Thursday, March 31, 2011

semakin hampir... oohhh

last week aku demam+batuk+selsema=mc ok.. kepala sangat berat... maka terlantar la aku kat umah.. sudah lama tak demam... terhoyong hayang dibuatnyer.... sakit sangat kepala ni... adalah ingin tido akan tetapi ubat DR bagi kurang power... ubat batuk seharusnyer buat rasa ngantok dan bolehlah zzzzzzzzz.... tapi cannot go... ahaks... so baring2 jek depan tv.. da la sangat sejuk... alhamdulillah ada yang sudi amik berat.... petang hari cik yana menghantar nasi berlauk.. *thanks sangat awak....

wahhh da penghujung bulan mac ni....

Saturday, March 19, 2011

Cerita Tentang...


Apa ea aku nak cerita kali ini? yang pasti pasal hari yang relax... apakah? alhamdulillah... keadaan makin tenang dan hari2 yang dilalui makin jelas... makin dapat mengetahui apakah sasaran yang bakal dikecapi? diingini? bagaimanakah ingin dicapai? langkah2 yang perlu diambil?...

ada masa untuk diri sendiri... tengok tv... study... masak2... online.. update blog..... tengok fb... relax2.. lepak2... borak2 bersama2 kawan2..... ada masa lepak bersama2 keluarga di kampung.... [terasa rindu lak nak balik kampung]

apapun aku tidak berseorangan dalam dunia ini... ada pencipta iaitu ALLAH, ada mak abah.. adik beradik, sahabat2.. kawan2..... tengok orang2 disekililing aku... yang berjaya... yang gembira... yang kaya... tak lupa juga pada yang sedey.... yang susah... tapi apa pun yang kite lakukan biarlah dengan seikhlas hati... semurni jiwa... apa yang dapat aku perhatikan selagi kite berusaha ke arah sesuatu matlamat insya-allah kita akan dapat dan perolehi.. sedangkan orang yang merancang untuk merompak bank berjaya... takkan kite nak menjadi pelajar yang cemerlang tak leh berjaya kan... [tapi bukanlah aku nak suh merompak... kira lihat dari segi perancangan yang teliti.... contoh tu boleh dijadikan inspirasi tapi biarlah kita merancang untuk melakukan perkara2 yang baik2 saja dan yang penting diredhai serta diberkati oleh ALLAH dan mak abah kite kan.. ]

Satu lagi perkara penting yang harus kite amalkan iaitu DOA [teringat pada seorang sahabat yang selalu doakan aku & orang2 disekeliling atau sapa saja yang die nampak... for me contoh yang tetbaik untuk diikuti.... dah jadi habit.... dari perbuatan yang diamalkan setiap hari ia berubah menjadi satu habit... yang sangat2 baik... insya-allah.. moga ALLAH sentiasa memberikan rahmat & keberkatan kepada dia...] aku juga bersyukur dapat sahabat seperti die... salah seorang sahabat baik aku yang sangat aku hormat... semoga kite akan menjadi sahabat sehingga akhir hayat... amin...

Kuasa minda kite sangat berkuasa kan.... so kite lah yang harus mencorakkan agar ia berada dalam keadaan yang positif... baik.. kerana kita adalah apa yang kite fikirkan.... tak mustahil jika satu hari nanti kite pun boleh menjadi CEO sebuah syarikat gergasi.... jangan pandang rendah pada diri sendiri... ALLAH da kurniakan kelebihan & kelemahan kepada setiap hambanya.. begitu juga diri kite sendiri...
apa pun kite kena kenal sapa diri kite?
apa yang diri kite perlukan? 
adakah diri kite dihargai?
adakah kite memberikan penghargaan kepada diri kite sendiri?
adakah kite menyayangi diri kite sendiri?
pernahkah kite fikirkan tentang tu semua... kadang2 kite teringatkan seseorang.... sampai kite lupa pada diri sendiri... macam mana cara nak hargai diri kite ea? mungkin itu persoalan yang bermain2 kan..... mudah sahaja....
bila kite tidor... kita hargai kite yalah sudah seharian bekerja... so kenalah rehat... bukan sahaja badan tapi juga minda @ fikiran kite....
bila kite makan.... janganlah sampai tahan selera sebab nak kurus... orang yang diet @ nak kurus pun tetap kena makan... kena bagi badan kite energy @ tenaga... hargai setiap makanan yang ada... hargai setiap makanan yang kite makan... jangan benci pada makanan... nanti hilang nikmat & khasiat... sesungguhnyer makanan tu tak pernah bersalah...yalah, kadang2 orang salahkan makanan sebab badan naik dll..... sebenarnya cara bagaimana kite makan... banyak mana kite makan... tu yang penting.... jangan marah pada rezeki.... tu semua kurniaan ALLAH... juga kena ingat masih ada yang susah tak dapat makan selama berhari2... kite sepatutnyer bersyukur kerna mewah dengan makanan... apa sahaja yang kite makan seharusnyer kite hargai... bersyukur......
bila kite pakai pakaian yang sopan & cantik... tu juga tanda kite hargai & sayangi diri sendiri... menjaga aurat dengan memakai tudung... [kan manis jer tengok] pakai pakaian yang sopan... [sejuk mata memandang, cantik, bergaya jugak kan.... comel jugak kan... malah lebih lagi... ]

end dulu....

Friday, March 18, 2011

23days Only

from now 23days only leave before i in final exam for second semester... i start exam on 11April and finish it on 29April.... 3 weeks the period exam will held.. for this semester i take 9 papers.... 5 cores papers, 2 minor papers and 2 university paper... but the final exam will be 8 papers only... before 1 paper is 80% in paperwork....

be POSITIVE all the way & the time

YES.. of course we must be positive.. positive in how ur think.. positive attitude.... positive in what ur are saying... positive in ur evironment..... another thing.. keep smiling... whatever u feel... try to SMILE especially when u very2 angry.... insya-allah ur being better & calm.... [wahhhhhhhh aku tulis in english.. syabas SITI ZAINAB.. if everybody can, why not me kan... ahaks... maaf jika terdapat kesalahan grammar & vocab.. i try to improve my english].....

In our life actually no things is simple or easy to get but its not to hard or difficult to achieve.... as long as u give all ur effort u can get what u want... am i right? Insya-allah.... Allah is always listen all ur wish [doa].... but remember don't even never ever to remember ALLAH all the time and in whatever u do.... one thing please don't forget about ur mother and father..... their sacrifice from ur as baby until now.... can we do as what they do???!!!... now u don't forget to contact there.... go back home to see them wheater they fine or not...  make them happy... try to fullfill what they needs or their wish......

to be continued....

Saturday, March 12, 2011

tinggal 30hari jek...

Now da 11hb... wa nak final exam untuk tahun 2 ni pada 11hb April.. bape hari la sangat wa nak exam.. nak perang woooo.... lagi 30hari lagi okeyyyyyyyy

Friday, March 11, 2011

kenangan dolu-dolu...

tetiba tadi teringat lak kenangan dolu-dolu... dengan guy2 yang aku penah kapel... hakhakhak.. macam player lak wa ni.. ohhh tidak... nanti ada masa yang sesuai wa akan story mory la.. before berjumpa prince charming [charming la sangat kan] wa nak luahkan & lepaskan dalam blog ni... supaya ia tinggal satu kenangan... [memang da jadi kenangan]

aku berharap akan berjumpa dengan seorang lelaki yang boleh menerima aku seadanya aku & boleh membimbing aku dunia & akhirat serta boleh mengharungi segala pancaroba yang bakal menyusul & menjadi keluarga yang bahagia, gembira..... amin....

Thursday, March 10, 2011

mari2 makan cup cakes

ahad lepas sebelum balik KL sesudah membelek2 cik bibah a.k.a vuvah.... sangat penat okey... basuh... lap.. vacum & wax... hampir 3 jam okey... mak wa pun da bising2.. after that wat la cup cakes untuk dibawa buat kawan2 tersayang... sambil untuk sampel sekali la....

ni lah cup cakes nyer.. wa tak tahu nape die terbalik... padahal tdi die okey jer.. apa pun layan...... comel kan..

sekitar majlis besday ABAH....

jumaat lepas bersamaan 4 March 2011 hari lahir ABAH ku yang ke 57... so layan pic2 di  bawah... hari tu wa masak nasi ayam ala ikut suka sebab resipi wa tak bawak.. so ikut firasat hati wa lah kan.. lepas wat cocktail.. so simple jer.. kek dibuat oleh adik ku no 6 & ditolong oleh kazen ku... aku pun tolong jugak.. give an idea & deco2....

>> kek fruitchoc spesel untuk ABAH...


>> majlis simple sempena hari lahir abah...


>> taaddddaaa.. ni lah abah ku... seronok die malam tu



>> tetamu menikmati juadah.. wa tak makan pun.. tengok suma makan.. jemput adik2 beradik abah jerk..


[Chicken Mayo...]

semalam ada pasar so wajib la bagi aku & cik yana menghadiri pasar malam setiap hari rabu after keje.. tu adalah aktiviti wajib kami pada tiap2 minggu.. maka semalam dengan melihat kesegaran & kebugaran ikan, ayam, sayur2an... maka aku pun ingin membuat breakfast untuk esok pagi.. apakah??? jeng jeng.....
SANDWICH CHICKEN MAYO......

>> isi ayam yang sedang direbus bersma air & lada hitam ditumbuk ea...


>> adalah hasil yang sudah direbus ea.. maka kite kena racik2 yer...


>> begini lah rupa ayam yang sudah diracik serta dicampurkan bersama2 dengan mayonis ea.. jgn lupa simpan dalam peti ea...


>> taaadaaaaaaaaa nilah hasil chicken mayo setelah di bubuh dengan salad & tomato... sedap tak yana & cikin ! ahaksssssssss...


>> ini jer antara pic2 yang sempat disnap semalam.. maklum la daku wat sorang2... kalau ada cik yana.. sure tukang snap pic2.. hehehehe....

Tuesday, March 8, 2011

betol gak ek!///

PERCAYA menjadi semua perkara MUNGKIN,
KASIH SAYANG menjadikan semua perkara MUDAH,
HARAPAN memungkinkan semua perkara MENJADI KENYATAAN

Wednesday, March 2, 2011

Bila Aku Mula Nak

Tengok entry apakah yang ingin aku sampaikan ea….


Bila aku mula nak memasak….  [hampir tiada mood nk masak satu ketika.. but now I happy to cook… mcm2 plan nak masak ni]
Bila aku mula nak baiki diri... [slowly i want to change to be a better than before]
Bila aku mula nak sedar aku makin jauh sebenarnya.... [alhamdulillah Allah tu sayangkan diriku lagi.. masih berikan kesihatan, rezeki.. kekuatan... ]
Bila aku mula nak happy…. [yeay da leh senyum... takde la buat2....]
Bila aku mula nak study…
Bila aku mula nak bersemangat…. dalam segala2nya...
Bila aku mula nak sayang orang..... [opsss... tu belum lagi.. aku sayang pada mak abah.. adik2.. family.. kawan2.... thanks fren to be my fren... ada ketika saat suka duka ku kamu sentiasa bersamaku....]
Bila aku mula nak bercakap... [memang aku banyak cakap kan.. hehehe]

Alhamdulillah selepas 5 bulan aku dapat hadapi dugaan ni….
Berat macam manapun sebelum ni tapi alhamdulillah aku sudah mampu tersenyum, ketawa… senyum di wajah juga dalam hati…
Tenang, lapang & gembira dengan apa yang ada sekarang ni...

Bila Abah Bertanya

Jumaat ni aku on leave.. nak balik kg tp surprise... 4.3 besday abah aku yang 57 tahun... adik aku ada gtau abah ada tanya akak balik tak 4.3 nanti.. sebab mula2 aku kol mak bgtau nak balik 5.3.. pastu mak gtau abah die kata nape tak balik 4.3... so means die nak la anak die ada masa besday die.. aku plan nak balik 3.3 after keje @ 4.3 pagi jumaat tu... apa pun insya-allah moga sampai dengan selamatnyer kat kg minggu ni...

Tuesday, March 1, 2011

Dah Bulan March

Kejap jerk masa berlalu.. bulan mac sudah.... sebulan jer lagi nak final exam.. so adakah aku bersedia??

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed