Friday, January 14, 2011

Apakah Kekuatan & Kelemahan???!!!!!

apa ea nak story for entri ni... tapi more kepada general la..takde kaitan antara hidup or yang telah tiada lagi... [eh eh macam drama kat tv lak] 


kite tahu tak, apa kekuatan & kelemahan diri sendiri.... pernah tak terfikir???? aku untuk tahun ni baru berani senaraikan kekuatan & kelemahan diri sendiri.... sebelum ni tahu tapi beselah manusia kalau boleh tak mau tahu perkara2 yang tak best sangat kan.. kekuatan for sure ramai suka kan kan.. [tak mau mengaku beb.. hikhik] aku pun.. tapi apa pun kite kena terima realiti & hakikat sebenar... setiap manusia ni tak sempurna hanya ALLAH yang sempurna... setiap manusia adalah unik.. so kite kena hargai setiap orang sebab suma ciptaan ALLAH... kite kena faham & terima... sebab kite juga sama...

kekuatan pada diri sendiri adalah kelebihan yang ALLAH kurniakan pada kite.. kite seharusnya bersyukur sangat2 dan gunakan sebaik2nya kelebihan yang kite ada ke jalan yang benar, betol supaya ianya diredhai dan diberkati.. jangan pula kite gunakan segala kelebihan kite untuk menipu orang lain.. amik kesempatan pada orang lain.. sangat2 jahat kan.. tak bagus2.. menganiya orang2 yang lemah... isk isk.. elakkan dari semua tu..

kite berhak pertahankan diri kite supaya tidak dibuli, diambil kesempatan atau orang lain menggunakan diri kite untuk kebaikan diri die... so apa pun berhati2 & berjaga2 dengan sekeliling [ingatan untuk diri aku jugak]

kelemahan pula adalah kekurangan diri tapi janganlah rasa rendah diri kerana kelemahan yang ada kadang2 boleh bertukar sesuatu yang bagus, baik & kuat jika kita pandai manupulasikan dengan keadaan... etc... kite takut pada malam, gelap.. so kite tak kuar malam... so ia bagus untuk keselamatan diri sendiri jugak kan.. elakkan dari perkara2 yang diingini berlaku...[confident jer aku dengan contoh aku bagi ni, betol ker ek, apa pun kena yakin] hehehe... tak pun lagi satu contoh... kite seorang yang darah gemuruh cepat panik... tapi kite kena buat presentation depan orang ramai.. kite boleh tukarkan benda tu dengan kite anggap ia cabaran diri untik lebih berani....  mula2 confem muka merah padam, gigil2 tapi akhirnya kite akan buat yang terbaik & sentiasa baiki dari masa ke semasa.. tu lebih baik dari orang yang anggap die berani.... so takde masalah nak present.. akan jadi satu sikap kurang baik iaitu angkuh... taknak terima teguran... isk isk... tak bagus kan..

so, apa pun hargailah diri sendiri dulu.. sayangilah diri kite terlebih dahulu... barulah orang lain... biarlah kite bersusah payah untuk diri kite sendiri... keluarga sendiri... itu lebih baik... berkorban untuk diri & mereka....  end dulu...

No comments:

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed