Tuesday, October 27, 2015

Boleh makan apa dalam pantang eh???

Assalamualaikum...

Aku pun tak cukup ilmu lagi pasal tempoh berpantang, jadi ibu. Banyak lagi yang perlu dibaca, dipelajari, dikuasai. Gitu. Hehehehe. Banyak lagi tak tahu kan. 

So kali ni agak lebih bersedia sket. So tadi baca-baca la balik apa yang boleh di makan semasa berpantang. Bukan apa, orang kata masa lepas bersalin dalam pantang la kena jaga badan elok-elok. Sebabnyer taknak la sakit di masa akan datang. Tak kira bersalin normal @ secara czer. Yalah kita bersalin bukan kuarkan guli, keluarkan baby. 

Dalam tempoh berpantang, banyak yang perlu jaga terutama pasal makan & minum. Belajar dari yang pertama so kali ni ada option sket nak makan apa. Plus nanti nak susukan baby lagi & jaga anak yang lagi sorang. Macam mana la nanti kan. Tunggu jer la masanyer. Harung & laluinyer dengan tabah dan sabar. Sekarang ni tak tahu nak cakap macam mana kan. 

So oleh sebab nanti senang aku nak refer balik, so aku sumbat masuk dalam blog. Mana la tahu kot busy ker terlupa ker? Boleh tahan pelupa jugak aku ni. Hehehe. 

Oh ya, korang kalau ada apa-apa lagi makanan yang boleh or tak boleh amik semasa berpantang, meh la share-share dengan aku. Hihihi... 










Okeylah. Byeee.. 


Monday, October 26, 2015

Hari ni 7 bulan dah..... Fuhhh..

Assalamualaikum....

Fuhh... arini genap 7 bulan adik Zaheen dalam tummy Mama. Kejap jer rasa. Perut dah makin membesar. Rabu ni aku checkup & minum air gula yang sangat sedap tu. Aduhai... Setiap kali nak minum air gula, aduhai... Harap-harap tak muntah la gamaknyer. Hehehe. 

Last month berat aku dah 69kg.. Yeah... membesar bagai johan. hehehehe. Adik Zaheen pun sangat aktif sekarang. Kadang-kadang tersepit. Maaf yer nak. Hehehe. 

Pagi tadi dapat news kawan blogger kite aka kawan ofis, Puan Yana dah bersalin baby boy kat hospital Kuala Pilah. Alhamdulillah. Her 2nd baby. Tetiba rasa cuak. hehehehe. 

Aku due 18 January 2016. Nampak macam jauh lagi kan. Tapi tinggal beberapa bulan jer lagi. Hukhuk. 

Okeylah tu jer update arini. 

Blogger sendu.

Thursday, October 22, 2015

My Breastfeeding Journey

Assalamualaikum...

Bersempena October ni kan sempena Pink October, aku pun nak citer perjalanan penyusuan Zaheen. Wahhh gitu. Apa pun aku support 100% for breastfeeding. Bagus sebenarnyer bila kite menyusukan anak dengan susu ibu. Sebab susu ibu banyak kebaikannyer. Aku masih lagi baru, masih lagi menimba ilmu dalam penyusuan ini. 

Masa aku baru bersalinkan Zaheen kat hospital memang nurse suruh bagi susu badan, pada awalnyer memang kekok sangat. Yalah, bila baca buku & baca kat blog macam senang, bila baby nangis, maknanyer die lapar, bila lapar so bagi susu. Suakan jer kat mulut. That the theory. 

Bila praktikal, harus ada tunjuk ajar & teknik yang betol. Yalah kalau tak betol cara lekapan baby tak betol isap susu pun tak kuar. Masalah aku masa mula-mula sebab nipple aku tenggelam, so berhempas pulas jugak, eh macam mana eh nak bagi anak susu. Awal tu susu tak banyak jugak. So memang Zaheen nangis la. Bila nangis kuat-kuat aku panik. Hahhahaha. Nasib baik la akak sebelah katil tu ada ajar. 

Balik rumah bila dah berurut, baru la susu mula kuar. Tapi awal-awal tu aku memang pump every 2 hours sediakan stock untuk Zaheen. Lepas 2 minggu baru bagi direct feed. Bukan apa, sebab nipple tu la. Lepas dah selalu pump, baru nipple tu kuar. Aku pernah kena bengkak susu, woooo sakit. Nak demam okeh. 

Cuti panjang 3 bulan, memang bagi direct, pastu buat stock. Cuma tak berapa banyak sangat. Paling banyak aku pump 7oz. Lepas tu dapat la 3-4oz jer. Tapi gigih pump jugak. Sebab aku baca nak kan naik keje tak dapat bagi direct so kena la pump. 

Sebolehnyer nak menyusukan Zaheen selama 2 tahun, akan tetapi tak berjaya. Aku ada amik milkbooster tapi tak sesuai. Sekarang Zaheen dah 1 tahun, now susu aku pun dah takde. Aku perasan susu aku drop masa bulan 4, 5 aritu. Pelik jugak. Nak dapat 1oz pun susah. Rupanyer aku dah pregnant. Hehehehe. Masa awal pregnant bila bagi direct susu kuar jugak walau sket. Tapi sekarang takde dah. Kadang Zaheen nak mengempeng jugak tapi mengempeng kosong la. 

Sangat jeles dengan ibu yang dapat menyusukan anak sampai 2 tahun. Tahniah. Jeles bukan dengki. Tapi untung anak-anak diorang kan. In shaa Allah, for my 2nd baby aku nak menyusukan die sampai 2 tahun. Alhamdulillah husband pun breastfeed cumanyer takde rezeki nak menyusukan Zaheen 2 tahun, Zaheen nak jadi Abang dah. huhuhu. 

Okeylah, babaiii. 



Tuesday, October 20, 2015

Fuhhh nak masuk 3rd Trimester dah

Assalamualaikum....

Diam tak diam, sedar tak sedar. Aku preggy nak masuk 7 bulan dah. Maknanyer nak masuk fasa last trimester. Oohh... Tapi kan kalau aku kira patut minggu ni dah 7 bulan, kalau ikut app pregnant, baru 6 bln +++. Minggu depan baru 7 bulan. Tak kisah lah. Yang pasti tak lama dah nak bersalin. Macam tak percaya. 

Kali ni pregnant, agak strong sket berbanding masa Zaheen. Tapi masih lagi berjauhan dengan Hubby & anak. Ermmm... Macam-macam fikir tapi takpe la biarlah ia tersimpan di benak sanubariku. Hehehehe. 

Kali ni mabuk muntah still ada lagi sampai sekarang. Dugaan masa pregnant setiap orang kan tak sama. Macam mana kena harung, kena lawan, kena kuat jugak walau kadang-kadang tak kuat. Huhuhu..

Bila perut dah besar selalu cakap kat Zaheen, Zaheen ni adik Zaheen. Nanti jaga adik elok2 tau. Main sama2 dengan adik tau. Hehehehe. Walau Zaheen tak faham tak kira nak cakap jugak. Biar die tahu tak lama lagi die nak ada adik. 

Alhamdulillah Zaheen dah jalan. Aku kan tak sabar nak jalan pimpin tangan dia. Ohhh....

Preparation barang adik Zaheen takde la kelam kabut sangat. Ada yang tak perlu beli. Sebab jarak Zaheen & adik Zaheen tak jauh sangat. So ada benda boleh share & guna pakai bersama. Ada beberapa barang memang kena beli. Bukan tak excited, cuma taknak membazir. Barang Zaheen masih baru & elok lagi kan. 

Oh ya, gender baby aku tak tahu lagi. Minggu depan baru nak scan. Tak kisah la kalau dapat baby girl, alhamdulillah. Kalau dapat baby boy pun alhamdulillah, as long as baby sihat, sempurna sifat semua kan. Baby pun aktif. Hehehe. Kadang tersepit die. Sorry baby. 

Preparation nama pun masih dalam proses, sama macam masa Zaheen. Standby 2 nama. Hihihi. Tapi banyak cari nama gurl. ehhh. 

Okey cukup dulu. hahhahaa. Okey babaiii. 


Monday, October 19, 2015

Majlis Aqiqah Zaheen

Assalamualaikum....

Tadi baca blog Puan Eka, die nak buat Majlis Aqiqah Adra. Pastu aku pun sibuk godek entry aku. Oooh aku tak masukkan entry pasal Majlis Aqiqah Zaheen. Alaa bukan apa, just for my kenangan. Tu nak masuk kat blog. Yalah aku kan bersalin bulan Oct, cuti pantang 3 bulan. So entry Oct - Dec 2014 memang takde la. Tengah haruk kat umah. Hahahaha. Masa dah lepas 2 bulan, ada la jugak nak buka blog tapi non ado.... Hehehe.

Oh ya, Majlis Aqiqah Zaheen aku dah buat masa dalam cuti pantang lagi. 29 November 2014. Buat sekali dengan adik boy aku no 2 tu. Sebab Zaheen lelaki, so kambing 2 ekor. Adik aku pun anak lelaki so 2 ekor kambing jugak. Total 4 ekor kambing.

Tengok tarikh yang dua-dua free. So kitaorang date 29 November tu. Lepas dah decide tarikh, bermulalah pencarian kambing. Kebetulan kat kampung ada orang bela kambing, so aku decide beli kat die. Pastu die masakkan kari. Add on RM100 jer lagi. So tak payah pening-pening kan. Adik aku nak buat kambing golek. So cari kat area pekan, roger sana sini. Bukan apa, kat kampung aku tak pernah buat lagi kambing golek, die pun taknak amik risiko kan. Tapi jumpa jugak la, kambing golek mahal sket la. 

Opsss.. aku rasa dah lupa sket. Maklum la tu citer November 2014. Sekarang dah October 2015. Isk isk. Punyalah lama. Hahahaha. Menu lain yang aku ingat, adik aku ada buat roti nan, ada buat pecal. Lain tak ngat. Pic pun mana-mana ntah. Hahhaha. 

Zaheen pun masa tu dalam 1 bulan lebih. Kecik jer lagi. heheheh. Aku ada belikan die jubah.
Masa ni Ali dalam 5 bulan tak silap aku. Kambing golek habis dulu, maklum la jarang-jarang jamu orang kambing golek. Aku ada jemput kawan poli aku. 















Geng sebaya. Bulan lain-lain. hehehhe. 






Okeylah, itu jer lah nak story. Sebab kelupaan melanda. Hahhaha. Ni kira entry #throwback 

Main sambil belajar untuk baby

Assalamualaikum.

Arini dah 18Oct. Kejap jer kan masa berjalan sekarang. Last week hubby aku tak balik sebab ada kerja.
Minggu ni hubby ada workshop kat PD & kelas menembak kat Sg Udang Melaka. Habis jer kelas hubby terus datang KL. So petang tu sempat la kitaorang dating. Hubby dapat tiket wayang free top gun from tgv. Kitaorang g tengok kat Sunway Putra Mall yang baru open tu. Tengok citer apa, Polis Evo la. Maklum dengar banyak giler kan kutipan. Lepas tengok puas hati la. Good job pengarah Ghaz.

Jumaat after keje macam biasa baru gerak balik Melaka. Happy sebab Zaheen sambut kat muka pintu. Alhamdulillah dah makin tegap die berjalan. Nampak ayah die punyalah happy. Yalah 2 minggu tak jumpa kan.

Esoknya, sabtu Hubby cakap nak kuar cari barang mainan Zaheen. Cari bola. Mula-mula g family store cari barang mandian & susu serta keperluan umah. Lepas tu cari tiket bus hubby.

Hubby google ajak g Cheng sebab ada kedai toys, sekali dah tutup kedai tu. Pastu nampak Cowboy, hubby singgah jap masa tu Zaheen tido. Die dapat beli bola besar. Pastu google lagi sampai lah kitaorang jumpa kedai Yippee Toys kat area Taman Merdeka.

Sebelum masuk nampak la ada browser event tapi last 16 Oct. Pastu tengok die ada buat kelas untuk baby sampailah budak umur 12 tahun. Bila masuk memang la banyak toys. Sembang dengan owner die yang sangat peramah. Menarik. Nanti nak hantar Zaheen for trial class.

Reaksi Zaheen masa masuk kedai tu die berdiri statik. After 5 minit baru die gerak & explore all the things yang ada kat kedai tu.

Pastu hubby minta suggest apa toys yang bagus untuk baby umur 1 tahun. So ada la 2,3 barang yang kitaorang beli. Toys tu boleh main untuk jangka masa panjang & bole sekali untuk adik Zaheen nanti. Hehehe.

Oh ya tu jer dulu update kali ni. Update guna mobile ni terbatas jugak. Nanti aku sambung story lagi.





Friday, October 9, 2015

Potato Wedges ala KFC homemade

Assalamualaikum....

Citer ni dah lama berlaku. Hehehehe. Aritu minggu selepas adik aku no 5 kawen, adik aku no 2 balik Melaka. So ramai la kat umah mak. Bila dah ramai plan nak masak. Hehhehe. So adik aku plan nak masak ikan siakap 3 rasa, potato wedges. 

Aku pun tak pernah lagi buat sendiri potato wedges. Sebab aku suka jugak la makan. Kalau g KFC mesti nak beli. Hahhahha. Nampak tak menternak lemak. Hihihi. Alaaa bukan selalu pun makan. 

Dari segi pembuatan, potato tu dibasuh bersih kena berus sket la. Sebab kulit die tak payah buang. Bila dah dibersihkan, so potong macam kat KFC tu... sebab aku tak tahu apa nama jenis potongan itu, Potongan baji kot. Bila dah potong, kukus potato sampai setengah masak. Separa empuk. Lepas tu adik ipar aku buat bancuhan tepung, die guna tepung bestari pedas, then celup & goreng. 

Adik boy g cari cheese & mayonis. Gigih die kuar g Pekan Teluk Mas cari cheese tu. Cheese tu just tambah air panas jer. So nilah hasilnyer. Puas hati makan ramai-ramai. 







Tu jer kisahnyer. Hhehehe. Okey babaiiii


Thursday, October 8, 2015

Besday Husband

Assalamualaikum.

Aduh sungguh tak konsisten lagi update entry. Ker skill penulisan makin berkurang, ceh macam skill penulisan bagus sangat. Mood kot plus dengan kebizian.
Last weekend cuti aku balik Kulai. Sebelum itu Husband ada mention nak ajak balik Kulai masa besday die in Oct. Pastu aku cakap lah eh minggu nil ah balik.
Yalah Raya Haji aritu dah 24hb kan.2 minggu berturut balik Kulai.

Aku balik keje terus balik Melaka macam biasa, so plan gerak jugak malam tu. So alang-alang travel sekali jalan penat. Masa aku sampai Zaheen tengah main-main. Tengok die dah lain sebab adik aku dah gunting rambut tepi telinga. Dah panjang, rimas jugak dia. Aku baru berkira-kira nak gunting masa balik nanti. Adik aku memahami hasrat hati aku. Ewahhh.. So sampai terus gtau mak abah nak balik Kulai malam tu jugak. Mak abah pesan hati-hati sebab jalan malam kan. Kemas barang semua terus gerak.

Zaheen masuk kereta memang tak diam, lagi bila malam kan cahaya lampu, die teruja tengok kiri kanan. Kitaorang pun doa & mohon yang baik-baik dalam perjalanan & selamat sampai ke Kulai. Tawakal Allah. Sesungguhnya segala pertolongan dari Allah. Kita usaha yang terbaik. Takde la kami jenis berani redah.


Masa ni stop sebab isi minyak tengok die bangun, cari ayah die. 


Masa sampai umah Nenek Kulai, main dulu. 

Sampai Kulai terkejut la Ibu Mertuaku sebab tak cakap apa-apa kan. Heheheh. Surprise. Masa otw tu Zaheen memang tido tapi bila sampai time aku nak angkat die, die sedar. Bila dah sedar tengok eh kat mana plak ni. Tengok sekeliling terus nak main. So layan la die main kejap. Alhamdulillah lagi beberapa hari nak setahun Zaheen dah mula nak jalan setapak dua.

Perkembangan Zaheen nak masuk setahun baru mula nak jalan, gigi pun baru tumbuh 2 batang, gigi taring belah atas. Bagi aku, perkembangan setiap anak adalah tidak sama, jadi rasanyer tak perlu lah nak bandingkan. Sebab itu semua rezeki & kuasa Allah juga. As long anak itu sihat. Aku tahu semua orang nak jadi Ibu Ayah yang terbaik, begitu juga aku. Ibu Ayah yang terbaik untuk anak sendiri. Macam aku yalah 1st time mother kan. Kadang jumpa kawan-kawan or sedara mara, anak dah pandai apa, bukan untuk apa, untuk knowledge aku. Sebab aku pun masih belajar lagi jadi seorang Ibu. Masih banyak lagi ilmu aku kena belajar & amik tahu.

Oh ya berbalik pada percutian aku ke Kulai last weekend. Sabtu tu biasa la pagi lepas Subuh sambung lagi tido plus golek-golek dengan Zaheen. Hahahaha. Zaheen biasa kalau bangun pagi golek-golek sebab mamai lagi kan. Lepas bila die dah mula turun katil makna die dah segar. Hahahaha. So aritu plan nak bawak Zaheen main lagi kat Kidzooona kat Aeon Kulaijaya sebab masih free lagi.








Tapi tak lama pun sebab masa kitaorang sampai ada majlis besday. Main dalam sejam pastu balik amik Cira then terus ke Mydin sebab cari barang. Malamnyer ajak semua family g makan. Husband belanja sempena Besday dia.




Esoknyer Husband keje dah, yalah Johor kan keje Ahad. So aku lepak berdua la dengan Zaheen. Spend time dengan die. Layan die main. Masih lagi explore apa yang die suka. Husband aku banyak gak belikan die mainan. Yang kami perasan die suka ball. Lego lum nampak lagi. Dok sepah & baling. Buku kejap jer tengok. Aku syak die macam cepat bosan @ lum jumpa apa minat die. Hahhaaha.


Zaheen pun close dengan Ayah die. Kenal Ayah Mama die. Sebelum pergi mesti kena dukung dulu, yalah lagi pun bukan selalu dapat camtu kan. 

Konon besday Husband aku nak masak la something tapi sebab bahan takde, tak sempat g beli so tak jadi nak masak apa2. Sorry yer yang. 

Besday Husband 5 Oct. Besday Zaheen 6 Oct. Selang sehari jer. 

Okeylah Babaiiii. 

Friday, October 2, 2015

Bawak Zaheen Ke Kidzooona Aeon Kulaijaya

Assalamualaikum...

Sambungan kisah cuti Raya Haji
Sabtu lepas 26hb tu takde apa nak buat. Lepas bekpes, kemas-kemas & basuh baju semua. Husband ajak g JPO. Boleh tengok-tengok handbeg. Kan masa g Langkawi handbeg aku putus. Lepas 2 tahun guna, handbeg masa hantaran kawen yang lalu. 

Siap-siap semua terus g JPO. Umah mak mertua ke JPO tak jauh mana pun. So masa g tengok butik-butik yang ada tu, ada tu harga boleh beli tapi design tak kenan, pastu tengok butik Coach ada sale 50% + 30% tapi nak masuk kena la beratur. So gigih la nak masuk kunun nak tengok bape agaknyer bila sale kan. Aku antara peminat handbeg Coach. Maybe sebab aku suka design. Tapi aku tak penah la beli from butik lagi. Hahahhaa. Sebab faktor harga nak pengsan tu. Aku ni kalau beli handbeg budget aku RM200 below jer. Yang tahan nak pakai lama sket. Lama jugak tak beli handbeg pakai sampai lebam. Berbaloi la harga camtu bagi aku. Huhuhu. Bukan apa, sayang wooo duit nak beli lebih dari itu. Nangis kot. Hahhahaha. Banyak lagi keperluan yang perlu kan. 

Masa masuk tu tengok ada clerance, aku ngatkan sale tu harga mampu milik aku. Malangnyer mampu tengok. Sale pun tapi harga RM600-RM700. Harga asal 2k+++++. Fuhhhh... Panassss. Design memang aku kenan sangat. Tak besar & tak kecik sangat. Just nice, color pun cun beb. So berlalu pergi lah. Hahhahaha. That why aku beli imitation jer. Sebab sayang duit. Hahahaha. 






Selfie dengan husband sebelum gerak g Aeon. Jarang bergambar dengan die. 

Pastu sudahnyer ajak Hubby g Aeon Kulaijaya jer. Cari kat Aeon jer. Heheheh. Survey dulu bahagian handbeg kebetulan ada sale jugak. 50%-70%. Haaaa apa lagi tengok la mana yang berkenan. Sejak jadi mak-mak ni handbeg kena besar sket. Bukan apa, boleh la nak sumbat pampers & botol susu yer dak. Hehhehe. Tengok punya tengok ada 2,3 jenis yang aku kenan, Sembonia, Polo House & Carlo Rino. Sebab semua sale, harga pun boleh beli, suh husband pilihkan. Heheheh. Sebab ikut aku rasa nak amik semua. Husband pilih yang jenis casual smart. Boleh guna g office & g jalan-jalan. 2 in 1. Okey aku pun kenan. Setel.

Lepas tu lapar la kan, g makan dulu. Sambung jalan nak tengok tempat permainan kanak-kanak Kidzooona, sebab aritu adik ipar & kawan ofis ada bawak anak-anak diorang main kat Aeon. Aku pun sibuk la nak nengok. So baca dulu rate price semua. Bila tengok baby bawah 1 tahun, FREE. So boleh sangat la kan. Zaheen pun dah nak setahun, so amik peluang sementara FREE lagi. Kena tunjuk Mykid tau. 








Seronok la Zaheen bila aku lepaskan die kat situ. Kawasan lapang kan. Sebelum tu kan die dok dalam stroller. Sebelum g kat Taman Permainan tu, dapat la die merangkak laju kat lorong ke toilet. Aku dukung die mintak lepaskan diri. Jenuh aku nak kejar. hehehehe. 

Tempat tu ada section, untuk yang besar sket, boleh la main gelongsor kan. Dalam 2 jam jugak lepak situ. Zaheen ada la bangun menapak. Ke sana ke mari. So kitaorang monitor jer die. Bagi die happy. Lepas tu keluar dah sebab nak g solat, bagi die susu, terus lena. 


Bila die tido aku suka tengok muka die. Sayang anak Mama tu. 

Lagi beberapa hari Zaheen nak cukup setahun. Allah. Sekejap masa berlalu. Dari saat die dilahirkan tengok dah nak setahun. Macam tak percaya. Terima kasih Ya Allah, terima kasih husband, terima mak abah & terima kasih semua. 

End dulu.... 

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed