Tuesday, November 26, 2013

Game 4 pics 1 words

assalamualaikum

aku dah terjebak ngan game uji minda ni. hehehehe. aku & the gang ofis. maksu, kawan usm pun sama gak. sekarang aku dah level 283. stuck. hehehehe. tapi takde 24 jam ngadap. dari buhsan oh stress kan. tapi kalau tak dapat jawab memang stress okeh. hahahhaa. okeylah selamat menjawab





Jom Minum Teh Hijau & Lemon

Assalamualaikum. 

Aku doakan semua sahabat2 aku sihat. dah sarapan lum? jangan lupa makan pagi tau. sangat penting. aku pagi2 dah lapar sangat2. so pagi ni menu aku nasi kerabu, lama gila tak makan kot. amik yang biasa + telur masin tapi nasi banyak tu, lupa nak mintak separuh. 



haaa aku baru jer dalam 2 minggu start minum teh hijau. maklum la aku ni addict nescafe. so nak try slowly reduce. sebelum ni 1 hari boleh cecah 3 cup tau. now only 1 cup jer. after this is shaa Allah leh kurangkan terus atau minum once a week. bukan apa, nescafe aku minum bukan o, but nescafe tarik. hehehe. tambah buat sendiri kan. cuma sekarang ni kadang2 minum tak habis, sayang la kan... that my target. 



sekarang ni pagi2 minum teh hijau dulu. banyak khasiat teh hijau. aku jer yang baru nak mula. heheheh. rasa dia cam kelat2. haaa no sugar tau. kadang2 nak ubah selera teh hijau plus madu. or teh hijau plus lemon. sedap2. kat sini antara khasiat teh hijau. aku tanya pakcik google. hehehe. 

Kebaikan Teh Hijau

1) Khasiat Teh Hijau

Teh Hijau telah diamalkan di Negara China semenjak 4000 tahun dahulu. Orang cina telah menggunakan teh hijau untuk merawat segala macam penyakit dari sakit kepala sehingga kemurungan.


Kesemua jenis teh adalah dari jenis pokok yang sama iaitu Camellia Sinensis. Kaedah pemprosesan sahaja yang membezakannya:


Proses Pembuatan Teh Hijau

Daun teh yang baru dipetik diwapkan untuk satu tempoh pendek dan proses ini menghalang daun bertukar warna atau pun mengalami penapaian. Selepas pengewapan daun ini dikeringkan. Kandungan polyphenols dalam teh hijau tidak terjejas berbanding dengan teh yang lain.

Kini kajian saintifik telah membongkarkan rahsia kebaikan Teh Hijau, antaranya seperti di dalam Journal Of The National Cancer Institute, 1994, mengatakan satu kajian epidemiologi menunjukkan yang meminum Teh Hijau dapat mengurangkan risiko barah esophagus dikalangan lelaki dan wanita Cina sebanyak 60%.


Secara umumnya Teh Hijau didapati menyihatkan apabila diminum semasa rawatan barah, arthritis rheumatoid, aras kolesterol tinggi, penyakit kardiovaskular, jangkitan dan penurunan fungsi imun.


Rahsianya adalah paras catechin polyphenois yang tinggi khususnya epigallocatechin gallate (EGCG). EGCG adalah antioksidan yang hebat. Antioksidan Teh Hijau 100 kali lebih berkesan berbanding vitamin C dan 25 kali lebih kuat dari Vitamin E dari segi perlindungan sel dan DNA daripada kerosakan oksidan


Antioksidan yang kuat telah dibuktikan berupaya melawan virus, melambatkan penuaan dan mempunyai kesan baik keatas kesihatan. Radikal bebas adalah molekul yang amat reaktif dan boleh mencederakan sel dalam badan dan seterusnya menjadikan badan terdedah kepada pembentukan barah, penyakit jantung dan penyakit degeneratif dan metabolik.


Catechin memusnahkan radikal bebas dan mempunyai kesan yang menakjubkan ke atas kesihatan seluruh badan.

Selain dari itu ia boleh membantu merencat pertumbuhan sel barah, pengawalan paras kolesterol LDL dan secara tidak langsung mengurangkan gumpalan darah tak normal yang menjadi penyebab utama serangan jantung dan strok.
Antara kebaikan teh hijau adalah:

• menurunkan kadar kolesterol

• anti oksidan / awet muda
• meransang penurunan berat badan dan membakar lemak
• melindungi fungsi ginjal
• mencegah diabetes
• mencegah keracunan
• mencegah bau mulut
• mengurangkan risiko strok
• kaya mineral dan vitamin
• membantu mencegah penyakit menyerang tubuh badan
• mencegah kerosakan gigi
• melancarkan sistem pencernaan
• mencegah hepatitis
• melindungi paru-paru daripada racun rokok

Di beberapa buah negara, amalan meminum teh hijau mampu mengurangkan kadar kematian. mungkin kerana ianya mempunyai khasiat yang cukup banyak dan lebih baik daripada teh hitam (teh berwarna merah yang kita biasa minum). Jadi, sekali sekala tu bolehlah kita selang selikan minum teh hijau juga.

aku beli teh hijau brand BOH jer. bak kata Kevin Zahri, tak kisah brand asalkan teh hijau kan. 



Lagi satu, aku jumpa benda ni.
"It is an advice to drink one cup of green tea every day after every meal. You would gradually notice a big change in yourself. It would make you slimmer and beautiful. It keeps your body in shape and this feeling brings an utmost joy and relaxation"

Tips kat sini: Jangan minum directly lepas makan. Take time dan bagi sikit masa untuk makanan tu turun dulu. Sebab, kalau tak nanti, perut cepat buncit.


lagi satu yang amalkan tapi takde la hari2 sebab aku ni ada gastrik salah time minum air masak + lemon ni mau pedih perut seharian. hehehe. lemon baik untuk detoks jugak. 


KHASIAT

Sebiji lemon mampu menghasilkan kira-kira tiga sudu besar pati jus berkuantiti 50ml. Bagi memudahkan ia diperah, lemon perlu disimpan dalam suhu bilik agar jusnya lebih mudah dikeluarkan. Ia mengandungi manfaat karbohidrat, lemak, protein, thiamine (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niasin (vitamin B3), asid panthothenic (vitamin B5), vitamin B6, folat (vitamin B9), vitamin C, kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, potassium dan zink.
 
Bagi anda yang masih baru mengenali buah ini, menikmati lemon boleh dilakukan melalui beberapa gaya masakan seperti mencuba resipi ayam bersos lemon. Untuk menggalakkan si cilik turut mencubanya, anda mungkin boleh mengolah sendiri aiskrim lemon sorbet, agar-agar lemon, kek lemon atau perah sahaja untuk dijadikan lemonade yang segar! Sambil itu, terangkan kepada yang tersayang beberapa khasiat lemon:
·         Lemon kaya dengan antioksidan yang menyahaktifkan radikal bebas dan menghalang  pelbagai penyakit berbahaya seperti strok, penyakit kardiovaskular dan kanser.
·         Jus buah ini membantu menurunkan tekanan darah dan meningkatkan paras kolesterol baik (HDL).
·         Titisan pati lemon pekat di dalam air panas dipercayai dapat membersihkan sistem penghadaman dan hati.
·         Pengambilan jus sitrus ini membantu meningkatkan produksi antibodi di dalam darah untuk menentang pelbagai jangkitan dan serangan mikroorganisma.
·         Kajian menemui khasiat anti-karsinogenik di dalam lemon untuk merendahkan risiko kanser kolon, prostat dan payudara. Ia turut mencegah kerosakan metabolisme dalam sel yang akan menukarnya menjadi karsinogenik.
·         Pesakit jangkitan salur kencing atau genorrhea juga boleh mengambil jus lemon sebagai langkah pencegahan.
·         Amalan menikmati jus lemon setiap hari membantu mengurangkan masalah sakit colic dan gastrik.
·         Amalkan sesudu sirap lemon pekat sehari untuk mengubati asma.
·         Jus lemon amat sesuai diminum untuk mencegah dehidrasi dan kesan diarea. Ia juga membantu memberikan cahaya keserian wajah.
·         Mengalami inflamasi lidah, stomatitis atau gingivitis di dalam mulut? Amalkan meminum jus lemon untuk mengatasinya.
·         Berkumur dengan jus lemon juga dapat menyingkirkan plak, memutihkan dan menguatkan enamel gigi. Ia juga mengubati jangkitan tekak dan bagus untuk rawatan diphtheria.
·         Kebiasaannya, pati jus lemon digunakan untuk memerap makanan laut atau daging untuk membunuh bakteria dan organisma yang terdapat di dalamnya.


target untuk sihat, ceria, happy, kurus, fit, dapat berat ideal. maklum la aku ni kan tak bape tinggi so kena la berat tu dalam terkawal. at least baju yang leh pakai lama. hehehe. kalau ikut ideal berat lagi 5 kg nak turun. tu kira capai berat ideal yang max. yalah macam aku tinggi 150cm. berat ideal range 48-55kg kan... so dapat 55kg pun dah okey. hehehe. lagi satu ukuran pinggang tu taknak lebih 35inci. sekarang 33inci tau. nak dapat 29 inci. 

slowly reduce. slowly loss weight. jaga makan. amalkan senaman. jalan kaki merupakan senaman yang baik. mari sama2 jaga kesihatan. 


sekian dulu. babai... 

Monday, November 25, 2013

Sahabat. Suka. Duka. Putus Cinta?

Assalamualaikum. 

Harap semuanya sihat hendaknya. lama kan tak sembang-sembang. 
Hari ini alhamdulillah genap 3 bulan aku & Ipin as husband & wife. jap Ipin, jap Areff, hehehe. jangan mare hahahaha. yang pasti orang yang sama. haaa tak percaya lagi ker??? macam mimpi lagi ker??? yer aku sekarang punya husband, punya 2 keluarga. alhamdulillah. anak? belum rezeki lagi. masih PJJ lagi. kalau ikutkan memang la penat tapi kan kalau kita asyik penat jer, maka penat jer dapat kan... so apa pun kena berkorban. takde benda datang bergolek. takde benda dapat dengan sekelip mata kan. 

oh ya nak citer pasal sahabat. sahabat tu seseorang yang sangat ngan kita, yang sentiasa ada tika suka duka tika selain dari keluarga kita punya sahabat. sahabat orang kedua yang rapat dengan kita selepas family kite sendiri. macam aku jugak memang punya sahabat. sebagai sahabat yang baik apa yang perlu kita buat jika dia mengalami rasa sedih, kecewa lebih-lebih lagi bila mengalami masalah cinta. heyy sapa yang nak jika cinta putus di tengah jalan. takde siapa pun nak tak. teringat aku dulu, usaha tapi kebanyakan harapan tidak kesampaian, kecewa, sedih. apa yer nak buat. nak cakap kat family, memang tak la. sebab aku taknak family rasa sedih jugak. no no. time saat ini sahabat lah yang kite perlukan bukan nak apa pun, kadang tu nak luahkan apa yang kita rasa. yer mana tahu ada nasihat or kata-kata semangat dari dia. or mungkin jalan penyelesaian, kita ni kalau saat kecewa kalau ikutkan hati & perasaaan, memang ntah apa-apa perkara yang mungkin nampak bodoh @ perkara yang kita tak mungkin lakukan, mungkin kita akan lakukan. mungkin masa tu minda kita berada di paras separuh sedar. dan jika kita dalam keadaan normal kita takkan buat perkara tersebut la. mesti ada yang camtu kan. aku tak nafikan aku kadang ada jugak camtu. hehehe. 

aku bukan nak tuding jari nak cari salah siapa. as manusia, siapa yang tak pernah buat silap. angkat tangan. setiap dari kita mesti nak lakukan yang terbaik. untuk diri sendiri. untuk keluarga, untuk sahabat kite. betol tak? cuma kadang-kadang kita mungkin kurang sensitif dalam menjaga hati orang lain. maybe segelintir.

setiap dari kita tak sama. betol tak? setiap kisah yang kita lalui pun takkan sama. apa yang kita rasa, harung pun takkan sama. mungkin arini kita happy, semuanya happy tapi kan belum tentu esok lusa kita akan happy jugak. mana tahu esok ada di antara yang akan bersedih. tapi kita tahu ker apa yang bakal terjadi kat dia. apa yang sebabkan dia sedih. dia mintak ker? pasti takkan kan. macam kita, kita ni kalau leh nak happy selalu kan. 

macam tu jugak orang lain. haaa macam mana jika tetiba dapat tahu sahabat kita ni putus cinta. apa yer nak cakap kat dia? apa yer yang boleh aku buat untuk tenangkan dia? kalau kita insan yang dia pilih untuk dia share apa yang dia rasa. takkan masa dia sedih tu kita nak ketawa. maksud aku macam ni, as sahabat kita pasti taknak dia terus sedih. ya kita tahu dia memang ngan sakit, kecewa sedih. cuba kita letakkan diri kita sekejappp jer dalam situasi dia. cuba dengar dulu apa dia nak luahkan. kalau selalu kita tengok dia happy go luckly tetiba arini dia menangis. agak2 dia nak ker rasa camtu? mesti takkan. 

apa perasaan kita bila dia cakap, aku tak punya kawan yang ramai, aku ada korang jer. aku taknak susahkan korang. aku taknak rasa macam ni. cuma aku rasa time ni aku perlukan korang sebab aku ada korang. kalau aku berdepan dengan situasi macam tu, aku jadi kelu sebab aku takut aku salah cakap ker, salah nasihat ker kan. orang yang tengah sedih ni dia sangat2 sensitif. betol tak? diorang yang tengah sedih ni sangat2 perlukan masa, ruang juga kekuatan dari orang2 yang terdekat dengan dia selain dari family. betol tak?

sebolehnyer bila dah coolkan dia, selitkan unsur rohani or Agama, di mana sebenarnya Allah nak uji dia sebab Allah pada dia. maybe ini ujian & ada hikmah yang pasti kita tak tahu. dia tidak pernah berseorangan pun sebab Allah sentiasa. that contoh ayat maybe korang ada ayat @ kata2 lagi bagus dari tu. silakan. lepas dah dengar baru kita slowly talk. mintak dia relax, bertenang. jika putus cinta bukanlah berakhir segalanya. 

kita kena ingat hidup bagai roda. adakala kita di atas, adakala kita di bawah. kalau kita tak tahu nak cakap apa baik kite berdiam jer. yalah dari sakitkan hati orang baik diam jer kan. aku try menjadi sahabat yang baik buat husband, family juga sahabat2 aku. sekurang-kurangnya kalau kita tak leh nak tolong dia apa salahnyer kita menjadi pendengar yang setia @ mungkin boleh buatkan dia tersenyum. tak la susah mana kan. apa orang cakap, kita mudahkan sedikit bagi mereka yang tengah serabut, yang tengah dalam kesusahan. tak salah kan. tak perlu kuar modal wang ringgit pun. 

ingatan buat diri sendiri. 

sekian... babaiiii. 

_RZ25_




Friday, November 22, 2013

Event Weekend : Majlis Tunang & COTY 2013

October 2013

Assalamualaikum & salam ceria.

COTY? apa tu? COTY tu stand for Car Of The Year. COTY tahun ni bertempat di Matrade pada October yang lalu. nape lak baru sibuk nak g COTY ni. tahun2 lepas ada ker? memang la ada cuma aku jer baru tahu. hahahhaa. Encik Suami sangat suka kereta & bola. so if 2 event tu memang dia akan pergi. last year die pegi pun. hihihi.

aku tak pasti bila start tapi rasa 5 - 6 Oct la kot. tapi masa kami sampai tu dah petang hari, banyak kete dah mula di hantar pulang. sebab kitaorang sampai pun 6 Oct dah petang sangat dalam kol 5pm kot baru sampai Matrade. sebab 5 Oct tu adik no 4 aku bertunang. pada minggu yang sama juga ada Halfest di Mines. dari Melaka kami ke Mines dulu then baru ke Matrade. ni salah satu aktiviti kami berdua. spend time together. ahakssss. sekarang kan mood honeymoon lagi. masih berdua lagi. lain orang lain caranya. hehehee. gituu. kalau orang leh spend time kat umah. kami kalau jumpa kat KL ni memang cam nomad sket. hehehe.

haaaa meh layan picas meh... kete yang klasik tu milik orang2 kenamaan & ada yang milik Sultan Johor. yang mana hak baru macam Jaguar tu memang kereta model baru la. so ada sekali masa COTY tu.









tu yang sempat kami snap. hehehe. 

haaaa teaser pic masa engagement adik gurl aku no 4 yang lalu. aku yang tolong make up die. simple jer. hehehe. masa ni aku sangat2 tak sedap badan. nak dekat peyed kot. ngah tunggu softcopy tak dapat2 lagi. so punya tak sabar, snap kat album. hehehe. nnti aku buat entry khas pasal pertunangan. tunggu picas. hehehe. 

majlis tunang adik aku, ifah 5 Oct 2013. in shaa Allah majlis nikah nanti pada February 2014. ikat kejap jer. ifah dapat orang dekat jer, Kandang. jodoh die orang dekat. masa belajar dulu jauh2. alhamdulillah keje + jodoh dapat orang dekat. 

adik aku kreatif so semua benda die buat sendiri. just mintak idea dari aku. persiapan okey sebab die stay umah so leh la buat sket2. macam aku dulu maklumlah tak dok sekali. hahahaha. alasannn. apa pun alhamdulillah selesai segalanya. ikut kemampuan kan. hehehe. 





pic family tapi kurang sorang sebab adik no 6 takde. ada program di Uitm masa ni. keluarga kami dah bertambah besar. alhamdulillah. 


okeylah cerita dah habisss. 

babaiii... 

_RZ25_

Wednesday, November 20, 2013

Kisah Family Gathering, Celebrate Besday & Durian

Assalamualaikum

Sabtu yang lalu, 16 Nov besday mummy. so adik2 plan nak buat makan2 sket + raikan besday mak. so sekali la belated besday aku 2 Nov. pastu lak adik yang bongsu dapat UiTM Lendu further study. plan untuk berkumpul semua sebab after kenduri kawen lama tak kumpul sesama. aku dari KL balik after work Jumaat tu & Areff pun sama after work gerak lik Melaka naik bus. 

Sabtu tu pagi2 start gaduh2 kat dapur. hehehe. Menu yang diplan, nasi tomato + ayam masak merah + acar mentah + nugget + sosej + kek + jeli kelapa dari adik boy no 3. pastu adik boy no 2 kata nak buat Lasagna from PD. menu yang simple2 jer. sebab utama janji leh gather sama2. haaa ada berita gembira buat family adik ipar aku no 2 tu dah pregnant 3 bulan. 

tadaaaaaaa yeay aku berjaya masak ayam merah yang sedap. hahahhaa. gembira okeh. alhamdulillah. 









setel semuanya. time to rest. best lah kali ini sebab dapat rest & stay kat kampung kan. petang lepas asar Areff ajak g balik kampung die jap,  kat Muo jer. Pak Su kol katanya ada durian. so apa lagi kami pun balik la jenguk kampung jap. sebenarnya aku & hubby bukanlah peminat durian tapi sebab adik2 mak abah hantu durian so kami pun bersemangat. eyahhhh... otw ke Muo hujan lebat selebatnyer. kampung hubby kat Parit Jamil, Parit Jawa. 

Ipin makan la jugak tapi aku memang tak makan langsung yang fresh. masa sampai kampung ada 3 orang pakcik dia. siap belahkan, aku lak macam serba salah. but be positive, why not aku try makan sket. kiranya cabar diri sendiri. hehehe. bila amik seulas tu, masya-Allah ni ker rasa durian yang fresh. sedappp. alhamdulillah boleh makan. 2 ulas jer berjaya lepas tu terus aku pening... wink wink wink....cik bibah kite bau durian tau.. lalalalalala




sekian karangan saya. hihihi... babaiiiii
_RZ25_



Dari Dapur : Lasagna & Sandwich

Assalamualaikum

Macam lama tak masuk pic masakan. hihihi. just for my memory. sebab macam lama jer tak masak menu Lasagna tu. Sandwich Chicken Mayo rasanya last 2 or 3 weeks buat untuk makan sendiri & buat untuk order from Kak Norlim & Kak Erra. order tak banyak pun, sorang 4 set. kira untuk makan breakfast & lunch. thanks akak berdua. siap pesan kalau buat apa2 menu gtau, nak order lagi. in shaa Allah. 
last week berbento la 2,3 hari tapi menu biasa jer. bihun singapore, bihun black pepper, bihun tomyam. hahahaha. asas sama tapi pelbagai rasa. gitu. gara2 tengok blog Kak Mimy la. buat bento untuk si Fayel. rajin Kak Mimy. sumber inspirasi. 




Haaaaa memang plan nak buat Lasagna, apa pun tunggu gaji dulu. hehehe. bukan apa, bahan die agak mahal. so layan pic lasagna yang pernah aku buat sebelum ni. pic yang ada pun kat instagram. huhuhu. pic original tak ngat duduk mana sebab aku tukar hp. verangan macam chef. hehehe. 





pastu lagi menu yang agak selalu aku buat ialah sandwich chicken blackpeper mayo. simple yang mudah & simple. boleh makan anytime. pagi boleh. lunch boleh. high tea boleh. dinner pun boleh. hehehe. 



sambung nanti. daaaaaa.

_RZ25_




Tuesday, November 19, 2013

Repost : On My Konvo Day

September 2013 

Assalamualaikum. 

Alhamdulillah after setel majlis kenduri on hubby side pada 16 September 2013, aku cuti seminggu. esok petang gerak balik kampung aku. sebab 18 & 19 kami honeymoon kat Morib. [next entry aku story eh] 
selesai di Morib kami ke Alor Setaq sebelum majlis konvo aku pada Sabtu, 21 September. 

Family aku datang tapi tak dapat semua sebab kekangan masa. Family sampai Jumaat petang. kami stay kat homestay dekat sangat ngan Queensbay. mintak tolong kawan baik aku carikan & berdekatan ngan umah dia. 1 malam = RM150, plan amik 2 malam but die bagi discount. thanks yer. 


yeay mak abah & adik2 dah sampai. thanks mak abah & adik2 akak semua. love always.




Taklimat raptai Jumaat malam. Malam tu ada serentak dengan Malam Gala Dinner. So nak g mana satu ek. aku just pergi taklimat sebab parents ada kan. kang sian lak nak g cari makan. 


next day, my konvo day. ikutkan masa tu tak bape best sangat. bukan tak best apa, aku ada sedikit salah faham ngan Incik Hubby. tapi keadaan terkawal. diaajak photoshoot berdua. after setel terima scroll family aku ke Bagan Serai jumpa kawan lama abah. takde la photoshoot dengan kengkawan sangat sebab yalah masing2 dengan family. just bergambar dengan yang sempat jumpa jer lah. tapi hati masa tu sangat risau tapi ku gagahkan jua. walau dalam keadaan rajuk2 tapi dia still tak makan sebab nak makan sama2. thanks dear. 

masa ni kami pun masih baru sangat. masih lagi mengenali. sedangkan lidah lagi tergigit kan. tapi memang mencabar sebabnyer aku nak senyum tu. memang tu hari untuk feeling happy. tapi sebab ada krisis. apa pun aku kena handle dengan baik. hihihi. bila kenangkan lawak pun ada. tapi ia mengajar untuk lebih sabar. lebih sayang menyayangi kan kan. so layan jer picas. aku rasa masa kurang ceria sket. dah petang2 hari baru feeling better. asam garam rumah tangga kan. huhuhu. 












ikutkan plan nak balik after setel konvo tapi sure la penat kan tu yang stay 1 malam lagi then gerak balik pagi2 ahad. so malam tu bawak la adik2 aku ifah & fiqah g jejalan tengok Penang malam hari. mak abah tak larat dah nak jalan. Edan lak demam. so kami berempat jer la yang g. mula2 saja ke area Batu Feringgi kan ada night market. saja g berposing kat Hard Rock then pekena Nan Tandoori kat Lebuh Chua Lia di Kapitan. 



okeylah to be continue. daaaaaaa..

_RZ25_


Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed