Friday, September 21, 2012

Raya Version In Memory - My Family


Assalamualaikum..

tadi dok selongkar picas so dapat la kumpul kan pic semasa raya bersama keluarga tersayang... layannn
dari tahun 2005 sampai lah 2012 cuma 2007 takde picas raya.... baru ngat balik masa tu Maksu bersalin pagi raya so semua tunggu baby & kepulangan mak su di pagi raya.. leka tengok baby so takde pic raya.... hehehe... 


raya 2005 tak complete sebab adik no 3 & mak abah takde masa ini.. 
(scan pic sebab masa ni zaman pakai kamera kodak) 
lokasi : umah wan atok labu hilir, n9


raya 2006 still tak complete sebab abah lak takde dalam pic ni
lokasi : umah moyang gadong, n9



raya 2008 cukup semua adik beradik cuma mak abah jer yang takde lam pic
lokasi : umah moyang gadong, n9



raya 2009 baru  lah complete gambar keluarga, adik2 & mak abah
lokasi : umah wan atok labu hilir, n9


raya 2010 pun complete jugak... 1st time beraya umah baru 
lokasi : umah mak abah paya dalam, melaka


raya 2011 tak plan pun tapi banyak purple in color tapi tak complete sebab mak abah sibuk kat dapur ngan wan atok & pakcik2... 
lokasi : umah wan atok labu hilir, n9



raya 2012 of coz yang the latest tapi pic kurang cun la... apa pun suma complete masa ini... 
lokasi : umah wan atok labu hilir, n9


Kisah raya dulu arwah nenek & arwah atok memang dok sekali ngan kami sekeluarga... masa arwah nenek ada lagi kebiasaan aku akan jadi yang akan mengalah masa raya... bukan apa aku akan salu tinggal untuk tolong arwah atok nenek terutama raya pertama, bukan ramai yang akan datang so nak tolong buat air, hidang makan semua kan.... so aku leh balik labu dah raya kedua or ketiga la... 
kalau tak, akan bahagi 2 team.... raya masa dulu aku sangat2 seronok sebab kuih raya tradisional semua  buat sendiri, arwah nenek sangat rajin buat & kalau family aku @ family pakcik makcik yang balik confirm akan merasai tolong arwah nenek buat kuih... seronok time tu tapi sekarang tak rasa dah... now aku just tolong wan atok buat lemang jer la.. 
Baulu cermai, baulu lapis, baulu gulung, rempeyek, tumpi, muruku dan macam2 lagi la... 
masa arwah nenek masih sihat & kuat lagi la... 
masa die dah makin uzur kami & family lain akan sediakan kuih raya.. mana leh buat, buat.. kalau tak beli jer.... mesti die akan risau kalau takde kuih lagi2 nak dekat raya .... tapi semenjak ketiadaan die tiada lagi suara itu... ohh rindunyerrrrrrr.......
arwah nenek pergi masa bulan Ramadhan tahun 2006.... manakala arwah atok pergi masa 2008.... 

sekarang ini pagi raya aku sekeluarga akan balik labu selepas solat raya masa mula2 arwah nenek pegi... 
tapi bila kini dua2 telah tiada, kitaorang akan pulang ke labu malam raya atau hari bantai... 


Al-fatihah buat arwah nenek & atok...


aku tak bape ngat raya tahun bape ini, rasanya raya tahun 2003, masa ni kat umah makcik aku kat ayer molek, melaka... 


ni jer la kot pic kenangan umah lama... masa ni tahun 2002 tak silap aku... 


p/s : hargailah seseorang semasa hayatnyer... berbuat baiklah semasa kite masih bersama mereka... sayang selalu...

sekian..... daaaaaa


2 comments:

Girl Girl said...

mengimbas nostalgia.... :)

Liyana said...

nsb sy smpt g umah lama awk kn., hehe

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed