Monday, May 18, 2015

Nak beli car seat baru @ tak?

Assalamualaikum...

Aku tengah fikir-fikir nak beli car seat baru @ tak? 
Sekarang memang dah ada car seat, yang jenis boleh carry tu. 
Sekarang Zaheen dah 7 bulan +++. (berapa banyak sekarang daaaa) 

Time ni kan die sedang mengexplore. Bukan apa kalau aku nak drive berdua jer dengan dia. 
Memang dia boleh duduk dalam car seat tu. Tapi kejap jer. Ada mainan or benda die leka, okey. Bila die bosan kan... 

Ada sekali tu die nak bangun kuar, pegang aku. Terpaksa aku stop tepi & bagi susu. Alhamdulillah die nak menyusu & aku leh continue drive balik, nasib baik tak jauh sangat kan. Cuak jugak. 


Yang ada sekarang jenis carries camtu la. Alhamdulillah rezeki Zaheen dapat present baru kecik-kecik aritu. Macam baru-baru ini aku nak hantar Hubby balik, pergi hantar oklah, balik dari tu. Risau la jugak kan. Jarak umah ke Melaka Sentral dalam 20-25 minit bergantung pada keadaan trafik. Memang tak jauh sangat tapi dengan si hero tu pergh... kalau die nangis + diam2 dalam car seat aku boleh tahan lagi. Takpe lagi aku gagahkan drive. Tapi sangat risau kalau die melangkah keluar sambil pegang @ peluk aku. Acaner... 
Aku more risau keselamatan dia. Hubby pun sure tak bagi dah. Concern for his safety. 


So aku fikir-fikir, macam nak kena cari lagi satu car seat. Jenama tak kisah sangat. Harga biarlah yang berbaloi. Bukan lah kedekut sangat tapi 1 jer aku risau, beli tu Zaheen nak tak duduk dalam tu? Nak kena ajar lah kan. 

Aku dah survey macam ada 2 pilihan. 
Pilihan 1 tu berat + memang stabil la. Tak bergerak. Gedabak la sket. 
Pilihan 2 ringan + boleh di alih-alih. 
Nak ajar die pakai seat belt tu satu hal jugak. Boleh ker dia duduk elok diam. 
Kalau korang kan, beli mana satu ekk??? 

Pilihan 1

Pilihan 2 

Meh la share pengalaman & tips. Which one better? 

Thanks for reading

2 comments:

Mimy Hamid said...

fayel pun tukar jen....beli cap my dear biasa je..tapi jenis besar la...

Kira Sakura said...

saya pilihan 1. sebab dia dah besar. pilihan 2 tu dia tak boleh tengok dekat luar.

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed