Tuesday, February 18, 2014

Alahan or Morning Sickness

Assalamualaikum

Pekaba semua? cuaca sekarang kan panas, so kurangkanlah aktiviti di luar & banyakkan minum air masak yer kawan-kawan. Hubby aku pun macam nak demam jer. 

Aku pun baru lagi merasai fasa baru pregnant, iaitu 7 weeks. aku berada 1st trimester. so dalam tempoh 3 bulan kebiasaannya mengalami alahan-alahan mengandung seperti muntah-muntah, perut sebu, pening kepala, rasa loya. aku pun mengalami simptom berikut jugak. cuma alhamdulillah takdelah teruk sangat. lagi satu aku macam kurang rasa nak makan mungkin sebab pening kan. tapi paksa jugak kunyah @ makan. 
banyak la tips dari kawan-kawan yang senior or maksud yang dah merasai pengalaman mengandung. apa pun semuanya bahagian & rezeki masing-masing. sebagai bakal ibu aku rasa ia memerlukan tahap kesabaran serta ketabahan yang tinggi. yalah bukan apa, pengorbanan nak jadi seorang ibu bukan senang.

Allah dah aturkan yang terbaik. aku masih hijau lagi dalam fasa kehidupan ini. so kena banyak-banyak membaca yer. [note to my self]. kena banyak mengaji & baca surah-surah yang bagus untuk perkembangan baby. macam Surah Luqman, Surah Yusuf, Surah Maryam. lagi satu positifkan diri agar tak berfikir sangat. lalui dengan tenang. heheheh. 

haaaa sekarang memang tido awal la sket dari sebelum ni. bukan apa kalau kurang rest akan lagi rasa loya tu. so sayangilah diri sendiri. sebolehnya aku taknak susahkan sesiapa. in shaa Allah, yang mana mampu aku lakukan, aku buat sendiri. nak manja sangat kalau Hubby ada, takpe lah jugak kan. hehehehe. 

aku ada download application baby center - sekarang ni masuk 7 minggu. dia cakap besar cam blueberry. aku tengok oohh... subnaallah ciptaan Allah yang maha kuasa. 


okeylah... sambung nanti. tata... 



3 comments:

Mimy Hamid said...

tahniah jen...take care tau..wal preggy ni fragile...banyakkan berehat

diana aziz said...

Tahniah awk! Sukanya dengar awk dah pregnant......

Mummy Adriana said...

cuba beli produk SALINDAH untuk mengandung...kwn masa nk bersalin kt spital yg rekemen..insyaAllah tak mabuk :)

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed