Thursday, June 4, 2015

Berapa liter air sehari perlu minum?


Assalamualaikum.
Pekaba semua?
Korang dah breakfast? Makan apa tu?

Dalam sehari bape banyak korang minum air putih?
Cukupkah jumlah air yang diminum dalam sehari.
Pastu macam mana nak tahu jumlah air yang diperlukan oleh badan kita?
Kalau tak sihat kan, doctor pesan minum air masak banyak-banyak....
Tapi bape banyak eh....

2 gelas? 8 gelas? Or 1 liter?
Doctor ada cakap 8 gelas sehari. Cuma kadang-kadang dok terpikir jugak size gelas tu size yang macam mana? hahahhahaha....

So baru-baru dapat info yang mengatakan jumlah air yang kita minum mengikut berat masing-masing. Kira lagi berat orang tu lagi banyak la air die kena minum. Gitu kaedahnyer... 

Macam mana nak kira? Setiap 25kg bersamaan 1 liter air untuk sehari. 
Maknanyer jika berat 50kg kena minum 2 liter air. 


Okeylah tu jer.... 


1 comment:

Kira Sakura said...

ohhhh saya dah terlebih minum lah ni. saya minum 3 liter sehari hihihihihi

selalu saya suka guna botol. habiskan dulu satu botol yg 1 liter tu baru top up lain. kalau tidak tatau jugak berapa liter dah habis :D

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed