Monday, December 31, 2012

6 bulan jer lagik....

haaaaaaaa??? 6 bulan???

apa kena ngan 6 bulan lagik???? 

1st - tak lama jer nak lagik nak abeskan pengajian aku di USM..... final exam in June 2013
makanyer haruslah berusaha gigih kan.... (seyes sangat malas malas tahun ni) haip tak bagus tak bagus... sila rajin rajin rajin selalu.... aku dah kena mula study okeh.... next month nak g USM dah.... 18 days berkampung kat sana.... huhuhu.....mode : student... best kan... haha

2nd - 6 bulan my BFF nak abeskan kursus die.... yeay..... so what???? takde apa pun... saja jer... nak tengok lepas die abes kursus ngat aku lagik ker tak??? motipp ko jah??? merepek la tu.... baiiii.... 

3rd - sekurangnya berat turun sehingga ideal.. hahahha.... bape???? rahsia.... lalalalalla...


dah dah... jom balik sebelum merepek meraban.....


p/s : senyum selalu..... 

Biar Putih Mata.....

Last Day in 2012.... 

Korang penah dengar pepatah "Biar Putih Mata"????? 

Masya-Allah hingga ke saat ini aku tak tahu la kenapa masih ada yang kurang berpuas hati kat aku. aku still tak dapat tahu siapa. tak kisahlah walau apa pun aku maafkan mereka semua. 

masih ada yang sanggup "biar putih tulang, jangan putih mata"

adakah itu halangan-halangan buat jodohku.... 
apa pun aku serahkan segalanya pada Allah....
di samping aku berusaha untuk kebaikan aku.....
usaha, usaha & usaha lagik...... 

aku takkan biarkan ia terus-terusan membelenggu hidup aku..... 
aku harus terus kuat untuk bertarung & melawan....

terima kasih wan & family aku yang tersayang......
terima kasih Ya-Allah.... 

Kisah Gigi & Minor Oral Surgeon

Assalamualaikum....

Lama sungguh aku tak bersiaran di sini. Hanya sebagai silent reader. Blog walking. 
Bukan apa agak kebizian (alasannnn sungguh kannnn). Banyak nak taip tapi semuanya hanya di minda. 
Bila taip, delete kembali. Kenapa????? 

Arini last day in 2012.... baru lepas mengharungi fire drill.... latihan untuk kecemasan..... maklum la ramai yang cuti arini kan.... aku??? takde cuti dah, so keje cam biasa.... opis lengang, jalan lengang, parking... sukanyerr... hahahaha.... 

meh aku nak story sket meh apa yang berlaku..... last entry sangat tak leh blah kan... edisi masterchepp sangatttt..... sila jangan mual yer... hikhikhik...

Last week  on 17 Dec 2012 ada appointment dengan Dr Gigi. Bukan sebarangan appointment okeh.. kali ini nak cabut gigi geraham bongsu aku. bukan cabut gitu. aku kena buat minor oral surgeon. seram okeh. 1st time nih, rasa nak lari tapi tak leh dah. aku redha jer la. 
nak tahu nape aku takut sangat tapi berlagak macho macam tak takot, kawan2 aku telah memomokkan aku yang sakit sangat cabut, demam, denyut2 dan macam2 lagik.... 

apa pun aku kena buat jugak, untuk kebaikan masa akan datang jugak kan. sebab gigi tumbug abnormal.... abnormal gituw... melintang okeh. Dr Faizi (Doc pakar okeh, ensem, soft) sejuk hati... hahahahah..... pujuk hati katanyer..... sebabkan ia operation minor makanyer mata aku dibalut kemas, badan jugak di balut kemas... masa balut mata tu aku rasa takut sangat2 okeh... jantung laju kemain.... apa pun hanya mampu berdoa mohon agar semuanya selamatkan. tawakal pada Allah.

menurut kata Dr, die akan biuskan aku, akan sakit sket. so die akan potong 2 gigi aku, then cabut 1 persatu. akan potong tulang rawan yang balut gigi aku tu, then akan cabut gigi atas tu. masa bius jer sakit tapi aku tahan jer. semasa proses operate dijalankan sangat2 ngilu okeh bunyi mesin tu. kuar air mata jantan aku masa Dr cabut akar gigi geraham tu. gigi aku pecah 3 bahagian, susah jugak nak cabut, 3 kali Dr take 5 masa nak cabut. setelah bertarung 45 minit baru selesai. lepas tu bahagian yang dipotong dijahit. memang seram okeh.

setelah selesai 2 batang aku dicabut, aku diberi 3 hari MC. lepas bius ilang seyes memang sakit, tak leh nk tido pung, makan pun sket2 jer.... tak leh nk buka mulut cam biasa. alhamdulillah pendarahan aku tak lama sangat. hari kedua sebab aku buhsan rasa nak manja2 ngan mak, maka shoot terus lik kg, masa tuh bekas jahitan dah mula bengkak, seyes berubah muka aku, besar jugak bengkak tu... 

alhamdulillah aku tak demam, takde la sakit yang berdenyut sampai tak leh tido kan..... 
sepanjang mc tu aku makan bubur jer, roti... takpe la, nak cepat baik kan..... 

On 24 Dec 2012 come back untuk buka jahitan, Dr Faizi, so gantinyer Doc Mat Saleh yang ensem sangat... aduhai...... Doc tu check kata aku takde apa2 infection so jahitan pun elok, sembuh cepat..... syukur alhamdulillah.... lepas tu yeay leh buka mulut cam biasa.... 

so next cabutan belah kanan, tunggu tahun depan la. aku still ngilu kot bunyi mesin potong tuh.... huhuhu.... 

end dulu... daaaaa

Friday, December 14, 2012

Edisi Masterchepp : Serawa Durian



Cakkk.....

Hye semua....

arini ni aku nak story pasal Durian....
sekarang kan fenomena Crepe Durian...... maka tercetus menu oleh mereka yang sangat kreatif.... passion with Durian ini.... hahahaha... musim katanyer...

mesti korang pun tergugat kan tengok durian.... sana sini heboh... 
jual tepi jalan.... tak ketinggalan kat tempat aku... sana sini jual terima, kat pintu masuk, kat tepi lif... mau pening okeh...... aku la.... orang lain okey jer aku tengok.... 

walaubagaimanapun, aku bukanlah pencinta Durian okeh..... heheheehe....... 
tak tergugat pun tengok durian melambak sana sini.... 
kuat iman aku lagik.... 

beberapa minggu lepas masa balik kg, kununnyer aku nak wat crepe Durian request by my sis akan tetapi hasrat tu tidak kesampaian disebabkan terlupa beli whipping cream..... 
makanyer esoknyer aku hanya berusaha memasak serawa durian pun by request my sis..... 
kalau korang nak tahu aku tak pernah makan serawa durian pung.... oppps.... 
seyessssss okeh.....
tapi kerna passion to cook yang sangat high..... makanyer aku sibuk memvolunteerkan diri untuk memasak serawa durian ini... so terhasillah seperti pic dibawah... aku snap dalam periuk lagik.... on going masak.... hihihi... takut lupa sebab masa tu nak balik Key El dah....... 
rupanya senang jek bahan2 nyer.... hahahhaah... aku jer yang baru nak amik tahu....
takpe sekarang praktis... kan buatnyer cik suami (akan datang yea) nak, reti la jugak aku buat.... hihii......... dah2 merepek sudah..... 

Bahan2

Durian (isi durian yer, jangan lak masuk kulitnyer sekali..... *takkelakar*) 
Santan kelapa
Gula Melaka
Daun Pandan 


Caranyer

masukkan santan + gula melaka..... kacau hingga gula cair, kacau jer jangan biar santan meruap..... then masukkan daun pandan... wanngiiiii wooooo.... last sekali masukkan durian... siapppppppppp.....
leh dimakan bersama roti + beras pulut.....





## psstttt...... 1st time okeh aku makan serawa durian hasil masakanku..... makan ngan roti + kawan opis.... time ujan lebat..... layan jugak ek.... hahahhaha.......

okey bye.... 

Edisi Masterchepp : Sandwich Chicken Mayo


Assalamualaikum
Hai semua....
tajuk entry tak leh blah kan.... hahahaha.... 
one of my signature dish.... tak agak2 kan ala chef kunun... sebab aku tere buat menu nih.... 
simple jerk.... hehehehe..... 
(padahal orang lain lagi tere, aku masih dalam belajar lagik)
lagipun aku dah olah sket from recipe asal... hihihi.....
aku kan salu verangan nak jadi chef so sekarang lum jadi chef maka jadi chep dulu.... hihihi....

aku ni suka nak mentry, pastu suka tengok orang makan....
so kali ini aku nak share ngan korang my dish “Sandwich Chicken Mayo”
first time aku buat ayam tu beso2.... hehehehe....
yang mana sempat snap pic makanyer korang layankan jer la....
aku admire blog “masam manis” menu + teknik photoshoot die... perghhhh.....
gerammmm sehhh....

photoshoot aku? Bese jerk... Alhamdulillah ada kesayangan sony hazel in red tu... ahakss...
beribu-ribu jugak la snap sana sini....

mempersembahkan : ni lah bahan-bahannyer... 


Bahan-bahannyer

Dada ayam
Lada hitam
Garam
Air
Mayonis
Roti Gardenia 
Salad Tomato

Cara-caranyer

1   *potong 2 @ 4 (jangan kecik sangat)

ayam sedang direbus

2   *tumbukkan lada hitam then masukkan ke dalam periuk.
     *Masukkan air secukupnyer – kira ngam2 dengan ayam tu
4  * Rebus hingga empuk/masak

ayam siap direbus ni 1st buat... besar2 okeh 


5   *Racik @ tumbuk jer senang....... then gaulkan dengan mayonis....



gaulkan dengan mayonis yer
   *Dressing dengan salad, tomato & roti....

 
dressing dengan roti putih 

dressing dengan wholemeal
































### amacam? senang jer kan.... selamat mencuba... byeeeeeeee



Wednesday, December 12, 2012

12.12.12


Dear All, 

Nice date today kan.... 12.12.12.... ahakss... 
Ramai yang buat entry pasal date today so aku pun sebuk jugak.... hahahha....
Any special occasion ker???? memang takde la yang special berlaku today.....
Kot-kot ada yang masuk meminanggg.... mau pitammmmmmm jap.... hahahhaa.... 
Haaaaaaaa.... tahu aku terbangun lewat pagi ini... 6.49am okey...... 
Padan muka aku..... masa jam kol 6am then 6.15am aku lepak lagi... amek kaw.... terlelappppp.... lenaaa lagikkk kan..... sudahnyer sedar bangun cam karton terus g mandi walau masih mamai.... heheheh....... takde edisi mengeliattt bagai semua.... eyahhhh...
So, kepada adik-adik sila jangan amalkan okehhhh.... heheheh..... 

Apa pun makin menghampiri tahun 2013 maknanyer semakin dekat kursus intensif aku makanyer haruslah berusaha gigih menyiapkan segala asimen + thesis supaya masa intensif nanti boleh bergangnam style sambil study.... opppsssssss...... 

Masuk Januari depan haruslah mula berstudy untuk persiapan exam mid term...... OMG..... 

*menaip di kala ujan lebat maka mata menjadi semakin mengecil & mengecilll*

okeylah cukup.... cukup sudah..... meh nyanyi jap... alamak makin lebat....

#korang nak tahu tak? (ada ker nak tahu) hahahha.... aku banyak rasa nak mencerita kat blog.... macam2 entry nak buat tapi kan... tak tahu la..... maybe ada yang perlu disharekan.... maybe tak kot..... ahakss.... tak kesampaian lagik laaa.... sila tabahkan hati yer.... hahahhaha......dah kenapa ko ni jen???? konflik dalaman la derrr..... #

okey babai..... 



Tuesday, December 11, 2012

Appointment Cabut Gigi Bongsu


Huwaaaa..... buat tajuk pun dah serammm....

Oopsss.... Assalamualaikum semua.....

Next week aku ada appointment dengan Doc Gigiku.... ahaks....
Monday depan nak buat cabutan, gigi bongsuku yang tumbuh melintang arus okeh....
2 batang gigi bongsu aku tumbuh secara tidak normal... 
Berkemungkinan akan menyebabkan tempat pengumpulan bakteria disebabkan kesukaran untuk memberus.... gituwwww
Seram sebab gigi aku tuh dalam tulang rahang so nanti kena cut sket otot kat situ.... so Doc Haniff takkan buat for oral surgeon.... Doc pakar yang akan lakukan....
Gigi bongsu pun takde fungsi sangat kan, if die tumbuh normal takpe jugakkan... cantik.... dah la jenis gigi aku sangat rapat-rapat nih maka kena more care terutama lepas makan.....

Marilah jaga gigi..... 

End dulu.... daaaaaaaaaaaa



Monday, December 10, 2012

Back to Work...


Assalamualaikum & good morning....

ahakss... masuk keje balik.... yeay... 
bukan apa last week, Khamis & Jumaat g training then Sabtu & Ahad kan... 
so rasa lamaaaaa tak masuk opis... 
rinduuuuuuu kat opis.... ahakss..... kawan2 opiss.... lalalalala

#SELAMAT BEKERJA WITH HAPPY# 

Wednesday, December 5, 2012

My Goal - Samsung Note 2


Assalamualaikum...

Now dok survey hp.... maklum la dah lama tak membeli hp... 
orang dok busy ngan macam-macam gajet aku still layan jer apa yang aku ada...
cumanyer N85 kesayangan tu hang hang.... pagi nih sangat teruk, bukan baru ini jer.... 
kadang-kadang kol tak dapatkan.... tak tau la nape.... 

aku dah mula dok survey.... antara model yang menjadi idaman...
IPhone 5
Samsung 2
Samsung Note 2

aku aims nak pakai Samsung Note 2 White in color....

sekian. byeeeee






Monday, December 3, 2012

Huwaaaaa Already December

Assalamualaikum....

Oohh... dah menghampiri ujung tahun..... dah December okeh... maknanya 2012 bakal menutup tirainya tak lama lagik..... 

malam nih ada kelas... kawan2 sila g kelas bagi yang berhampiran.... yang jauh streaming jerk... ahaksssss.... lagak macam ketua kelas.... (pasan lebey budak nih) .... sila lempang laju-laju jek.... 

December maknanya makin dekat nak g Intensif @ USM Penang..... 

Maknanya makin dekat ngan dateline assignment kannnnnnnnn!
Maknanya PB @ Mid Term pun makin dekat... okeh....
tapiiii kannnnnnnnnnnnn
tahun ni dah la final year..... ada thesis okeh.... thesis on the way tapi pening2 lalat lagik...... 
tahun ni aku rasa paling MALASSSSS sangat..... 
kat umah keje nak tengok tv jerk..... 
sibuk ngan MASTERCEHP la.... ADAM & HAWA la.... MAHARAJA LAWAK MEGA laaa.... haip2..... 
tengok g salahkan rancangan plak.... hahahaha... bila rancangan habis lalu mata jadi mengantuk lagi tido... isk isk.... tak senonoh langsung..... 
tengok kawan2 study sampai pagi buta.... aku dok membuta... sangat terror......

so... bulan ni dah jangan harap nak malasssss & membuta jer kejenyer....

dah la ngah busy training..... huhuhu....
sila tampar saya laju-laju supaya celik mata buat assignment & thesis yeerr....
wake up.... ur last year kan.... tahun depan nak naik pentas kannnnnn....... yeayyy!... opssss... belum boleh yeay lagi yer..... sabar sabar..... nak sampai kemuncak dah.....

p/s : wish me luck..... to diri sendiri : sila rajinkan diri anda untuk mengapai kejayaan.... 


okeh, byeeeeee



Thursday, November 29, 2012

Lega Bila Dah Hujan.....

Assalamualaikum....

Rasa lega bila dah lepaskan apa yang terbuku dengan tangisan......
Lama sangat ia terpendamkan.....
Sebenarnya memang susah untuk melupakan.... hati panassssssssss jek.... gggrrrrrr.....
Tapi aku perlu buat...... Sampai biler aku nak berdendamkan.... 
Rupanya aku berdendam dalam diam...... oh tak sangka..... 
Dalam tak sedar sifat aku yang "happy go luckly" mula hilang.... ohh no..... 
Maybe sebab aku terlalu terluka kot.... 
Maafkan walau apa yang berlaku.... 
Walau ia pahit mana pun....
Aku Maafkan & Lepaskan..... Semuanya.....
Aku taknak ada dendam di hati...... 

So now kepada mereka yang pernah dihati aku sebelum ini....
Terima kasih kerna pernah sayangkan aku....
Terima kasih kerna pernah lukakan hati aku....
Terima kasih kerna beri aku sejuta harapan.....
Terima kasih atas segalanya.....
Terima kasih kerna mematangkan aku.......

Aku maafkan kamu semua...... (R, S, M, K, S, Z, A, F, R) 
Semoga terus kekal bahagia......

Forgive to Forget...... 

Nak chilll jek.....

End dulu.... byeeeeeee

Friday, November 23, 2012

Inspirasi... Tak Salah kann...



# senyum selalu #

psstt korang ada tak seseorang yang leh jadi sumber inspirasi? 

byeeee

4 years dah....

Assalamualaikum....

hope semuanya sihat jerk..... 
lama aku rasa tak membebel & mencoret kat sini... hehehehe
banyak sebenarnya yang ingin diinginkan di share kan bersama akan tetapi tiada masa lagik... ahaks... 
apa yang dah 4 tahun tu yer... sure suma nak tahu... hehehe... ada ker yang nak tahu.... hehehe... pasan jer...

dalam sedar tak sedar, diam tak tak diam 4 tahun aku bekerja sebagai Setiausaha or Secretary di TM.... 
alhamdulillah rezeki aku di sini kan.... 


dalam 4 tahun macam kisah suka duka yang aku lalui....ewahhhhh...
itu semua banyak membuatkan aku belajar & mematangkan aku.....
picas tu masa aku joint event secretary week.... teruja okeh.....

1st - tahun 2009.....event under Quality Hotel buat Matrade...time nih muka aku masuk paper & magazine....artis Dato Siti..... kebaya hijau tu (sekarang tak muat okeh, dah macam sarung nangka bila pakai... tak lawa, so bagi kat adik aku yang slim itu) - muka aku gelap kot masa nih.... hehehe.... 

2nd - tahun 2010.... event under Quality Hotel gak & buat kat Matrade... artis Agnes Monica.... (kurang best berbanding Dato Siti) siap beli baju okeh.... office wear katanyer.... masa nih g shopping ngan pakwe... opsss dah jadi sejarah .... sob sob...... chubby aku masa nih.... hehehehe.....korang pasan tak? gaya aku sama kan masa pic 1st .. tang tangan tu... hehehhee

3rd - tahun 2011 - masa nih tema hitam putih, tapi sebab aku dalam minggu final exam so aku bedal jerk baju yang ada... kurung pahang batik hitam match ngan tudung krim.... event buat kat Menara KL.... artis Noryn, Dayang Nurfaizah & Siti Sarah.....

4th - tahun 2012 - event tahun ni.... venue still kat Menara KL, anjuran Tiaranita.. tema in Pink Color... I like.... teruja sangat2.... artis pun best..... Sharifah Shahira, Dayang Nurfaizah, Shila Hamzah, Ning Baizura.... time ni banyak jugak pic dengan artis.... huhuhu.... 

okey lah... next time aku story lagik... bye!



Thursday, November 22, 2012

Makna Di Sebalik Hadiah



Setiap hadiah yang anda beri kepada kawan/kekasih/ isteri/suami anda mempunyai maksud yang tersirat... 

JAM TANGAN                     : Tanda mengingati setiap masa dan waktu.
CINCIN                               : Tanda ikatan kasih yang abadi.
GELANG                            : Tanda mesra
RANTAI LEHER                 : Ikatan cinta yang perlu perhatian.
SUBANG                            : Tanda penghargaan dan penghormatan. 
KASUT                               : Sentiasa mengambil berat/prihatin..
PAKAIAN/KAIN                 : Semoga kasih berkekalan dan dekat selalu.
PAYUNG                            : Tanda kasih dan sentiasa ingin melindungi.
MINYAK WANGI                : Tanda cinta 
BINGKAI GAMBAR            : Sentiasa merindu dan tak ingin berjauhan.
BUKU                                 : Bersifat terbuka dan bertolak ansur.
BUNGA                              : Tanda perkenalan dan tanda sayang
COKELAT                          : Semanis cintamu.
LAGU/CD/KAD UCAPAN   : Mengabadikan cinta
SEJADAH DAN ALQURAN : Kekasihnya itu menyayanginya dunia dan akhirat.

Psssssttt, hehehehehe.... Satu lagi, zaman mellinieum ni - 
HANDPHONE -tandanya kau jangan lari dari ku; aku akan cari mu walau di manapun, melainkan kalau handphone tu ditutup..... [kuang kuang kuang]

HADIAH PALING BERHARGA DALAM DUNIA : MASUK MEMINANG!!!
 tandanya dia serius dan betul-betul seriuss..!!

#so mana yang satu yang anda pernah terima @ dapat.... hihihi # 

Tuesday, November 20, 2012

Nasihat Pendek


Assalamualaikum....

today aku cover CSO office..... so macam tak cukup tanah dok marathon... rasa cam berjogging pun ada jugak... ni amik masa nak bernafas jap.... fuhhhhhhhhhhhhhh..........

tadik kan ada sorang kawan ofis tanya aku..... pakwe sihat? bila lagik nak kawen???? bila abes blaja? 
aku lak gulpp... muka blur2... tak tahu la apa nak jawab... so the best answer aku bagi..... belum sampai masa lagik lagi.... jawapan selamat la kan...hehehehehe

before she leave ...... die pesan "jangan riso, jangan kelam kabut pasal jodoh nih... lantak pi la orang nak kata apa pun. tak kira la umo bape pun. cari lelaki yang leh sara kite, tanggung kite, jangan kite lak tanggung die.....never! walaupun kite bekerja sekalipun tapi biarlah lelaki tu nak kawen ngan kite & terima kite seadanya bukan kerana nak sesuatu. biar cam sekarang kurang-kurangnya happy, tak payah nak pening kepala, sakit jiwa kalau jumpa dengan orang tak sepatutnyer" ingat tu.....

oohh.... die concern jugak pasal aku.... huhuhu... thanks sis..... 

end dulu... daaaaaaaaaa

Monday, November 19, 2012

Khasiat Cuka Epal


Haaaaaaaaa....satu lagik product iaitu Cuka Epal.... 

KHASIAT CUKA EPAL

 




        CUKA EPAL GULSAN 500ML


BELIAN BORONG DIALU-ALUKAN!!!
SMS 0194582743 FOR MORE DETAILS... 
UNTUK PENURUNAN BERAT BADAN DENGAN CEPAT

CARA PENGAMBILAN:
2 atau 1 sudu besar cuka epal + 1 sudu pati delima  (amalkan sebelum makan pagi, tgh hari, malam)
Nabi saw memakan roti bercecahkan cuka dan minum cuka bercampur air sejam sebelum makan apa2 adalah cara rawatan Tibb Nabawi yang AJAIB!!!
 Antara khasiat cuka epal ialah: 

1. Memecahkan molekul lemak dan secara tidak langsung membantu proses penurunan berat badan.

~~Menyembuh berbagai penyakit atau masalah kesihatan, seperti alergi (disebabkan oleh binatang kesayangan, makanan atau persekitaran), jangkitan sinus, selesema, jerawat, kolesterol tinggi, keletihan yang kronik, sakit ulu hati, sakit tekak, dermatitis, artritis (bengkak sendi), gout dan menurunkan tekanan darah tinggi.
 
 
~~ Meningkatkan kadar metabolisma badan menyebabkan kadar pembakaran lemak lebih tinggi dari biasa. Ini akan memberikan anda lebih tenaga dan menurunkan berat badan.

~~Menurunkan kadar kolestrol dan kadar triglyceride dalam badan. Ini membantu menurunkan berat badan disebab oleh lemak.
 
 
~~Jika diambil sebelum makan, anda akan lebih cepat berasa kenyang. Epal cider juga akan melambatkan rasa lapar. 
~~Jika anda memilih untuk turunkan berat badan secara tradisional, epal cider adalah jawapannya. Kita agak bimbang dengan kesan jangkamasa panjang pelbagai ubat kurus baru dicipta yang terdapat di pasaran.
 

~~Kepada yang tidak mengalami berat badan yang berlebihan jangan risau, pengambilan apple cider tidak akan menjadikan anda kurus kering kerana yang dipecahkan adalah lemak bukan tisu otot anda.
 

Senarai khasiat cuka epal 
 

1. Merangsang pemecahan lemak
 
  
2. Melancarkan perjalanan darah  

3. Menguatkan tenaga dalaman  

4. Melawaskan usus besar dan kecil
  
5. Juga berfungsi sebagai: Anti-alergik, Anti-septik, Anti-anemia, Anti-ulcer
  
6. Masalah kulit seperti jerawat
  
7. Menghalang penyerapan atau timbunan lemak
  
8. Meningkatkan metabolisme di bahagian tubuh tertentu
  

9. Menyingkirkan air berlebihan dan bahan buangan (Pemparitan Limfatik)  

10. Melembapkan dan mengencangkan kulit  

11. Mencegah dan mengawal selulit  

12. Melangsingkan bonggol lemak yang tidak perlu terutama di bhgn perut, tepi dan belakang lengan, pinggul dan peha 

13. Meredakan sakit dan sengal sendi
 

14. Menurunkan risiko masalah jantung dan barah
 

15. Mengandungi anti-oksidan yang menjaga kesihatan jantung dan pengelak barah

16. Meningkatkan kesihatan membran paru-paru
 

17. Meningkatkan kesihatan tulang dgn menambah bahan kimis (boron) padas mineral tulang
 

18. Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dgn mengekalkan tahap kolesterol darah
 

19. Membantu mengekalkan berat badan yang ideal
 

20. Menghilangkan stress dan membantu tidur yang nyenyak, dan sebagainya.
 

Cuka epal (Apple Cider Vinegar) memang sudah diketahui mempunyai banyak khasiat sejak dulu lagi. Ia telah lama digunakan sebagai tonik kesihatan sejak beribu tahun oleh orang- orang Greek dan Mesir.


Cuka epal ialah sejenis cuka yang diperbuat daripada bahan yang diproses dengan fermentasi yang mana gula di dalam air buah epal dipisahkan oleh bakteria dan ragi yang berwarna kuning keemas-emasan dan dijual dalam bentuk semula jadi.
 
Cuka epal sering digunakan untuk tujuan kesihatan selain daripada digunakan dalam masakan. Ia mula popular setelah Dr D.C. Jarvis, penulis buku kesihatan, mengesyorkan cuka epal diminum setiap hari sebagai “home cure” (ubat di rumah).


Cuka apple digunakan sejak 400BC oleh Hippocrates (bapa perubatan moden) sebagai tonik tenaga dan penyembuh
 
"Since 400BC, Hippocrates, the father of modern medicine, and others, have used vinegar and vinegar mixed with honey, as an energizing tonic and a healing elixir"
 
Julius Ceaser menggunakan cuka epal sebagai tonik untuk tenaga dan kekal sihat dan pahlawan Samurai jepun menggunakannya sebagai minuman tenaga
 

Khasiat Pati Delima



Assalamualaikum.....

Hye oll's .... hope semuanya dalam keadaan sihat hendaknyer.... 
Lama jugak aku tak update blog aku nih.... 
So many things + aku macam ilang fokus jap.... tak tahu la nape...
Now try to arrange balik benda yang hampir tertinggal... need to be focus back....

Okey lah saja nak sharing this product ngan korang semua.... 
Actually aku pun baru jerk nak try this product..... (lum beli pun lagik, hehehe) 
Jom la baca..... layannnnnnnnnnnnnnn

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

KHASIAT PATI DELIMA




BELIAN BORONG DIALU-ALUKAN!!!
SMS 0194582743 FOR MORE DETAILS... 
UNTUK PENURUNAN BERAT BADAN DENGAN CEPAT

CARA PENGAMBILAN:
2 Atau 1 sudu besar cuka epal + 1 sudu pati delima (amalkan sebelum makan pagi, tgh hari, malam)


LATEST TESTI!!! BACAAN GULA DALAM DARAH DAN BERAT MENURUN SELEPAS SEBULAN MENGAMBIL PATI DELIMA GULSHAN...ALHAMDULILLAH..=)


ANTARA FEEDBACK POSITIVE LAIN YANG DITERIMA DARI PENGGUNA...

_platelet darah naik dengan cepat semasa demam denggidan panas menurun
--bacaan gula dalam darah saya menurun, dan kebas2 tangan dah berkurang...
--perut jadi kempis n jadi masalah sembelit hilang...
--morning sickness berkurang...
--semakin cergas dan tak letih or mengantuk lagi...
--masalah resdung dan kerap bersin berkurang lepas pengambilan sebotol pati delima...
--sakit dada berkurang...
--tiada lagi migrain, dan tekanan darah stabil...
--alhamdulillah, ade juga yg hamil selepas mengamalkan pati delima ni...

Banyak lagi testimoni yg berpuas hati dengan pati jus delima Gulshan... yang penting, sebelum minum, selawat 3x, bacalah ayat qursi 1x dan niatkan apa yg kita mahukan...moga ALLAH memperkenankan segala apa yang dihajati


KHASIAT PATI DELIMA GULSHAN~

 Pati Delima Pekat Penuh Khasiat! 100% perahan buah delima tulen, mengandung khasiat semulajadi utk menjaga kesihatan tubuh badan secara menyeluruh dan berupaya merawat pelbagai jenis penyakit.. InsyaAllah..

Antara khasiat delima yg dikenal pasti dan teruji ialah:-
1.                Menguatkan daya tahan tubuh untuk melawan serangan penyakit
2.                Melancarkan peredaran darah
3.                Mengeluarkan angin dan asid dalam badan anda (boleh mencegah penyakit gastrik dan juga kanser usus)
4.                Melancarkan proses penghadaman makanan, melancarkan kerja-kerja mengepam darah untuk keperluan sel-sel badan kita
5.                Menyingkirkan lemak berlebihan dan juga boleh melangsingkan badan...InsyaAllah...
6.                Membakar kalori dengan cepat, meningkatkan tenaga dan juga dapat memulihkan keletihan
7.                Membuang asid urik di dalam sendi untuk meredakan penyakit Gout
8.                Mengelakkan rasa mual (ketika hamil), melega masalah pening kepala
9.                Menegangkan payudara, membentuk perut dan punggung yang lebih kemas...InsyaAllah...
10.           Dikenali sebagai "Viagra Semulajadi" iaitu dapat meningkatkan tenaga seksual secara semulajadi (nie untuk pasangan yang dh berkahwin yea..)
11.           Memelihara kada keseimbangan hormon semasa haid (untuk mengelakkan senggugut)
12.           Merapatkan  rahim dan juga menyuburkan rahim >>> kembali dara. InsyaAllah
13.           Mencuci darah kotor dan mencantikkan kulit muka dari dalam
14.           Awet muda...sentiasa amalkan dari sekarang..tengok lah dalam 10 tahun lagi (jika dipanjangkan usia)...
15.           Menurunkan paras glukosa dalam darah, membantu pesakit kencing manis
16.           Menghapuskan kahak dan meredakan batuk
17.           Mencegah berlakunya serangan angin ahmar bagi golongan warga tua...dapat juga mengurangkan risiko penyakit jantung.....Hadiahkanlah kepada ayah bonda tersayang...!!! :)
18.           Anda hamil??? Pengambilan pati delima ini dapat menambahkan kegebuan kulit bayi anda, di samping membantu tumbesaran janin...
19.           Membantu mencerdaskan minda dan daya ingatan kanak-kanak dan pelajar sekolah
20.           Kandungan antioksidan (Polifenol) dan vitamin C yang tinggi mampu melindungi sel-sel tubuh kita daripada rosak dan boleh meredakan ketegangan urat saraf
21.           Khasiat pati delima juga mampu merawat cirit-birit, mengurangkan panas di dalam badan dan juga demam, membunuh cacing di dalam usus, memutihkan kulit, mengurangkan tekanan darah tinggi, melancarkan fungsi buah pinggang, menambah darah. mengekalkan kesihatan dan juga fungsi mata

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed