Monday, May 18, 2015

Tanaman di tepi rumah

Assalamualaikum...

Last 2 week berkesempatan jalan-jalan tengok apa ada kat tepi rumah. Pastu teringat kata-kata Ahmad Maslan, suh student Uitm masak sendiri, bercucuk tanam. Macam mano? 

Masa ni sambil tunggu kain siap di basuh oleh robot, so sempat la aku snap pokok-pokok yang mak aku tanam, siap pokok jiran sebelah. hehehehe. 

Masa ni, Zaheen pun dah bangun, atok die bawak lepak kat gazebo. Zaheen kalau bangun pagi, nanti die tido balik. 

So meh la tengok pokok-pokok yang ada. Untuk buat makan sendiri, so boleh jimat sket kan. 

Haaa dulu masa zaman aku sekolah, arwah nenek aku ada tanam cili api kaler purple tau. Tapi tak tahu mana nak benih tu sekarang ni. 



Sawi & sawi kerinting 

Pemandangan dari depan



Pemandangan dari sisi belakang

Cili padi 

Kunyit

Ubi kayu

Limau purut

Daun Kari

Betik

Serai 

Kacang botol

Pisang

Daun Pandan

Lengkuas

Daun kari, pokok lama

Lupa pokok apa ni. hehehe

Misai kucing

Belimbing buluh Cik Ida

Pisang nangka

Delima Cik Ida



Zaheen & Atok

Zaheen dah lena
**Daun kesum subur tapi  lupa snap. hehehe. 



Sekian pokok-pokok kat umah mak kita. heheheh. 

Thanks for reading

1 comment:

Kira Sakura said...

yang seronoknya tanam pokok sendiri ni bila nak guna petik je. xyah beli2. kalau beli kena beli byk2. nak guna sikit je. confirm nanti yang balance tu membazir je bila dah kecut mecut huuu

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed