Thursday, February 23, 2012

Dugaan Allah Buat Aku...


Assalamualaikum... hye semua... apa kes kali ni yek....

12 Feb 2012
Kisah bermula apabila aku balik dari Penang..... punca sebelum g Penang lagi aku rasa perut aku keras & buncit.... pelik sebab nape la tak kempis2 even aku tak makan sekalipun.. dulu2 kalau tak makin sure la kempis & lepek jer perut ini... balik dari Penang tu pepagi aku dah g umah nenek sedara untuk mintak urut & checkkan kenapa... ingatkan peranakan aku turun sebab aku sangat lasak kan... so bila die tengok & urut die pun sangat2 terkejut sebab perut aku sangat2 keras okeh... die try urutkan then rasa sangatlah sakit gaban.... urut kali ke dua keesokannyer die rasa ada lain bukan peranakan .....pastu die pun cakap baik g hospital untuk check.... aku pun dah demam masa tu....

14 Feb 2012
so esok harinya aku g lah poli klinik ayer keroh dulu untuk check.... Doc yang check pun sangat terkejut nape sangat keras perut aku... die tanya soalan aku dah kawen ker belum? memang la belum la kan jawabnyer... sebab perut aku look like pregnant okeh.... Doc pun suh aku g buat urine test.... after that die check lagi still keras jugak perut aku so apa lagi dengan pantas die buat surat to hospital besar melaka bahagian emergency... masa tu perut aku memang sakit sangat..... aku pun rasa lemah sangat2....

maka aku pun bergegas la g hospital besar naik cik bibah la takkan nak larik lak kan... hehhehe... masa tu g ngan adik aku so aku mintak die drive sebab aku dah gigil2 sebab Doc tak sure apa masalah cuma die suspek aku ada ketumbuhan... Masya-Allah lemah lutut aku masa tu.... tapi aku takkan lemah dulu.... tapi walau pun aku try kuatkan tapi aku still cam down... adik aku bagi aku semangat suh sabar dulu... so sampai hospital tapi punyalah payah cari parking.... hampir 15 minit cari parking.... pastu tunggu dalam 30 minit baru turn aku check.... Doc pun terkejut lagi.... banyak soalan2 die tanya.... tapi die lak suspect aku fibroid... die kol gynae Doc untuk referkan aku.... siap die tanya aku penah kena tumbuk ker @ jatuh??? memang takde pun kan... sebab kan aku hanya sakit takde pendarahan Doc suh aku g ke Gynae untuk set appointment takde apa2 scan pung.... tapi sebab die cakap cmtu aku dah mula sedey... kuatkan hati jugak ke Gynae dan date aku adalah pada 24hb Feb.....

petang tu aku pun balik la ke KL.... untuk kembali bekerja... badan memang rasa weak sangat tapi aku gagahkan jugak....

15 Feb 2012
aku mula kerja pada hari ini tapi sangat la lemah try to be chill, ceria, happy but kawan2 cakap.. muka aku nampak aku sakit.. so better aku g check klinik...

16 Feb 2012
pepagi aku dah g klinik perubatan menara berhampiran opis untuk g check... Doc takde cuma yang ada Doc ganti... tak kisah la janji dapat check apa sebenar sakit aku ini..... Doc pun buat scan die pun terkejut perut aku besar & buncit.... bila die scan die kata nampak bengkak kat dalam tapi tak pasti rahim @ ovari.... size dalam 9x13 cm ....pastu die mintak amik darah & urine test aku untuk check samada kanser atau tak? lepas tu soalan die kat aku kalau rahim awak kena buang macam mana???? gulp... gamam aku jap.. taknak la doc.... sedey dah masa tu.... Doc terus wat surat refer aku ke Gynae Clinic di PPUM..... jumpa pakar.... so aritu aku dapat MC lagi.. then lepas tu aku terus k PPUM & dapat appoinment esoknyer

17 Feb 2012
aku ke PPUM pepagi tu untuk jumpa Doc pakar tersebut... aku sampai dalam kol 9.. tunggu punya tunggu... g toilet jer 4 kali sampai la kol 12 baru Doc sampai... Doc ni tanggungjawab die besar... die wad dulu baru turun ke klinik.... Doc pun scan aku die cakap aku ada cyst di ovari berpunca endometriosis... aku pun asyik buang air jer kan... die cakap sebab aku sakit sgugut masa period so darah tak kuar abes berkumpul2 so jadi cyst di ovari tu...so solution Doc bagi buat operate atau lapaskopic/ tebuk & keluarkan cyst tu.... amik darah lagi sekali untuk check samada kanser atau tak? isnin kena datang jumpa lagi....

19 Feb 2012
aku g jumpa ustaz rashid di darussyifa di cheras perdana... nak check samada ada gangguan ker tak & tanya pasal penyakit aku ni macam mana... aku sampai sana kol 1:25pm so solat zohor dulu... sampai pun turn aku dah 36.... tunggu punya tunggu sudahnya kol 6:30pm baru dapat jumpa ustaz.... ustaz pun ada buang gangguan yang ada then suh aku minum air, mandi, sapu kat perut.....

20 Feb 2012
sekali lagi aku ke PPUM untuk tahu result darah... Doc cakap darah aku normal.... alhamdulillah... so Doc nak setkan utk buat operation @ lapaskopic sebab Doc kata aku nyer hampir 20cm.... memang kena buang dah..... aku pun terkejut dah 20cm ker??? balik jumpa bos, bos aku suh buat jer

21 Feb 2012
punyalah berdebar masa ni sebab tak penah masuk hospital utk admit, tak penah buat operation semua..... sangat la cuak, semua la... tapi alhamdulilah masih ramai yang sayang padaku.... semua family & kawan2 banyak bagi support tak putus2.... aku kuatkan semangat,..jumpa Doc kol 12 aku kena pose dah lepas tu amik darah then aku di hantar ke wad tapi aku pelik nape bukan PPUM, tapi ke UMSC di mana private lak.... masa tu kelayakan katil aku dapat takde kosong.. Doc pulak nak suh aku admit arini jugak.... nak buat petang ni jugak.... aku pun da pelik... lagi satu ada isu pasal GL sebab GL aku untuk PPUM bukan UMSC... Doc tak gtau aku awal2 pasal benda tu.... so aku rasa agak tertipu la dengan cara camtu... dah la pertama kali kan... pastu admin UMSC mintak aku 1K cash mana la aku banyak bawak duit time tu.... memang tak la kan... so kol ofis, kol PM CARe diorang cakap untuk NE TM hanya diorang cover fully kat goverment hospital bila masuk private kos 20% from total payment aku kena bayar sendiri... means kalau 8K dah 1600 kena bayar sendiri... kalau kata 12K.. arghh sudah.. pengsan lak aku kat situ..... so cakap balik ngan Doc lastly cancel OT aritu..... ikutkan mak abah aku dah separuh jalan dah..... aku mintak diorang singgah umah wan atok kat labu... cian diorang semua... maaf la semua... perkara tak terduga jadi.. aku pun tak tahu.... aku dah la ngah pose.. ngan seram2 fikir pasal nak OT.... kol 4 suh ready tp kol 3 bilik takde lagi aku tersadai lagi kat waiting area..... apa kes..... so petang aku balik la..... Doc cakap set up new appointment by friday.....

24 Feb 2012
ada appointment ngan Doc Gynae di Hospital Besar Melaka... so aku akan dapatkan info lanjut berkenaan sakit yang aku alami....


*** ada cara tradisional ker nak ubati sakit ini????
**** lepas tahu aku ada penyakit ni ramai jugak rupanya kawan2 aku alami sakit ni cuma bezanya jenis, size....

[ segalanya ku terima jika ini dugaan Allah buat aku supaya aku lebih dekat denganNYA, aku sangat percaya & yakin ada penawar pada setiap penyakit yang datang.... tujuan sakit ini bukan Allah tak sayang kita... tapi Allah sangat sayangkan hambaNYA.... Allahuakbar ]

3 comments:

jeehans.blogspot.com said...

insyaallah niza doakan semoga semuanya selamat ct

Mummy Adriana said...

sabarlah sayang....Allah mendugamu dengan caraNYA tersendiri! insyaAllah ader jalan...cepat sembuh! I miss you

Liyana said...

xpe, kuatkan hati k... Allah tau ape yg terbaik utk kita kan...skt tu penghapus dosa..

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed