Friday, December 30, 2011

<<< Kisah Suka Duka 2011 >>>


wahhh kelas tajuk kau jen jen ... hehehehe.. bajet ada orang baca... ni hanya suka suki aku jer, maklum la diary online katanyer... haruslah mencoret di sini kan...

arini 30.12.2011 bersamaan 5 safar 1433 bersamaan jugak hari jumaat, jumaat terakhir dalam 2011...

Alhamdulillah aku bersyukur sebab masih diberikan usia untuk bernafas, melihat keindahan dunia ini....
Alhamdulillah aku masih diberi nikmat kesihatan yang baik...
Alhamdulillah aku masih rezeki yang halal di bumi Allah yang sangat luas ini....
Alhamdulillah aku masih punya keluarga yang tercinta, mak abah & adik-adik serta sedara mara...
Alhamdulillah aku masih punya sahabat & kawan yang setia, yang sabar, yang memahami, yang sudi bersama tika suka & duka....
Alhamdulillah aku masih punya pekerjaan yang halal.....
Alhamdulillah aku masih punya kekuatan untuk melanjutkan pengajian aku di USM....
Alhamdulillah aku masih diberi peluang untuk membaiki segala kesilapan diri....
____________________________________________________________

Banyak kisah suka duka aku.... gembira sedih..... jatuh bangun nyer aku.... wahhhh....

Bila cinta tidak dihargai....
Bila apa kita lakukan tidak berbaloi.... 

Ya, memang aku masih sendiri tapi bukan sendirian...
Ya, memang aku masih tak temui cinta aku tapi cinta sejati aku pada ALLAH sentiasa mekar....
Ya, memang kadang-kadang aku rasa keseorangan tapi aku tidak kesunyian
Ya, memang aku tiada teman hidup tapi aku masih punya keluarga, sahabat dan kawan.... 
Ya, walau apa pun aku redha, aku terima segala ketentuan buatku.... 
Sesungguhnya aku tak pernah menyesal dengan kehidupan aku kini....
____________________________________________________________

Memang aku pernah kecewa akibat cinta tapi aku tak tahu buta kerana cinta.... 
Syukur alhamdulillah Allah masih sayangkan aku, sedarkan aku sebelum segalanya terlambat.....
Bagi aku biarlah cinta itu cinta kerana Allah.... 
Cinta yang direstui ibu bapa... 
Cinta yang diberkati Allah....
Tapi sesayang mana pun aku kepada seseorang insan tu, secinta mana pun aku kepada seseorang itu 
tidak sesekali aku membelakangkan mak abah aku...... 
tidak sesekali aku mengecewakan mereka..... 
tidak sesekali aku menghancurkan hati mak abah aku....
walau apa alasan sekali pun.... 
_________________________________________________________

Kini aku sangat bahagia kerana dapat bezakan mana yang baik... mana yang penting....
Kini aku makin dewasa.... makin matang......
Kini aku makin tenang..... makin bahagia....
Tidak apa yang dapat aku bayangkan selain tengok kebahagiaan 
mak abah & adik-adik aku.....
Merekalah kekuatan aku... Merekalah ketabahan aku..... 
Kini walau aku masih tidak punya teman hidup tapi sekurang-kurangnya aku 
tidak susahkan sesiapa..... 
Biarlah aku kenal cinta pada Allah, pada keluarga, cinta pada diri sendiri.... 
Cuma kadang-kadang aku juga tewas pada keadaan.... 
Bohonglah kalau aku tidak terasa bila mana kawan baik aku ada teman hidup.....
Bohonglah aku kalau aku tak terasa bila mana sepupu aku ingin mendirikan rumahtangga.....
Bohonglah aku kalau aku tidak terasa bila mereka bakal mempunyai cahaya mata.....
Bohonglah aku kalau aku tidak terasa jika melihat kebahagiaan yang mereka kecapi.....
Bohonglah aku kalau aku tidak terasa jika mendengar kisah-kisah rumahtangga mereka.....
Bohonglah aku kalau aku tidak terasa bila mana mak abah aku tanya pasal aku...
"Bila akak nak kawen"
Bila mak abah nak ada cucu sendiri"

Soalan-soalan yang buatkan hati aku cair, sedih sebab aku masih tidak mampu 
memenuhi impian & harapan mereka.... Maafkan akak mak, abah....

Aku selalu bermohon & berdoa agar dikuatkan hati, ditabahkan hati untuk terima segala-segalanya.... 
Biarlah aku lihat dulu, aku kongsi dulu, aku tumpang dulu kegembiraan, kebahagian sahabat-sahabat aku, sedara mara aku.... aku cukup gembira jika mereka gembira....
Jangan riso aku okey jer.... 
Aku selalu doa jugak agar adik-adik aku yang memenuhi impian & hasrat mak abah...
Aku tak kisah jika jodoh mereka telah sampai.... aku redha.. aku pasrah.... 
Itu kan kuasa Allah..... Rahsia Allah kan... kita sebagai manusia tidak mampu menghalang segala ketentuan Allah... jika dengan izinnya berlaku maka akan berlaku.... 
Kenapa aku masih begini tu pun ada hikmahnyer.... 
__________________________________________________________

Kisah 2011 macam-macam kisah di mana ada pakcik match maker la...aku kena paksa kahwin dengan pilihannya... Masya-Allah aku tak mampu menerimanya kerana aku memang takde perasaan pada die, mana mungkin aku menerimanya sebagai bakal suami aku kan.... aku tak mau tipu diri sendiri & korbankan kegembiraan aku.... biarlah aku berkorban jika aku pun rela & sanggup kan.... 

Banyak jugak yang kenalkan aku dengan calon bakal suami tapi aku rasa belum sampai jodoh aku lagik... terima kasih semua yang sudi ambil berat pasal aku... aku sangat-sangat hargai tapi aku tak mampu menerimanya bukan tak sudi tapi aku tak leh paksa diri aku kan.... 

Tapi dalam banyak-banyak calon ada seseorang la yang mengusik, terusik hati aku.... 
aku tak tahu la tapi sebab cara die, pemikiran die yang buatkan aku menyukai die... walau die muda dari aku... tapi aku rasa respek dengan die.... 
aku dah pujuk hati aku untuk tidak mudah suka pada seseorang, untuk tidak mudah jatuh cinta pada orang  sebab baru sangat kenal..... 
adakah aku jatuh cinta kat dia? 
adakah aku mula sukakan die?
adakah die juga ada perasaan kat aku? 
tak kot kan.... hanya kawan .... 
oppsss stop... tak mau tak mau..... aku & si dia hanya kawan okey..... 
aku & dia bukanlah selalu la contact pun... 
hanya sekali jer jumpa dia..... 
adakah pertemuan lain akan menyusul lepas ini??? 
aku no komennnn...... 
2 kali aku mimpi die... senyuman die buat aku teringat2
nape????  why????
aku tak mahu terseksa dengan apa yang aku rasa ini.... 
Hanya pada MU Ya-Allah aku mengadu apa yang aku rasa.... 
apa pun yang bakal berlaku biarlah tu kerja Allah..... 

Bila sampai masa jodoh aku nanti, walau siapa pun, walau dari mana die datang, insya-allah aku akan terima die seadanya..... 
____________________________________________________________

wahh panjang sudah nukilan aku kali ini... 
segala yang berlaku ada hikmahnyer... 
aku sangat percaya itu... 
yang baik datangnya dari Allah....
yang kurang baik datangnya atas kesilapan aku sendiri.... 


** thanks kepada semua yang sangat memahami diri aku...... yang sayangkan aku... yang sudi terima aku dalam hidup korang @ sebahagian dari korang (betol ker ayat tu) .. yang amik berat pasal aku.... 

***ampun & maaf aku mohon kepada semua yang mengenali aku.... maybe ada tersilap perbuatan, terlanjur perkataan, maklum la aku yang banyak bercakap, suka bergurau.... 

1 comment:

Liyana said...

sbr la awk... semua tu rahsia Allah.. akn sampai masanya bila dah ditentukan oleh Dia... kuatkan hati k.
x semestinya org yg dh kawen, dh beranak tu bahagia.. setiap org ade ceritanya.. kita xtau ape yg dorg penah lalui sblm ni...sbb x sume cerita boleh dikongsi dgn org.. jgn bandingkan hidup awk dgn hidup org lain taw :)

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed