Thursday, February 23, 2012

Dugaan Allah Buat Aku...


Assalamualaikum... hye semua... apa kes kali ni yek....

12 Feb 2012
Kisah bermula apabila aku balik dari Penang..... punca sebelum g Penang lagi aku rasa perut aku keras & buncit.... pelik sebab nape la tak kempis2 even aku tak makan sekalipun.. dulu2 kalau tak makin sure la kempis & lepek jer perut ini... balik dari Penang tu pepagi aku dah g umah nenek sedara untuk mintak urut & checkkan kenapa... ingatkan peranakan aku turun sebab aku sangat lasak kan... so bila die tengok & urut die pun sangat2 terkejut sebab perut aku sangat2 keras okeh... die try urutkan then rasa sangatlah sakit gaban.... urut kali ke dua keesokannyer die rasa ada lain bukan peranakan .....pastu die pun cakap baik g hospital untuk check.... aku pun dah demam masa tu....

14 Feb 2012
so esok harinya aku g lah poli klinik ayer keroh dulu untuk check.... Doc yang check pun sangat terkejut nape sangat keras perut aku... die tanya soalan aku dah kawen ker belum? memang la belum la kan jawabnyer... sebab perut aku look like pregnant okeh.... Doc pun suh aku g buat urine test.... after that die check lagi still keras jugak perut aku so apa lagi dengan pantas die buat surat to hospital besar melaka bahagian emergency... masa tu perut aku memang sakit sangat..... aku pun rasa lemah sangat2....

maka aku pun bergegas la g hospital besar naik cik bibah la takkan nak larik lak kan... hehhehe... masa tu g ngan adik aku so aku mintak die drive sebab aku dah gigil2 sebab Doc tak sure apa masalah cuma die suspek aku ada ketumbuhan... Masya-Allah lemah lutut aku masa tu.... tapi aku takkan lemah dulu.... tapi walau pun aku try kuatkan tapi aku still cam down... adik aku bagi aku semangat suh sabar dulu... so sampai hospital tapi punyalah payah cari parking.... hampir 15 minit cari parking.... pastu tunggu dalam 30 minit baru turn aku check.... Doc pun terkejut lagi.... banyak soalan2 die tanya.... tapi die lak suspect aku fibroid... die kol gynae Doc untuk referkan aku.... siap die tanya aku penah kena tumbuk ker @ jatuh??? memang takde pun kan... sebab kan aku hanya sakit takde pendarahan Doc suh aku g ke Gynae untuk set appointment takde apa2 scan pung.... tapi sebab die cakap cmtu aku dah mula sedey... kuatkan hati jugak ke Gynae dan date aku adalah pada 24hb Feb.....

petang tu aku pun balik la ke KL.... untuk kembali bekerja... badan memang rasa weak sangat tapi aku gagahkan jugak....

15 Feb 2012
aku mula kerja pada hari ini tapi sangat la lemah try to be chill, ceria, happy but kawan2 cakap.. muka aku nampak aku sakit.. so better aku g check klinik...

16 Feb 2012
pepagi aku dah g klinik perubatan menara berhampiran opis untuk g check... Doc takde cuma yang ada Doc ganti... tak kisah la janji dapat check apa sebenar sakit aku ini..... Doc pun buat scan die pun terkejut perut aku besar & buncit.... bila die scan die kata nampak bengkak kat dalam tapi tak pasti rahim @ ovari.... size dalam 9x13 cm ....pastu die mintak amik darah & urine test aku untuk check samada kanser atau tak? lepas tu soalan die kat aku kalau rahim awak kena buang macam mana???? gulp... gamam aku jap.. taknak la doc.... sedey dah masa tu.... Doc terus wat surat refer aku ke Gynae Clinic di PPUM..... jumpa pakar.... so aritu aku dapat MC lagi.. then lepas tu aku terus k PPUM & dapat appoinment esoknyer

17 Feb 2012
aku ke PPUM pepagi tu untuk jumpa Doc pakar tersebut... aku sampai dalam kol 9.. tunggu punya tunggu... g toilet jer 4 kali sampai la kol 12 baru Doc sampai... Doc ni tanggungjawab die besar... die wad dulu baru turun ke klinik.... Doc pun scan aku die cakap aku ada cyst di ovari berpunca endometriosis... aku pun asyik buang air jer kan... die cakap sebab aku sakit sgugut masa period so darah tak kuar abes berkumpul2 so jadi cyst di ovari tu...so solution Doc bagi buat operate atau lapaskopic/ tebuk & keluarkan cyst tu.... amik darah lagi sekali untuk check samada kanser atau tak? isnin kena datang jumpa lagi....

19 Feb 2012
aku g jumpa ustaz rashid di darussyifa di cheras perdana... nak check samada ada gangguan ker tak & tanya pasal penyakit aku ni macam mana... aku sampai sana kol 1:25pm so solat zohor dulu... sampai pun turn aku dah 36.... tunggu punya tunggu sudahnya kol 6:30pm baru dapat jumpa ustaz.... ustaz pun ada buang gangguan yang ada then suh aku minum air, mandi, sapu kat perut.....

20 Feb 2012
sekali lagi aku ke PPUM untuk tahu result darah... Doc cakap darah aku normal.... alhamdulillah... so Doc nak setkan utk buat operation @ lapaskopic sebab Doc kata aku nyer hampir 20cm.... memang kena buang dah..... aku pun terkejut dah 20cm ker??? balik jumpa bos, bos aku suh buat jer

21 Feb 2012
punyalah berdebar masa ni sebab tak penah masuk hospital utk admit, tak penah buat operation semua..... sangat la cuak, semua la... tapi alhamdulilah masih ramai yang sayang padaku.... semua family & kawan2 banyak bagi support tak putus2.... aku kuatkan semangat,..jumpa Doc kol 12 aku kena pose dah lepas tu amik darah then aku di hantar ke wad tapi aku pelik nape bukan PPUM, tapi ke UMSC di mana private lak.... masa tu kelayakan katil aku dapat takde kosong.. Doc pulak nak suh aku admit arini jugak.... nak buat petang ni jugak.... aku pun da pelik... lagi satu ada isu pasal GL sebab GL aku untuk PPUM bukan UMSC... Doc tak gtau aku awal2 pasal benda tu.... so aku rasa agak tertipu la dengan cara camtu... dah la pertama kali kan... pastu admin UMSC mintak aku 1K cash mana la aku banyak bawak duit time tu.... memang tak la kan... so kol ofis, kol PM CARe diorang cakap untuk NE TM hanya diorang cover fully kat goverment hospital bila masuk private kos 20% from total payment aku kena bayar sendiri... means kalau 8K dah 1600 kena bayar sendiri... kalau kata 12K.. arghh sudah.. pengsan lak aku kat situ..... so cakap balik ngan Doc lastly cancel OT aritu..... ikutkan mak abah aku dah separuh jalan dah..... aku mintak diorang singgah umah wan atok kat labu... cian diorang semua... maaf la semua... perkara tak terduga jadi.. aku pun tak tahu.... aku dah la ngah pose.. ngan seram2 fikir pasal nak OT.... kol 4 suh ready tp kol 3 bilik takde lagi aku tersadai lagi kat waiting area..... apa kes..... so petang aku balik la..... Doc cakap set up new appointment by friday.....

24 Feb 2012
ada appointment ngan Doc Gynae di Hospital Besar Melaka... so aku akan dapatkan info lanjut berkenaan sakit yang aku alami....


*** ada cara tradisional ker nak ubati sakit ini????
**** lepas tahu aku ada penyakit ni ramai jugak rupanya kawan2 aku alami sakit ni cuma bezanya jenis, size....

[ segalanya ku terima jika ini dugaan Allah buat aku supaya aku lebih dekat denganNYA, aku sangat percaya & yakin ada penawar pada setiap penyakit yang datang.... tujuan sakit ini bukan Allah tak sayang kita... tapi Allah sangat sayangkan hambaNYA.... Allahuakbar ]

Lama Tak Update Blog Ini

Assalamualaikum.... wah lama sudah jen jen tak update blog ni..... since end of January lagi kan... hehehehe... ada yag perasan ker? tak kot kan..... Actually jen jen agak bz ujung bulan Jan tu... bermula episode pindah rumah membawa la ke Kursus Intensif USM Penang....selepas balik dari Penang got a news pasal punca nape perut jen jen keras & besar.... jom ikuti kisah jen jen ni.... hehehehe....just a sinopsis....

26-28 January 2012

*** Sibuk kemas mengemas maklum la nak pindah rumah baru.... huhuhu... setelah 3 tahun berada di E-8-24 maka aku pun berpindah ke E-8-21... hehehehe.. macam jauh jer bunyi tapi dekat jer depan umah lama..... alhamdulillah rumah baru yang lawa & cantik.... tuan rumah pun baik..... suka2... dalam pada sibuk2 kemas rumah untuk pindah rumah.... kemas juga barang-barang untuk persiapan kursus intensif selama 2 minggu di USM Penang.....


28 Jan 2012 until 12 Feb 2012

*** Sabtu pagi dah mula gerak ke Penang..... Tahun ni duduk di Saujana .... huyooo sangat tinggi wooo... dah la naik bukit panjat tangga memang mencabar tahun ini... dengan kelas yang pack, exam ari2... wooo memang sangat2 menguji minda, fizikal.... tapi tahun ni alhamdulillah maklum la dah tahun 3 kan.... dengan kawan2 dah makin rapat, mesra..... buat gathering..... sambutan okey walau tak semua dapat joint...... thanks yang bagi comitment..... dapat g jejalan ke toy museum tu.... tapi takde rezeki nak pi makan laksa janggus... tkpe la next time kot.... pertama minum milo ais, semuanya ais jer maklum la penang sangat panas.... setel semua PB & oral test yang sangat mengerunkan... lagi satu dapat bergambar beramai2 dengan kawan2.... korang memang A la.... hehhehehe.... after last paper sabtu petang ada taklimat so after taklimat aku & kak joy pun gerak pulang ke melaka....

sekian dulu entry kali ni..... to be continue... 

apa itu endometriosis???


aku pun baru tahu pasal penyakit ini... info untuk semua.... masa period if sakit senggugut if not normal yer... kena buat check up... benda dalam kan kita tak tahu... 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PENYAKIT ENDOMETRIOSIS
Penyakit Endometriosis
Penyakit endometriosis merupakan satu jenis penyakit yang agak luar biasa. Mungkin ramai yang tidak mengetahui tentang penyakit ini sedangkan sekarang makin ramai wanita yang menghidapinya. Diantara masalah yang ditumbulkan oleh penyakit ini ialah senggugut dan kesakitan ,kemandulan dan keguguran yang mungkin berulangkali. Ia juga boleh menyebabkan berbagai jenis masalah seperti perdarahan, gangguan kencing, kesakitan dan lain lain.

Apakah sebenarnya penyakit Endometriosis?
Penyakit endometriosis ini adalah satu keadaan luarbiasa dimana tisu dari selaput dalam rahim yang digelar “endometrium” telah tumbuh di luar rahim. Selaput ini biasanya luruh bersama sama darah haid. Oleh itu campuran darah dari rahim dengan tisu yang telah berkecai daripada lapisan endometrium serta kuman kuman bacteria, menjadikan apa yang digelar ‘darah kotor’ atau darah haid.

Bagaimana selaput endometrium ini boleh tumbuh di luar rahim?
Biasanya tempat2 diluar rahim dimana tisu endometrium ini tumbuh ialah pada kilang telur (ovari), belakang rahim (utero sacral ligament), saluran fallopian, pundi kencing, kadang kala di tempat tempat yang aneh seperti parut bekas pembedahan untuk melahirkan anak ataupun pembedahan untuk tujuan lain. Endometrium ini juga boleh tumbuh pada dinding/otot rahim menyebabkan penyakit yang digelar “Adenomyosis”.
Bagaimana tisu endometrium ini boleh tumbuh pada tempat tempat yang luar biasa, tidaklah diketahui dengan tepat. Terdapat beberapa teori yang cuba menjelaskan berlakunya keadaan seperti ini. Diantaranya ialah ada kemungkinan darah kotor melimpah atau tumpah ke belakang rahim melalui saluran fallopian. Mungkin ini disebabkan oleh rahim yang kedudukannya luar biasa iaitu jatuh ke belakang ke arah tulang tongking (retroverted uterus). Keadaan rahim begini sering dikaitkan dengan penyakit endometriosis sedangkan rahim yang menghadap ke hadapan (anteverted) jarang penyakit endometriosis.
Ada juga yang menyatakan bahawa tisu endometrium ini dibawa ke tempat lain melalui saluran darah atau saluran kelenjar. Tetapi hakikat sebenarnya kita tidak tahu bagaimana ianya berlaku. Ada juga yang mengaitkan bahawa endometriosis ini sering berlaku dikalangan wanita wanita yang sering tertekan jiwa mereka (stress), yang mudah menggelabah dan dikalangan mereka yang sangat mementingkan kerjaya dan mereka yang tinggi IQnya.
Ada juga yang mengatakan bahawa system ketahanan pada wanita tersebut telah lemah dan lentur, oleh itu tisu tisu yang patut keluar dari tubuhnya kini menyerang balik tubuh badannya sendiri. Apa yang terjadi ialah apabila tisu endometrium ini melekat pada tempat tempat tertentu, ia mulai tumbuh. Lapisan endometrium menjadi tebal akibat daripada rangsangan hormon wanita dalam pusingan haid dan apabila haid berlaku lapisan endometrium tersebut juga akan mengeluarkan darah.
Jika keadaan begini berlaku dalam telur (ovari) lama kelamaan darah akan berkumpul serta menyebabkan apa yang digelar ‘ovarian cysts’ atau “chocolate cysts” kerana mengandongi darah kotor yang berbentuk seperti pasta coklat. .

Apakah tanda tanda atau gangguan?
Tanda yang paling utama sekali dikalangan wanita ialah senggugut ataupun kesakitan pada bawah perut dan pinggang. Senggugut ini mungkin dialami dari sejak remaja lagi dan ia berterusan dan mungkin tidak reda walaupun selepas kahwin. Ada setengahnya lega sekejap lepas berkahwin dan melahirkan anak tetapi senggugut ini akan timbul balik akibat daripada penyakit endometriosis. Kesakitan yang dialami biasanya berlaku sebelum datangnya haid yang biasanya berbentuk kesakitan yang amat kuat pada bahagian ari ari dan sering juga ke bahagian pinggang.
Biasanya sakit akan hanya reda selepas dua atau tiga hari sahajai, tetapi jika keadaan dimana endometriosis ini telah merebak, kesakitan ini mungkin akan berterusan waktu haid dan walaupun haid sudah berhenti kadangkala kesakitan masih ada lagi. Ini menunjukkan bahawa penyakit ini berada diperingkat teruk dan mungkin telah melibatkan dinding/otot rahim.
Kesakitan juga dialami ketika melakukan persetubuhan khususnya jika suaminya menekan agak kuat sedikit dan kesakitan juga mungkin dialami waktu membuang air besar khususnya pada waktu haid. Ini disebabkan oleh perdarahan yang berlaku dibelakang rahim yang mungkin melibatkan usus besar.
Gangguan lain ialah ketidaksuburan dan kemandulan. Ini adalah masalah besar dikalangan pengidap pengidap penyakit endometriosis. Mereka tidak sedar yang penyakit ini mungkin telah timbul, yang mereka tahu ialah mereka sukar untuk mengandong, samada buat kali pertama ataupun selepas melahirkan seorang anak ia tidak dapat hamil lagi beberapa tahun kemudian.

Bagaimana pengidap endometriosis ini boleh jadi mandul?
Sebenarnya ada beberapa penjelasan. Diantaranya penyakit ini boleh merosakkan kilang telor menyebabkan ia tidak boleh keluar benih. Kedua mungkin kerosakan saluran fallopian menyebabkan benih lelaki tidak boleh masuk untuk bertemu dengan telor. Ketiga mungkin endometriosis ini juga mengeluarkan beberapa jenis racun yang mungkin mematikan benih dan telor atau embryo. Seterusnya endometriosis mungkin menimbulkan gangguan gangguan hormon yang biasany mengawal kesuburan wanita. Tetapi dikalangan pengidap endometriosis ada juga yang boleh hamil walaupun tanpa diberi rawatan.

Keguguran
Endometriosis juga boleh menyebabkan kehamilan gugur diperingkat awal. Bagaimana ia menyebabkannya kita tidak tahu, tetapi ada kemungkinan endometriosis menyebabkan gangguan dalam hormon wanita ataupun ia menimbulkan keadaan keracunan yang boleh membunuh atau menganggu pertumbuhan janin. Kadangkala wanita yang mengidap penyakit endometriosis boleh gugur berulang-ulangkali.
Lain lain tanda atau gangguan akibat dari penyakit endometriosis termasuklah berbagai jenis kesakitan di bahagian perut, dibawah perut atau di bahagian pinggang serta juga berbagai masalah perdarahan samada waktu haid atau di luar waktu haid seperti haid yang banyak atau yang berpanjangan. Kadang kadang berlaku perdarahan di luar waktu haid.

Pengesahan penyakit endometrisis.
Daripada tanda tanda tersebut kita sering mengesyaki mengidap penyakit endometriosis dan ini dapat disahkan melalui beberapa pemeriksaan serta ujian. Apa yang biasa dilakukan yang mempunyai tanda tanda ialah pemeriksaan kemaluan dan dari situ doctor dapat mengesan kedudukan rahim mungkin jatuh ke belakang (retroverted) dan bila disentuh bahagian belakang rahim ia akan merasa kesakitan. Ujian ultrasound melalui faraj (vaginal sonography) adalah sangat penting kerana ia boleh mengesan tumbuhan cyst pada bahagian kilang telor.

Rawatan penyakit endometriosis
Oleh kerana kebanyakan daripada mereka yang bertemu doktor mengalami ketidaksuburan ataupun berulangkali gugur yang mungkin disertai oleh senggugut, mereka memerlukan rawatan yang sewajarnya. Yang penting sekali tujuan rawatan ialah untuk wanita tersebut hamil, kerana keadaan hamil boleh mengawal pertumbuhan atau menghapuskan sama sekali penyakit endometriosis ini.

Pembedahan untuk membuang endometriosis.
Jika terdapat ‘chocolate cyst’ ataupun keadaan rahim yang terbalik (retroverted) pembedahan akan dilakukan. Biasanya saya sendiri mencadangkan pembedahan secara laparoscopy disertai dengan pembedahan kecil pada bahagian bawah perut dengan irisan lebihkurang dua atau tiga inci untuk membuang tumbuhan cyst serta untuk membersihkan dan membuat cautery atau laser pada bahagian bahagian yang terkena tumbuhan endometriosis.
Pembedahan ini juga membolehkan doktor membetulkan rahim dengan menjahit rahim ke otot perut di bahagian hadapan (ventro-suspension of the uterus). Setelah ini dilakukan, bahagian peranakan serta bahagian sekitarannya akan dibasuh dengan cecair untuk menghilangkan segala kotoran dan keracunan yang dikeluarkan oleh endometriosis. Jika terdapat kesumbatan pada saluran fallopian ketika pembedahan, keadaan ini juga boleh diperbetulkan sekali.
Selain daripada secara pembedahan, rawatan dengan ubat ubat sering juga dilakukan. Dipasaran terdapat banyak ubat ubat hormon yang digunakan diantaranya hormon hormon Progesterone yang mana diantara jenamanya ialah Primulut, Norculut atau lainnya yang digunakan selama enam hingga sembilan bulan dengan tujuan untuk menghentikan haid. Juga terdapat ubat ubat seperti Danazol yang mana tujuannya adalah sama iaitu untuk menghentikan haid dan mengurangkan tumbuhan endometriosis ini.
Dalam beberapa tahun yang lepas ubat ubat terbaru yang diberikan secara suntikan sebulan sekali dan terdapat berbagai jenama seperti Zoladex dan lain lain untuk digunakan selama enam hingga sembilan. Suntikan-suntikan tersebut agak mahal sedikit dan ia memberi kesan sampingan seperti yang dialami oleh wanita yang sedang putus haid manakala kesan sampingan yang lain seperti apabila memakan pil Danazol ialah perubahan perubahan yang menimbulkan sifat kelelakian seperti tumbuh rambut dan suara menjadi kasar. Peningkatan timbang berat juga merupakan satu kesan sampingan. Saya sekarang ini kurang menggunakan ubat ubat untuk merawat pesakit-pesakit endometriosis khususnya mereka yang mempunyai masalah kemandulan atau keguguran yang berulangkali. Saya lebih suka melakukan pembedahan untuk membetulkan kedudukan rahim dan juga melakukan lain lain pembetulan dan pembersihan di dalam dan persekitaran rahim kerana hasil dari segi mendapatkan kehamilan berlaku dengan lebih kerap dan cepat lagi. Apabila wanita itu hamil, Insya Allah penyakit endometriosis ini terkawal dan jarang berulang lagi.

Bolehkah penyakit berulang?
Penyakit endometriosis adalah sejenis penyakit yang tidak diketahui apa puncanya dan ia sering berterusan tumbuh serta merosakkan peranakan dan usus. Kerosakan ini boleh menyebabkan seorang wanita terus mandul, atau mengalami kesakitan yang amat terok. Pada kebiasaanya jika wanita itu hamil dalam masa setahun lepas pembedahan, kemunkinan ia berulang agak kecil. Tetapi jika tidak hamil lepas dua tahun, kemunkinan berulang adalah besar.
Selain dari kehamilan, kita tidak mengetahui dengan tepat kaedah mencegah penyakit endometriosis dari berulang. Tetapi amalan mengawal makanan, iaitu dengan menjauhkan makanan yang menyebabkan alahan saperti beberapa jenis makanan laut, daging lembu atau kambing. Banyakkan sayuran dan protin dari ikan dan kacang soya. Latih diri untuk tenang fikiran dan gangguan emosi. Gunakan berbagai kaedah untuk menangkis stress.

Pembedahan buang rahim (hysterectomy)
Pembedahan untuk membuang rahim dan ovari juga satu rawatan yang akhir bagi mereka mengalami penyakit endometriosis yang teruk sekali dan semua organ seperti rahim dan kilang telor telah rosak. Ia mungkin tidak berfungsi lagi dari segi kesuburan dan daya upaya untuk hamil. Disamping itu ia menyebabkan masalah kesakitan yang amat sangat setiap bulan ataupun secara berterusan dan mengganggu kerja harian. Ia mungkin juga menimbulkan gangguan haid yang tidak terkawal yang mengganggu kehidupan seharian, hubungan suami isteri dan juga mengganggu wanita wanita kita untuk membuat amal ibadah.
Jika keadaan demikian berlaku, tidak ada pilihan lain melainkan melakukan pembedahan besar iaitu untuk membuang rahim serta kilang telor. Pilihan ini biasanya kita tangguhkan sehingga wanita itu sampai ke umor 40 lebih tetapi dalam keadaan yang luar biasa dimana penyakit itu sangat teruk, kita juga melakukan pembedahan ini diperingkat tiga puluhan tahun.

Rumusan
Penyakit endometriosis ini ialah satu penyakit yang aneh dimana banyak perkara yang tidak ketahui tetapi ia menimbulkan berbagai-bagai masalah pada wanita. Kita tidak tahu mengapa darah kotor berkumpul dibelakang rahim dan di kilang telor. Ada setengah pakar pakar perubatan Islam yang beranggapan bahawa darah ini adalah makanan jin dan mungkinkah ada kaitan orang halus ini mengganggu peranakan seseorang wanita dan mengganggu agar ia tidak boleh mempunyai zuriat. Oleh itu kaedah kaedah rawatan alternatif juga perlu dilakukan serentak dengan cara cara moden, kaedah perubatan Islam, kaedah ubat ubat tradisional selagi cara cara tradisional ini tidak menyebabkan syirik ia boleh diamalkan. Mungkin terdapat ubat ubat herbal yang belum dikenalpasti lagi yang mungkin masih ada di hutan kita yang berpotensi untuk merawat penyakit endometrosis dan memulihkan keadaan subur seperti biasa.

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed