... ada kelebihan, ada perangai, ada kekurangan... sebab aku pun tak kenal die lagik kan... apa pun kawan + kenal2 jer la dulu kan...

**** kadang2 die sent msg berbentuk report kat aku.... "awak, saya nak g jogging pakej sekali cuci mata tau" .... walaupun aku kadang2 agak konpius tapi aku jawab "ok, tc"  tak pun msg "awak, sy nk lepak sacc mall jap tau" ...... macam bese jawapan aku... "ok"

p/s :: apa ntah citer aku kali ni.... edisi ngantok ... sekian... daaaaaaaaaaaaa


Monday, May 14, 2012

Liga Netball 3 on 3


hehehe... ni pic geng kitaorang sempena nak joint liga netball.... nama group kitaorang the avengers... hehehehe... kira rules baru dalam netball 3 on 3... kira 3 players jer... 2 lagi as simpanan.... 

aku sebagai pengurus pasukan katanya merangkap pemain simpanan... hahahaha... 
esok perjumpaan untuk cabutan, start game on 23hb nanti... see ya.... adiossssssss


Mode :: Final Exam Is Around

haaaaaaaaaa.... nak final exam dah.... tinggal lagik dalam 20 hari jerk nak exam okeh.... mode study tahun ni lambat datang... hehhehe... ker aku yang malas tahap gaban ek... eh eh dah tahun 3 pung... tahun depan, final year.... tak sesabar nak abeskan study nih... penat jugak okeh....

aku baru mula study subjek "Opsyen Pasaran Hadapan" .... kena tahu & fahamkan key point subjek...

yeay berjaya hafal fomula IFR.. apa tu? IFR tu Implied Forward Rate... hehehehe....

jap aku try tulis... nak uji daya ingatan aku nih...

1 + IFR (tenor/360) = [ 1 + long tenor (long tenor/360)] / [ 1+ short tenor (short tenor/360)]

yessss dapat hafal satu... pastu aku buat pengiraan untuk BSOPM... apa lak tu ek??

BSOPM ni ada 3 step... bila da buat, faham... senang jer.. tapi kena ngat step2 die... hehehhee

okey sekian...... daaaaaaaaaaaaaaaa


Friday, May 11, 2012

Mode :: Baking Cake


Tadaaaaaaaaaaa... mode buat cake marble jer sekarang nih.... ni 2nd trial selepas beberapa tahun tak buat kek ni... actually aku belajar buat kek ni masa aku darjah 6 lagik bersamaan 12 tahun... masa tuh mixer takdak lagik okeh... so pukul secara manual... hahahaha....



ni lak kek butter cokelat urai.. first time buat by request oleh my mom.... huhuhu... alhamdulillah menjadi... 


sekian.... daaaaaaaa


Edisi Lapo >>> Megi Goreng


hahahaha..... edisi lapo katanyer.. ni kisah semalam.... semalam balik keje ujan maka perut ni bunyi-bunyi sebab kelaparan... aku seperti biasa la pulang dengan geng rempit aka bakal ibu aka cik puan yana.... hehehhee... sampai2 umah cari la makan dengan niat ingin menapau.... tapi agak kecewa sebab budak tu kata lepas magrib baru buka untuk goreng-goreng..... 

pandang yana.... boleh bertahan ker??? ohh noo.... yana ajak tapau kedai lain.... sebab dah agak lewat cian pada mom to be & baby..... so apa lagik dapat idea nak masak.... apa menu ek... terus terpikir megi goreng... so mintak yana naik dulu sementara aku beli bahan-bahan memasak.... wahhhh bahan-bahan la kunun... apa jerkkk... megi, sawi, lobak, udang, bawang & cili...... 

maka dengan semangat waja edisi lapooo...... maka bergaduh lah aku kat dapur umah yana...... tadaaaaaaaaa siap lah menu paling simple < MEGI GORENG> ... aku buat pedas sket sebab tak nak rasa muak...so terpedas la sket... ampun yer baby.... hehehehe.... alhamdulillah dapat makan sama2 4 orang.... licinnnnnnnnnn


sekian... daaaaaa


Thursday, May 10, 2012

Ngidam Ikan Pekasam


tetiba tekak teringin beno nak makan ikan pekasam... kecur air liur.. huhuhu

Fadhilat Surah Yassin

Untuk Keselamatan Diri & agar Yang Susah Menjadi Senang..
• Ayat 1 – 9 – Untuk keselamatan diri
• Ayat 9 – Orang jahat tak nampak kita especially orang kafir.
• Ayat 12 – Merupakan Jantung Yaasiin – Rasulullah s.a.w. berharap ayat ini dihafal oleh setiap mukmin dan mukminat.
• Ayat 13 – 35 – Mengisahkan orang-orang yang mati syahid.
• Ayat 22 – 23 – Untuk menjaga aqidah Memberi hidayah kepada anak.
• Ayat 29 – Sebagai amalan untuk mengelakkan diri dari di fitnah dan kejahatan mulut.
• Ayat 29 – Utk digunakan jika kita rasa orang nak fitnah or aniaya kita. Lebih elok selepas baca di semburkan ke muka orang tsbt.
• Ayat 30 – Untuk keinsafan – Supaya dapat dipertemukan dengan Allah s.w.t. (harus sentiasa berada dihati – beramal dengannya).
• Ayat 32 – Untuk menginsafkan orang lain supaya menjadi baik… Caranya:
Ingat yang segalanya datang dari Allah s.w.t, Kita umat Muhammad, Kita orang Islam dll.
• Ayat 33 – 35 – Elok dijadikan amalan bagi sesiapa yang suka bercucuk tanam. Tanaman akan subur.
• Ayat 36 – Menerangkan yang kehidupan ataupun kejadian di dunia ini dijadikan berpasang-pasangan.
Ayat ini elok diamalkan bagi sesiapa yang belum berkahwin supaya di pertemukan jodoh. Caranya: Baca dan berdoa, hembus dan sapu pada muka setiap pagi sebelum keluar rumah.
• Ayat 37 – Adalah untuk menetapkan hati – aqidah diri sendiri… Hati yang kering akan hidup semula.
• Ayat 38 – Mengisahkan yang bulan dan matahari pun sujud pada Allah s.w.t. yang satu. • Ayat 39 – Mengisahkan ilmu falak.
• Ayat 40 – Merupakan kenyataan Allah s.w.t. yang satu.
• Ayat 41 – Mengisahkan Nabi Noh a.s. naik kapal – Elok dibaca sewaktu menaiki kenderaan.
• Ayat 44 – Mengisahkan keseronokan hidup di dunia – Dibaca untuk dijauhkan fitnah dalam hidup.
• Ayat 45 – 48 – Merupakan kedegilan orang kafir kepada Allah s.w.t.
• Ayat 49 – Menceritakan hari akhirat dan kehidupannya.
• Tiupan pertama – Datang dengan tiba-tiba • Tiupan ke-dua – Hancur • Tiupan ke-tiga – Semua orang di hidupkan semula dan hadir di padang Mahsyar.
• Ayat 50 – Setiap orang akan dihisab mengikut amalannya.
• Ayat 58 – Merupakan salam daripada Allah. Jika rasa sakit kepala, baca dan sapukan ke kepala. Ulang sebanyak 3x.
• Ayat 76 – Dibaca untuk mententeramkan diri dari fitnah orang. Dijadikan amalan.
• Ayat 76 – Jika hati rasa sedih, sebak atau pun kecewa. Sambil pegang dan urut dada, bacalah ayat tsbt.
• Ayat 78 – 79 – Dikhaskan untuk sakit urat, tulang dan badan. Untuk doa bermula daripada Ayat yang
bermaksud: “dia berkata, Siapakah (yang dapat) menghidupkan tulang belulang padahal telah hancur?”
(Ayat 78 dan 79)
- Bacalah jika sakit tulang, urat atau tulang patah.
Doktor di hospital pun tanya dia utk rawatan patient mrk dan Dr Fatimah berikan ayat ini.
• Ayat 79 – Katakanlah, Yang akan menghidupkannya ialah yang menciptakannya pertama kali. Dan Dia Maha Mengetahui tentang segala makhluk.”
• Ayat 82 – Untuk Hajat – Jika berhajat sesuatu, bacalah 100x. Dibaca pada air dan minum selama 40 hari -boleh menjadi penawar. Jika air habis ulang bacaan tsbt sehingga 40 hari. Caranya: Sembahyang Tahajjud
(3x) berturut-turut, Baca pada air [100x) Dan berdoa apa sahaja hajat.
Wallahualam.
Elok dibaca
1. Selepas sembahyang subuh
2. 3 pagi Jumaat berturut-turut
3. Ayat 1 – Yassin baca 7x
4. Ayat 38 – 12x
5. Ayat 58 – 7x
6. Ayat 82 – 14x
7. Habis, diulang semula step 3 hingga 6. Kesemuanya Surah Yassin dibaca sebanyak 3x.
8. Habis baca surah Yassin, baca Al- Fatihah, bacalah hajat yg dihajati dan selepas hajat dibaca semula Al- Fatihah.
9. Perlu yakin, insya-Allah dgn berkat Allah ianya termakbul.

Wallahualam.
Perlu Baca Dengan Penuh Keyakinan:

Holiday Ke Utara [2009]


Waahhhh holiday gitu..... [edisi menguatkan daya ingatan + entry tak pernah story lagik kat blog kot...hehehe]  
Sebenarnya trip ini lama dah, in 2009 .... masa nih takde blog lagik....huhuhu.... masa ni ada kenduri kawan poli aku kat Alor Setar Kedah so dah alang-alang ke Kedah makanya panjang lah langkahnyer kan.... so plan ke Langkawi terus.... aku g 6 June 2009 hingga 8 June 2009.... 


Aku gerak naik bus ke Kedah pada 5 June, so g kenduri kawen dulu pada 6 June... [mana lak pic masa kenduri tu ntah] ... di sebabkan umah kawan aku tuh dekat ngan Muzium Padi so dengan sopan santun pergi melawat dengan baju kurung... nak tahu jugak apa lah yang ada dalam Muzium Padi ni kan.... korang perasan tak lukisan tu.... nampak sangat real okeh.... seyes aku teruja.... selain dari tu pameran berkenaan cara proses padi & sejarah2 pasal padi.... antara pic yang sempat disnap... sebenarnya banyak kali kang bosan lak tapi ni jer la yer buat tatapan semua... ahaks.... 





Selepas melawat Muzium Padi maka aku meneruskan perjalanan ke Langkawi.... naik feri dari Kuala Kedah... petang dah masa tu, so kitaorang sampai dah malam jugak la kat Langkawi... sampai jugak... 
So keesokannya hari terus ke Underwater World.... suka tengok hidupan laut... 
After that menaiki kereta kabel ... seyes gayat okeh.... tinggi nyer tempat nih.... pastu dok terpikir macam manalah diorang leh bina tempat tu kan.... 
Dah abes sessi gayat-mengayat, maka pergi lak ke Galeri Tun Mahadhir....esoknyer gerak pulang ke Kedah semula... 


Dah alang-alang berada di Utara nih maka singgah la sebentar ke Padang Besar Perlis tak jauh pun dari Kedah dah.... takde la shopping sangat.... saja jalan-jalan tengok apa yang ada kat situ,.... bukanlah pertama kali aku sampai kat Padang Besar sebab masa aku belajar kat Penang dulu penah sampai jugak .. lepas balik dari Padang Besar singgah sebentar kat Ladang Ostrich nih... teruja okeh..... 

sekian.... daaaaaaaaaaa ^___^





Jejak Kaki D Cameron [2010]


Actually kisah g jejalan lama dah berlalu tapi masa tuh aku takde blog lagi kan... hahahha....
Trip ke Cameron Pahang ni masa 21 May 2010 hingga 23 May 2010.... kira 21hb petang after work baru gerak g sana.... malam la sampai kat Cameron.... hajat di sana teringin sangat nak g Cameron... Alhamdulillah hajat tu tercapai jugak...... oleh sebab dah sampai malam maka malam tu tak g mana-mana berehat dan tido jer la... esok la start jalan... ngeh ngeh....


1st Day - Morning Cameron..... hehehehe..... 1st place yang dituju pagi-pagi tuh, makan dulu ler, baru ada tenaga nak jejalan, maklum la ngah kedatangan bulan maka nyer lapooooooooo.... after bekpes lalu membuat lawatan ke ladang BOH.... kat ladang nih kita dapat tengok proses macam Teh Boh dihasilkan... aku kan suka benda-benda camni,.... gayat jap okeh... siap wat rakaman video lagik.... hahahhaa... kenangan kan ntah biler nak sampai lagik kat sini.... bukan selalu pung nak g sini lagik... 





2nd place aku g pulak kat kebun bunga dan sayur... waaaaaaaaaaaaa... maklum la peminat bunga kan.... teruja tahap gaban.... hahhahaha..... antara picas yang sempat disnap




time to pluck the strawberry... giler teruja okeh masa sampai kat ladang strawberry nih... apa lagik mari kite ke ladang... hahahaha... petik buah strawberry.... pastu kena timbang & bayar.... yang kaler merah2 tu sedap, manis... makan sampai lebam okeh... 


malam harinyer makan steamboat... sejuk kan so mari makan benda yang panas... ngeh ngeh..... 
pic aku makan madu tu last day before nak balik.... singgah ke pasar beli sayur-sayuran so singgah sat makan madu tu dari sarang... 


last day in Cameron before pulang singgah lagi satu ladang teh ... haruslah amik gambo kan.. hehehehe


ni kat air terjun lata apa ntah nama die.. lupa lak aiii... otw balik tu singgah la sat.. tak mandi pung, rendam2 kaki jer kat sini... posing jerk... sekian... daaaaaaaaaa

Wednesday, May 9, 2012

Jejalan Alamanda ^___^


Bila lak aku g Alamanda ni?? hahahaha... 

Actually ni picas lama yang maybe tak pernah publish di fesbuk aku.... just for memory aku abadikan di blog ini... ewahhhhh.... masa g nih dalam tahun 2009.... g ngan sapa??? sorang2 jer??? tak cayalah .... hahahhaa... memang pun aku tak g sorang2..... g berdua dengan kawan lama masa tuh.... pssttt orang tu bakal asben tak jadi.... bukan jodoh..... tu pasal pic aku sorang2 jek.... ( layannnnnn jerk dari ratu bergambo nih... kikiki) 


*** buat 5S kat hard disk... banyak nau picas aku, rasanya kena beli lagi satu hard disk khas untuk simpan gambar sahaja kot.. aku cadang2 lah... heehehehe....

okiesss choww..... 

Kelirey



Kelirey?? kereta apa ek tu... hahahahha.. sebenarnya gelaran nama kete tu aku lah yang bagi disebabkan kelisa + kelabu maka jadilah kelirey... actually kelisa ini aku penah pakai jap sebelum aku pakai cik bibah.... adalah 3 bulan... now tinggal kenangan jek kelirey nih.... 

** memang best pakai kelisa sebab body kecik tapi mantap..... adik boy aku nak cari satu kelisa tapi yalah mana ada kuar baru kan.. nak beli second kena pandai cari.... 

Set In Pink >>> Designer



Lawa kan kaler pink... maklum la peminat tegar pink memang camni... hehehehehe....
Ni last month aku beli set Designer yang mengandungi perfume, lotion, bedak, deoderan & body spray.. cer korang teka bape hinggit.... hahahaha.. aku beli time offer... semuanya hanya RM33 jek... aku beli kat Cosway jek... huhuhu....

*** korang if buat hantaran pun lawa jugak kan.... hahahahah.... verangan jek... 

Print Dah Ker?



Hye semua, dah print ker slip final exam tahun ini... aku print dah... bukan apa nak apply cuti nanti... aku amik cuti masa hari exam jerk.... tahun ni exam start 4 June until 22 June.... kali pusat exam tukar lagi.. buat kat seksyen 7 lak... Tahun 1 kat UUM, Chow Kit.... Tahun 2 kat Intec UiTM Shah Alam.... apa nak buat... layannnnn jek... zassssssssssss... tahun ni aku amik 9 subjek... 

Slip exam dah kuar, mata dah terbeliak so masa untuk perah otak.... Jom mula study kengkawan..... 

Same Case With Me



***Keratan akhbar kawan aku g aritu... kira sikit lebih kurang cam kes aku tapi die da kawen.... 

Redha & Tabah


Monday, May 7, 2012

Redha Jer

akhirnya aku beranikan diri jugak untuk cakap, luahkan... apa pun segalanya ku terima.... 

Friday, May 4, 2012

Nama2 Pilihan Buat Bakal Baby Nanti...

Hahahhaah... poyos kan tajuk entry.... malam tadik la sambil study & ajar kawan, leh la verangan... kisahnyer kawan aku tanya nama untuk bakal baby gurl die nanti... sebab nak letak nama bunga...cempaka @ dahlia mana best.... so aku yang agak takde pengalaman ni pun sibuk ler bagi idea..... apa kata bubuh nama

@@@@ CEMPAKA AL-ZAHRA
@@@@ CEMPAKA ZAINAB

hahahahaha.... tetiba kan..... pastu kan aku terpikir lak... jika aku pregnant nanti aku nak bubuh nama anak aku kalau gurl kan.... lama dah sejak dari dulu lagik... kikiki

@@@@ FATIMAH AL-ZAHRA
@@@@ NUR AISYAH
@@@@ RABIATUL ADAWIYAH

suka sangat dengan nama ni.... hehehehe... kalau lelaki lak.....

@@@@ DANIAL AL-HAFIZ
@@@@ DANIAL HAKIM
@@@@ ADAM HAIQAL

opsssssssssss ... stop verangan..... apa pun incik bakal suami lum masuk minang lagik kan... sila fokus yer jen2... hahahahh...

sekian.....



Naik Ketepi Ler....

Apakah? al kisah sabtu ni means 5 May ada kelas tambahan bagi subjek major kewangan aku... subjek opsyen pasaran hadapan.... kelas tu start kol 2:00pm hingga 5:00pm ... buat kat BT 101 USM Penang.... plan asal nak naik kete tapi fikir2 kang penat lak maka naik la kemudahan awak....

Bukan apa mike pun tak penah naik ketepi... geng2 kata nak naik ketepi... makanyer marilah kita wat rombongan ... rombongan la sangat berempat jer... aku, kak adda, bad & hamzah jer pung geng2 dr PW KL yang leh nak g... niza tak dapat nak joint sebab die pun baru balik dari kampung, lagi pung die ngah pregnant....  kalau semua dapat g lagik syiokkk woooooooo.....

Camner lah gaya naik ketepi ni ek... gayat jugak.... hahahahah.... tiket kol 11:00pm di jangka sampai Butterworth dalam 6:30am .. amekkk kau bape jam... pertama kali katanyer... so nak rasa jugak pengalaman kan... lepas tu sambung naik feri g Pulau... baru amik teksi g USM..

end dulu, nanti sambung story mory... daaaaaaaaaaaa

Thursday, May 3, 2012

Ku Mohon Agar....

Ku Mohon Agar Jodoh Yang Terbaik Buat Diri Agar Dapat Bersama-sama Menuju  Ke Jalan Yang Di Redhai Supaya Dekat Dengan MU Ya-Allah ..... 

Wednesday, May 2, 2012

The Avengers .... Already In May Dah


Assalamualaikum.. 


Dah masuk bulan May dah... sat jer kan masa berlalu....


Weekend baru ini sangat lah busy adoii... hehhehe... Jumaat malam yang lepas tengok wayang citer Marvel The Avengers ngan Al Al... special ticket okeh Al Al beli... 1 tiket RM100 sempena Jualan Amal untuk BOMBA..... seyes tanjat... mahal seh tapi normal jer bukan 3D.... tapi layankan jer die dah beli dengan niat derma untuk BOMBA kan... aku terharu sebab insan terpilih yang dipilih untuk tengok bersama die.. hahahha... giler poyos ayat aku ini.... tengok plak kat tempat baru, di Space U8, Malaysia First Eco Mall, Bukit Jelutong Shah Alam.... 


Aku rasa Wisma Jakel Shah Alam tu tempat pertemuan aku ngan Al Al kot... 2 kali dah tunggu kat situ... Jen2 tak kisah... layankan jer.... masa kitaorang sampai Space U8, maklum la tempat baru & tak pernah g kan apa lagi bagai nak rak carik, hahahaha.... apa yang penting kerjasama.... huhhuhu... Konsert Versus yang kat TV9 tu buat kat situ rupanya... tapi kitaorang tak dan tengok sebab wayang start 8:30pm sampai 11:00pm... citer tu best & 2 kali okeh aku terperanjat, seyes maluuuuuuuuuuuuu..... dengan harapan Al Al tak pasan... hahahaha.... 
___________________________________________________________


Pagi sabtu otw pulang ke kampung sebab adik aku no 2 nak wat kenduri doa selamat, aku sebagai kakak sulung haruslah sentiasa menjadi orang penting merangkap penasihat merangkap segala-galanya kepada keluarga.... ewaahhhhhhhhhhhh.... menu yang adik nak nasi tomato + ayam masak merah + dalca + acar mentah... sampai kg dalam kol 9:00am terus kuar ke Mydin mencari bahan-bahan untuk kenduri.... sampai umah terus mula operasi... kenduri lepas Magrib.... Alhamdulillah selesai hajat adik aku.... 
_____________________________________________________________


Bulan April merupakan Bonus buat semua staff TM... alhamdulillah ada increment gaji + bonus berdasarkan prestasi tahun lepas... tapi bonus kali ini banyak selesaikan hutang yang ada + keperluan family..... 
contoh belikan adik2 boy aku tilam maklumlah tilam depa dah lama nau + hancuq + pepijat dah.. cian diorang..... setelkan kancil abah aku, alhamdulilah lepas ni tukar hak milik dah nama abah aku.... setel hutang..... ikutkan aku nak tukar hp, ngat nak amik iphone or galaxy note kaler pink tapi hp elok lagi so biarlah dulu... ikut nafsu ni suma nak beli... hehhehhe bajet tak mencukupi so bersyukur dengan segalanya kan... tak mau tamak2.... hehehehe.... 


end dulu, to be continue.. 

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed