Tuesday, February 8, 2011

Aktiviti D Masa Cuti Yang Panjang

alhamdulillah dapat la cuti panjang tahun ni sempena hari wilayah + cuti bola [congrats Malaysia] + Chinese New Year[CNY].... 9 hari beb... bukan salu pun so apa pun bersyukur alhamdulillah + hargailah masa yang ada... wa kat mana cuti panjang... apalagi pulang ke kampung la kan [entry sebelum ni] kat surau batu,paya dalam, melaka... wah sangat la gumbiralah... so wa pulang ke kampung pagi sabtu...so marilah wa summarize kan semua yang wa lakukan semasa berada di kampung tercinta bersama insan2 yang wacintai... ahaks...

1. 29 January
* sampai kat kampung d pagi hari...
* petang hujan sampai la ke malam
* nasi goreng for dinner
* amik adik no 5 @ mlk sentral [from kl]

2. 30 January
* still hujan lagi non-stop so apa lagi syok la tido...
* cari roti canai wak jaapar [request from my abah]
* kemas mengemas la apa lagi... vacum + mop
* amik adik no 4 @ mlk sentral [from shah alam]
* nasi goreng lagi for dinner [ simple + mudah but lengkap... bubuh sayur & udang sekali ] 
* buat karipap ea.... breakfast esok...

3. 31 January
* still hujan lagi until today
* appointment service 2nd time cik bibah a.k.a vuvah... 1 1/2 jam okey... sejuk + ngantok + minum kopi o & popia sambal.... disediakan free.. cam malu gak nak amik.. wa lah yang pertama makan.. lapau seh...
* jusco baru setel aeon + family store [barang2 untuk umah]
* aktiviti badminton d petang hari bersama adik2
* plan nak segamat esok tapi terpaksa dibatalkan maksu kol, segamat banjir.. air melaut.... cian pada mereka2 yang terlibat dengan banjir... ku doakan agar semuanya selamat...

4. 1 February
* cuti hari wilayah masa ni d Kuala Lumpur
* masak bihun goreng as my mak request...
* kuar bawak mak + adik survey almari... 4 kedai la jugak pergi sekitar duyung & bukit piatu
* aktiviti membasuh cik bibah... sejam okey basuh sorang2.. penat beb
* aktiviti bermain badminton lagi...
* malam2 tolong adik no 6 buat cup cakes + coklat + apam aiskrim + kek cokelat... alhamdulillah tiap2 malam.. ada jer order... teruskan usaha anda...

5. 2 February
* breakfast for today ialah nasi lemak buah bidara... ahaks.. 1st masak  nasi lemak full set okey sebab salu aku masak sambal & goreng ikan bilis nasi mak yang masak.. kali ni aku masak semuanya... huhuhu.. tahniah SITI ZAINAB....
* misi mencari toto esok adik no 3 nak balik.... bahan2 nak wat lasagne..... ada order dari kawan sek wa....bahan2 nak wat nasi tomato...  
* aktiviti badminton seperti biasa...
* oleh kerana suma adik2 da sampai so cukup la 9 beradik.. maka malam ni kiteorang plan main bowling on the spot plan... takde apa aktiviti so apalagi bowling time... so set masa after magrib go to melaka international bowling centre @ MIBC, d MITC Ayer Keroh.... wooo sangat ramai okey.. g 2 kete bibah + myvi... ramai jugak yang buat family gathering... alhamdulillah kami sampai awal 5minit so dapat la 2 lane last... request for 2 lane + 2 games... apalagi masing2 menunjukkan bakat terpendam + skill... ewaahh....[da besar adik2 aku ni bila tengok sorang2... wah sayu lak... hope suma akan jaga diri & mak abah dengan sebaik mungkin.. hope sumanya dapat kerja yang baik2] 
* setel suma apalagi makan time lapau pulak setelah puas balik membaling... adik no 3 bunjer.. alhamdulillah die dapat bonus 3 bulan... alhamdulillah.... so malam tu makan kat HBS Restoran @ Bukit Katil area... menu : ikan siakap 3 rasa + puyuh goreng kunyit + ayam masak merah + kangkung goreng belacan + tomyam campur + sotong goreng tepung + jus buah2an etc orange, epal, laici + satay... sangat hebat yer suma ala2 pirahna... ahaks... lapau kot suma.... hehehheehe... lauk sampai satu persatu.. so letak abis.. asal sampai abis... hahahhahahaah.... best time with all my siblings...bukan nak spend masa bersama sebab yalah masing tak duduk bersama.. wa kat kl.. no 4 shah alam.. no 5 penang.... no 3 johor...

6. 3 February
* today is besday adik no 3.. apalagi pagi2 da bangun goreng karipap for breakfast...
* after kemas mengemas.. wat cheese cake + nasi tomato untuk sambutan besday... amik tugas masing2 yer... so cepat sket keje siap...
* tengahari for sambutan for besday boy... yang bestnyer makan together2 bersama2 mak + abah + adik2...
* petang misi ke segamat so maka wa berdua bersama adik no 4 bergeraklah ke segamat... jalan punya jalan .. macam2 citer la taknak bosan + ngantok kan.. sekali sampai kat area jementah tu die kena block jalan.. ada polis.. "nak g mana cik" wa jawab " nak g segamat incik" polis tu jawab "jambatan down la, nak kg segamat kena lalu yong peng la tak pun labis..air da surut".. so aku pun g lah pusing balik cari arah ke labis.. maksu pun cakap try la lalu labis... jalan punya jalan.. jalan nyer bukit2.. naik... turun... naik... turun... sekali.. tu die.. "awas banjir di hadapan"... pergh.. jalan tenggelam.. umah tenggelam.... pergh.. sangat kesian aku tengok.. so aku patah balik... cari jalan ke gemas.. tapi banjir jugak.. so apa lagi singgah pisang tanduk + buah naga + pisang berangan.. buah tangan dari johor.. hehehehe.. penat kot.... 233km jugak la.. pusing2.... tapi tak sampai segamat... nak ikut yong peng lagi jauh kot....
* main UNO sambil discuss.... huhuhu...
* malam apalagi menu pisang goreng + popcorn menonton hantu kak limah balik umah beramai2... lawak okey.... hahahhahaa

7. 4 February
* pagi ni wat sarapan roti jala + kari ayam... mari main masak2... hehehe...
* amik angin di pantai puteri..ewahh....
* mak buat roti... hoooyeee...

8. 5 February
* breakfast roti semalam... pastu request adik no 3... "kak, wat lah nasi goreng.. lapau"..wa jawab "bole tapi tolong potong lobak + kacang panjang... adik no 8 masak nasi.. adik no 9 kopek bawang & ikan bilis,kang akak masak" ahaks... cepat sket nak dapat makan.. apa yang penting kerjasama....
* delivery order2 bersama adik no 6 kat area malim...
* lalu la umah sewa masa aku belajar poli dulu.. dah agak berubah okey area taman tu... [taman mutiara,pokok mangga] pastu lalu la kat poli kota melaka.. pun sudah berubah okey... maklum la tinggalkan poli 2003... 7 tahun okey.. lama dah... huhuhu... kenangan oohhh kenangan....
* so apa menu malam ni ea... apa kata wat lasagne.. 1st kot aku wat lasagne... thanks to my adik boy no 2 & gurl no 4.... alhamdulillah dapat jugak makan... mengidam beb... hehehhehe....
* kemas2 untuk KL esok.. arrggh... nak balik KL dah.. jap jer masa kan... huhuhuhu....

9. 6 February
* wat roti canai okey... adik no 5 uli... pagi2 abah tebar... aku tolong sket jer.. tak expert lg beb... so aku masak la kari dal... huhuhu....
* packing2 time....


wahhh.. panjang lak entry ni... end dulu... daaaaaaaaa....

2 comments:

liyana said...

bestnye ade adik beradik ramai kan.. huhuhu

241 5y6 m13 said...

alhamdulillah... bersyukur... rezeki masing2.. awak pun best apa.. 2 gurl & 2 boy..... yang penting kite bahagia....

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed