Monday, December 31, 2012

6 bulan jer lagik....

haaaaaaaa??? 6 bulan???

apa kena ngan 6 bulan lagik???? 

1st - tak lama jer nak lagik nak abeskan pengajian aku di USM..... final exam in June 2013
makanyer haruslah berusaha gigih kan.... (seyes sangat malas malas tahun ni) haip tak bagus tak bagus... sila rajin rajin rajin selalu.... aku dah kena mula study okeh.... next month nak g USM dah.... 18 days berkampung kat sana.... huhuhu.....mode : student... best kan... haha

2nd - 6 bulan my BFF nak abeskan kursus die.... yeay..... so what???? takde apa pun... saja jer... nak tengok lepas die abes kursus ngat aku lagik ker tak??? motipp ko jah??? merepek la tu.... baiiii.... 

3rd - sekurangnya berat turun sehingga ideal.. hahahha.... bape???? rahsia.... lalalalalla...


dah dah... jom balik sebelum merepek meraban.....


p/s : senyum selalu..... 

Biar Putih Mata.....

Last Day in 2012.... 

Korang penah dengar pepatah "Biar Putih Mata"????? 

Masya-Allah hingga ke saat ini aku tak tahu la kenapa masih ada yang kurang berpuas hati kat aku. aku still tak dapat tahu siapa. tak kisahlah walau apa pun aku maafkan mereka semua. 

masih ada yang sanggup "biar putih tulang, jangan putih mata"

adakah itu halangan-halangan buat jodohku.... 
apa pun aku serahkan segalanya pada Allah....
di samping aku berusaha untuk kebaikan aku.....
usaha, usaha & usaha lagik...... 

aku takkan biarkan ia terus-terusan membelenggu hidup aku..... 
aku harus terus kuat untuk bertarung & melawan....

terima kasih wan & family aku yang tersayang......
terima kasih Ya-Allah.... 

Kisah Gigi & Minor Oral Surgeon

Assalamualaikum....

Lama sungguh aku tak bersiaran di sini. Hanya sebagai silent reader. Blog walking. 
Bukan apa agak kebizian (alasannnn sungguh kannnn). Banyak nak taip tapi semuanya hanya di minda. 
Bila taip, delete kembali. Kenapa????? 

Arini last day in 2012.... baru lepas mengharungi fire drill.... latihan untuk kecemasan..... maklum la ramai yang cuti arini kan.... aku??? takde cuti dah, so keje cam biasa.... opis lengang, jalan lengang, parking... sukanyerr... hahahaha.... 

meh aku nak story sket meh apa yang berlaku..... last entry sangat tak leh blah kan... edisi masterchepp sangatttt..... sila jangan mual yer... hikhikhik...

Last week  on 17 Dec 2012 ada appointment dengan Dr Gigi. Bukan sebarangan appointment okeh.. kali ini nak cabut gigi geraham bongsu aku. bukan cabut gitu. aku kena buat minor oral surgeon. seram okeh. 1st time nih, rasa nak lari tapi tak leh dah. aku redha jer la. 
nak tahu nape aku takut sangat tapi berlagak macho macam tak takot, kawan2 aku telah memomokkan aku yang sakit sangat cabut, demam, denyut2 dan macam2 lagik.... 

apa pun aku kena buat jugak, untuk kebaikan masa akan datang jugak kan. sebab gigi tumbug abnormal.... abnormal gituw... melintang okeh. Dr Faizi (Doc pakar okeh, ensem, soft) sejuk hati... hahahahah..... pujuk hati katanyer..... sebabkan ia operation minor makanyer mata aku dibalut kemas, badan jugak di balut kemas... masa balut mata tu aku rasa takut sangat2 okeh... jantung laju kemain.... apa pun hanya mampu berdoa mohon agar semuanya selamatkan. tawakal pada Allah.

menurut kata Dr, die akan biuskan aku, akan sakit sket. so die akan potong 2 gigi aku, then cabut 1 persatu. akan potong tulang rawan yang balut gigi aku tu, then akan cabut gigi atas tu. masa bius jer sakit tapi aku tahan jer. semasa proses operate dijalankan sangat2 ngilu okeh bunyi mesin tu. kuar air mata jantan aku masa Dr cabut akar gigi geraham tu. gigi aku pecah 3 bahagian, susah jugak nak cabut, 3 kali Dr take 5 masa nak cabut. setelah bertarung 45 minit baru selesai. lepas tu bahagian yang dipotong dijahit. memang seram okeh.

setelah selesai 2 batang aku dicabut, aku diberi 3 hari MC. lepas bius ilang seyes memang sakit, tak leh nk tido pung, makan pun sket2 jer.... tak leh nk buka mulut cam biasa. alhamdulillah pendarahan aku tak lama sangat. hari kedua sebab aku buhsan rasa nak manja2 ngan mak, maka shoot terus lik kg, masa tuh bekas jahitan dah mula bengkak, seyes berubah muka aku, besar jugak bengkak tu... 

alhamdulillah aku tak demam, takde la sakit yang berdenyut sampai tak leh tido kan..... 
sepanjang mc tu aku makan bubur jer, roti... takpe la, nak cepat baik kan..... 

On 24 Dec 2012 come back untuk buka jahitan, Dr Faizi, so gantinyer Doc Mat Saleh yang ensem sangat... aduhai...... Doc tu check kata aku takde apa2 infection so jahitan pun elok, sembuh cepat..... syukur alhamdulillah.... lepas tu yeay leh buka mulut cam biasa.... 

so next cabutan belah kanan, tunggu tahun depan la. aku still ngilu kot bunyi mesin potong tuh.... huhuhu.... 

end dulu... daaaaa

Friday, December 14, 2012

Edisi Masterchepp : Serawa Durian



Cakkk.....

Hye semua....

arini ni aku nak story pasal Durian....
sekarang kan fenomena Crepe Durian...... maka tercetus menu oleh mereka yang sangat kreatif.... passion with Durian ini.... hahahaha... musim katanyer...

mesti korang pun tergugat kan tengok durian.... sana sini heboh... 
jual tepi jalan.... tak ketinggalan kat tempat aku... sana sini jual terima, kat pintu masuk, kat tepi lif... mau pening okeh...... aku la.... orang lain okey jer aku tengok.... 

walaubagaimanapun, aku bukanlah pencinta Durian okeh..... heheheehe....... 
tak tergugat pun tengok durian melambak sana sini.... 
kuat iman aku lagik.... 

beberapa minggu lepas masa balik kg, kununnyer aku nak wat crepe Durian request by my sis akan tetapi hasrat tu tidak kesampaian disebabkan terlupa beli whipping cream..... 
makanyer esoknyer aku hanya berusaha memasak serawa durian pun by request my sis..... 
kalau korang nak tahu aku tak pernah makan serawa durian pung.... oppps.... 
seyessssss okeh.....
tapi kerna passion to cook yang sangat high..... makanyer aku sibuk memvolunteerkan diri untuk memasak serawa durian ini... so terhasillah seperti pic dibawah... aku snap dalam periuk lagik.... on going masak.... hihihi... takut lupa sebab masa tu nak balik Key El dah....... 
rupanya senang jek bahan2 nyer.... hahahhaah... aku jer yang baru nak amik tahu....
takpe sekarang praktis... kan buatnyer cik suami (akan datang yea) nak, reti la jugak aku buat.... hihii......... dah2 merepek sudah..... 

Bahan2

Durian (isi durian yer, jangan lak masuk kulitnyer sekali..... *takkelakar*) 
Santan kelapa
Gula Melaka
Daun Pandan 


Caranyer

masukkan santan + gula melaka..... kacau hingga gula cair, kacau jer jangan biar santan meruap..... then masukkan daun pandan... wanngiiiii wooooo.... last sekali masukkan durian... siapppppppppp.....
leh dimakan bersama roti + beras pulut.....





## psstttt...... 1st time okeh aku makan serawa durian hasil masakanku..... makan ngan roti + kawan opis.... time ujan lebat..... layan jugak ek.... hahahhaha.......

okey bye.... 

Edisi Masterchepp : Sandwich Chicken Mayo


Assalamualaikum
Hai semua....
tajuk entry tak leh blah kan.... hahahaha.... 
one of my signature dish.... tak agak2 kan ala chef kunun... sebab aku tere buat menu nih.... 
simple jerk.... hehehehe..... 
(padahal orang lain lagi tere, aku masih dalam belajar lagik)
lagipun aku dah olah sket from recipe asal... hihihi.....
aku kan salu verangan nak jadi chef so sekarang lum jadi chef maka jadi chep dulu.... hihihi....

aku ni suka nak mentry, pastu suka tengok orang makan....
so kali ini aku nak share ngan korang my dish “Sandwich Chicken Mayo”
first time aku buat ayam tu beso2.... hehehehe....
yang mana sempat snap pic makanyer korang layankan jer la....
aku admire blog “masam manis” menu + teknik photoshoot die... perghhhh.....
gerammmm sehhh....

photoshoot aku? Bese jerk... Alhamdulillah ada kesayangan sony hazel in red tu... ahakss...
beribu-ribu jugak la snap sana sini....

mempersembahkan : ni lah bahan-bahannyer... 


Bahan-bahannyer

Dada ayam
Lada hitam
Garam
Air
Mayonis
Roti Gardenia 
Salad Tomato

Cara-caranyer

1   *potong 2 @ 4 (jangan kecik sangat)

ayam sedang direbus

2   *tumbukkan lada hitam then masukkan ke dalam periuk.
     *Masukkan air secukupnyer – kira ngam2 dengan ayam tu
4  * Rebus hingga empuk/masak

ayam siap direbus ni 1st buat... besar2 okeh 


5   *Racik @ tumbuk jer senang....... then gaulkan dengan mayonis....



gaulkan dengan mayonis yer
   *Dressing dengan salad, tomato & roti....

 
dressing dengan roti putih 

dressing dengan wholemeal
































### amacam? senang jer kan.... selamat mencuba... byeeeeeeee



Wednesday, December 12, 2012

12.12.12


Dear All, 

Nice date today kan.... 12.12.12.... ahakss... 
Ramai yang buat entry pasal date today so aku pun sebuk jugak.... hahahha....
Any special occasion ker???? memang takde la yang special berlaku today.....
Kot-kot ada yang masuk meminanggg.... mau pitammmmmmm jap.... hahahhaa.... 
Haaaaaaaa.... tahu aku terbangun lewat pagi ini... 6.49am okey...... 
Padan muka aku..... masa jam kol 6am then 6.15am aku lepak lagi... amek kaw.... terlelappppp.... lenaaa lagikkk kan..... sudahnyer sedar bangun cam karton terus g mandi walau masih mamai.... heheheh....... takde edisi mengeliattt bagai semua.... eyahhhh...
So, kepada adik-adik sila jangan amalkan okehhhh.... heheheh..... 

Apa pun makin menghampiri tahun 2013 maknanyer semakin dekat kursus intensif aku makanyer haruslah berusaha gigih menyiapkan segala asimen + thesis supaya masa intensif nanti boleh bergangnam style sambil study.... opppsssssss...... 

Masuk Januari depan haruslah mula berstudy untuk persiapan exam mid term...... OMG..... 

*menaip di kala ujan lebat maka mata menjadi semakin mengecil & mengecilll*

okeylah cukup.... cukup sudah..... meh nyanyi jap... alamak makin lebat....

#korang nak tahu tak? (ada ker nak tahu) hahahha.... aku banyak rasa nak mencerita kat blog.... macam2 entry nak buat tapi kan... tak tahu la..... maybe ada yang perlu disharekan.... maybe tak kot..... ahakss.... tak kesampaian lagik laaa.... sila tabahkan hati yer.... hahahhaha......dah kenapa ko ni jen???? konflik dalaman la derrr..... #

okey babai..... 



Tuesday, December 11, 2012

Appointment Cabut Gigi Bongsu


Huwaaaa..... buat tajuk pun dah serammm....

Oopsss.... Assalamualaikum semua.....

Next week aku ada appointment dengan Doc Gigiku.... ahaks....
Monday depan nak buat cabutan, gigi bongsuku yang tumbuh melintang arus okeh....
2 batang gigi bongsu aku tumbuh secara tidak normal... 
Berkemungkinan akan menyebabkan tempat pengumpulan bakteria disebabkan kesukaran untuk memberus.... gituwwww
Seram sebab gigi aku tuh dalam tulang rahang so nanti kena cut sket otot kat situ.... so Doc Haniff takkan buat for oral surgeon.... Doc pakar yang akan lakukan....
Gigi bongsu pun takde fungsi sangat kan, if die tumbuh normal takpe jugakkan... cantik.... dah la jenis gigi aku sangat rapat-rapat nih maka kena more care terutama lepas makan.....

Marilah jaga gigi..... 

End dulu.... daaaaaaaaaaaa



Monday, December 10, 2012

Back to Work...


Assalamualaikum & good morning....

ahakss... masuk keje balik.... yeay... 
bukan apa last week, Khamis & Jumaat g training then Sabtu & Ahad kan... 
so rasa lamaaaaa tak masuk opis... 
rinduuuuuuu kat opis.... ahakss..... kawan2 opiss.... lalalalala

#SELAMAT BEKERJA WITH HAPPY# 

Wednesday, December 5, 2012

My Goal - Samsung Note 2


Assalamualaikum...

Now dok survey hp.... maklum la dah lama tak membeli hp... 
orang dok busy ngan macam-macam gajet aku still layan jer apa yang aku ada...
cumanyer N85 kesayangan tu hang hang.... pagi nih sangat teruk, bukan baru ini jer.... 
kadang-kadang kol tak dapatkan.... tak tau la nape.... 

aku dah mula dok survey.... antara model yang menjadi idaman...
IPhone 5
Samsung 2
Samsung Note 2

aku aims nak pakai Samsung Note 2 White in color....

sekian. byeeeee






Monday, December 3, 2012

Huwaaaaa Already December

Assalamualaikum....

Oohh... dah menghampiri ujung tahun..... dah December okeh... maknanya 2012 bakal menutup tirainya tak lama lagik..... 

malam nih ada kelas... kawan2 sila g kelas bagi yang berhampiran.... yang jauh streaming jerk... ahaksssss.... lagak macam ketua kelas.... (pasan lebey budak nih) .... sila lempang laju-laju jek.... 

December maknanya makin dekat nak g Intensif @ USM Penang..... 

Maknanya makin dekat ngan dateline assignment kannnnnnnnn!
Maknanya PB @ Mid Term pun makin dekat... okeh....
tapiiii kannnnnnnnnnnnn
tahun ni dah la final year..... ada thesis okeh.... thesis on the way tapi pening2 lalat lagik...... 
tahun ni aku rasa paling MALASSSSS sangat..... 
kat umah keje nak tengok tv jerk..... 
sibuk ngan MASTERCEHP la.... ADAM & HAWA la.... MAHARAJA LAWAK MEGA laaa.... haip2..... 
tengok g salahkan rancangan plak.... hahahaha... bila rancangan habis lalu mata jadi mengantuk lagi tido... isk isk.... tak senonoh langsung..... 
tengok kawan2 study sampai pagi buta.... aku dok membuta... sangat terror......

so... bulan ni dah jangan harap nak malasssss & membuta jer kejenyer....

dah la ngah busy training..... huhuhu....
sila tampar saya laju-laju supaya celik mata buat assignment & thesis yeerr....
wake up.... ur last year kan.... tahun depan nak naik pentas kannnnnn....... yeayyy!... opssss... belum boleh yeay lagi yer..... sabar sabar..... nak sampai kemuncak dah.....

p/s : wish me luck..... to diri sendiri : sila rajinkan diri anda untuk mengapai kejayaan.... 


okeh, byeeeeee



Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed