Wednesday, June 24, 2015

Kisah Sakit Kepala & Gastrik

Assalamualaikum...

Salam Ramadhan.

Dugaan puasa kali ini, aku kena gastrik. 4 hari before puasa aku kena sakit kepala yang berlarutan. Allahuakbar. Memang tak larat apa pun. Tergolek sana sini. Zaheen sampai tergolek ajak main. Alhamdulillah aku jarang kena sakit kepala yang kuat. Bila kena hari tu apa pun tak larat nak buat. Tapi laratkan jugak. Masa weekend lak tu, Hubby ada. Tapi cian jugak dia. Tak dapat nak masak untuk dia.

Zaheen yalah umur dia sekarang ni tengah banyak explore. Banyak nak main-main. Gagahkan jugak diri bangun. Layan dia. Selebihnyer aku memang terbaring sana, terbaring sini.

Esoknyer aku pedih-pedih perut. Tergolek lagi. Lepas dah tak tahan sangat kan sebab esoknyer nak keje. So pergi lah klinik. Yer aku memang kena gastrik.

Allahuakbar setelah sekian lama aku tak kena gastrik. Last aku ingat masa zaman sekolah & belajar dulu. 2003 kot. Sekarang dah 2015.

Memang rasa weak sangat. So bila Ramadhan kali ni, agak mencabar jugaklah. Ada yang skip puasa sebab tak larat sangat. Kawan-kawan aku tegur, eh nampak pucat sangatlah..

Aku dah beli gavicson. Makan jugak walau kadang tak lalu pun. Kurangkan makanan pedas, angin semua dulu. Kena harung jugak la kan. In shaa Allah slowly recover.

Aku baca-baca diorang share, kalau gastrik sebab asid dah keluar so kena elak makanan yang menambahkan asid. Kena banyak amik sumber yang alkali sebab nak neutralkan balik asid yang ada.

Mula-mula aku renung-renung balik, mana silap aku sampai boleh gastrik. Maybe aku ada terlewat time makan ker apa? Maybe ada tapi aku fikir-fikir sakit ni Allah bagi nak bagi peringatan juga salah satu kifarah dosa mungkin jugak. Yalah mungkin ada yang kita buat salah kita tak perasan @ ujian untuk lihat bagaimana cara kita atasi & hadapi.

Yalah kadang tu dok jauh dari suami & keluarga, bila sakit ni manja sket. Dah dok sorang-sorang ni kena lah kuatkan semangat kan.... Selalu cakap pada diri. Allah ada. Banyak-banyak mengadu pada Allah dulu baru pada manusia.

Kita ni pun manusia biasa, kadang terlepas pandang, kadang terlupa. Kita kan tak perfect. Try to improve diri, iman juga amalan. In Shaa Allah.....


Okeylah itu ajer..... 

1 comment:

suhaila Johar said...

smga cepat sembuh..gastrik ni kene jaga pemakanan..kekadang time berbuka ada silap makan..banyakkan makanan beralkali yg dpt membantu

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed