Friday, July 10, 2015

Kenangan Raya Bersama Arwah Nenek & Atok

Assalamualaikum....

Bila bulan Ramadhan teringat kembali kenangan bersama arwah atok nenek dulu. 
Yalah masa start form 1 lagi aku memang stay dengan diorang. Banyak la kenangan pahit manis bersama. Tapi satu la aku rasa meriah saat berpuasa & nak beraya masa diorang ada lagi. 

Suara kejut bangun sahur, kang nak berbuka. Pastu ajak g surau, terawih. Pastu nanti lagi 2 minggu nak raya sibuk la arwah nenek g cari bahan-bahan nak buat kuih raya. Masa dia sihat, kuih raya semua dia buat sendiri. Kuih tradisional. So cucu yang ada akan kena kerahan tenaga bagi membantu. Syok jugak.

Biasanya kuih raya yang wajib arwah buat baulu cermai, rempeyek, tumpi, maruku, kadang ada baulu gulung or lapis. Baulu tu ada tempayan & pemukul besar tu. Yalah  nak pukul telur sampai kembang kan. Seronok. Pastu bakar pakai arang. Yang lain pakai kayu. Memang bau asap la.....

Pastu masa aku habis sekolah, arwah nenek aku jatuh & patah kaki kiri. Lepas dari itu pergerakan agak terbatas. So bila time nak raya mesti arwah nenek mintak tolong mak buatkan kuih raya. Macam rempeyek. Riuh rendah suasana. 

Tapi sejak arwah atok nenek takde, takde dah orang yang risau-risau kuih raya tak buat lagi. Kain pelikat tak cari lagi. Tapi bila kenang balik, arwah nenek sibuk buat kuih raya bukan untuk sapa-sapa, untuk anak cucu dia nak makan jugak. Nak hidang tetamu yang datang. Tu jer pun. Arwah nenek raya kedua dah start puasa sunat Syawal. 

Gambar ihsan dari Google. Dulu mana ada kamera nak ambil gambar masa arwah nenek buat baulu atau kuih-kuih lain kan... 




Tu arwah atok nenek belah abah aku. Belah mak aku tinggal Wan aku. Atok dah pergi tahun 2013 sebelum aku kawen, 15 hari sebelum puasa. Kalau arwah atok labu plak, dia terror bakar lemang. Serius aku bukan peminat lemang, tapi lemang arwah atok memang sedap. Biasanyer arwah atok akan buat lemang sebelum puasa & nak raya. Gigih cari buluh, daun pisang. 

Wan pulak buat rendang. Yalah kalau beli 1 batang dah berapa kan. 
Ada beberapa gambar kenangan bakar lemang & masak rendang, tahun 2012 kot. 





okeylah..... 

Al-fatihah buat arwah nenek, atok & atok labu. 

1 comment:

Felis Domestica said...

Ingat dulu kita pun buat kueh raya, siap jual bagai...kadang kat umah nor, kadang kat umah akak... bila tgok diorg buat kueh raya, terfikir gak, napa nor tak gigih bak buat, tp bila fikir balik, dah puas jugak kot buat dulu... sekarang 3 ke 4 thn stop dulu, anak da besar sikit kabg, try buat lagi kab...

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed