Monday, December 31, 2012

Kisah Gigi & Minor Oral Surgeon

Assalamualaikum....

Lama sungguh aku tak bersiaran di sini. Hanya sebagai silent reader. Blog walking. 
Bukan apa agak kebizian (alasannnn sungguh kannnn). Banyak nak taip tapi semuanya hanya di minda. 
Bila taip, delete kembali. Kenapa????? 

Arini last day in 2012.... baru lepas mengharungi fire drill.... latihan untuk kecemasan..... maklum la ramai yang cuti arini kan.... aku??? takde cuti dah, so keje cam biasa.... opis lengang, jalan lengang, parking... sukanyerr... hahahaha.... 

meh aku nak story sket meh apa yang berlaku..... last entry sangat tak leh blah kan... edisi masterchepp sangatttt..... sila jangan mual yer... hikhikhik...

Last week  on 17 Dec 2012 ada appointment dengan Dr Gigi. Bukan sebarangan appointment okeh.. kali ini nak cabut gigi geraham bongsu aku. bukan cabut gitu. aku kena buat minor oral surgeon. seram okeh. 1st time nih, rasa nak lari tapi tak leh dah. aku redha jer la. 
nak tahu nape aku takut sangat tapi berlagak macho macam tak takot, kawan2 aku telah memomokkan aku yang sakit sangat cabut, demam, denyut2 dan macam2 lagik.... 

apa pun aku kena buat jugak, untuk kebaikan masa akan datang jugak kan. sebab gigi tumbug abnormal.... abnormal gituw... melintang okeh. Dr Faizi (Doc pakar okeh, ensem, soft) sejuk hati... hahahahah..... pujuk hati katanyer..... sebabkan ia operation minor makanyer mata aku dibalut kemas, badan jugak di balut kemas... masa balut mata tu aku rasa takut sangat2 okeh... jantung laju kemain.... apa pun hanya mampu berdoa mohon agar semuanya selamatkan. tawakal pada Allah.

menurut kata Dr, die akan biuskan aku, akan sakit sket. so die akan potong 2 gigi aku, then cabut 1 persatu. akan potong tulang rawan yang balut gigi aku tu, then akan cabut gigi atas tu. masa bius jer sakit tapi aku tahan jer. semasa proses operate dijalankan sangat2 ngilu okeh bunyi mesin tu. kuar air mata jantan aku masa Dr cabut akar gigi geraham tu. gigi aku pecah 3 bahagian, susah jugak nak cabut, 3 kali Dr take 5 masa nak cabut. setelah bertarung 45 minit baru selesai. lepas tu bahagian yang dipotong dijahit. memang seram okeh.

setelah selesai 2 batang aku dicabut, aku diberi 3 hari MC. lepas bius ilang seyes memang sakit, tak leh nk tido pung, makan pun sket2 jer.... tak leh nk buka mulut cam biasa. alhamdulillah pendarahan aku tak lama sangat. hari kedua sebab aku buhsan rasa nak manja2 ngan mak, maka shoot terus lik kg, masa tuh bekas jahitan dah mula bengkak, seyes berubah muka aku, besar jugak bengkak tu... 

alhamdulillah aku tak demam, takde la sakit yang berdenyut sampai tak leh tido kan..... 
sepanjang mc tu aku makan bubur jer, roti... takpe la, nak cepat baik kan..... 

On 24 Dec 2012 come back untuk buka jahitan, Dr Faizi, so gantinyer Doc Mat Saleh yang ensem sangat... aduhai...... Doc tu check kata aku takde apa2 infection so jahitan pun elok, sembuh cepat..... syukur alhamdulillah.... lepas tu yeay leh buka mulut cam biasa.... 

so next cabutan belah kanan, tunggu tahun depan la. aku still ngilu kot bunyi mesin potong tuh.... huhuhu.... 

end dulu... daaaaa

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed