Tuesday, December 31, 2013

Percubaan : Crunchy Almond Caramelo Jen2 Style

Assalamualaikum

Fuhhh arini last day 2013. Alaaa citer tang student pun tak habis lagi. hehhehe. mood menaip ni kadang-kadang ke laut jugak. isk isk. kisah cinta pun tak share lagi. hahahha. 

takpe la citer kisah masak dulu lah. hihihi. haaa last Friday aku berjaya buat Crunchy Almond Caramelo.. alaa yang ngah femes tu. yang orang kata mahal tu. ahaksss. maklum sahaja Incik Suami suka makan yang rangup saja. hehehe. so aku pun try la. tengok resipi senang ajer.. berlagak ko eh... g tengok buat. hahahha. ampunnnn... 

Ni rupa crunchy almond yang aku nengok orang buat. cantik & sedapp

oh ya resipi aku amik dari blog memasak yang aku sangat suka tengok & sangat minat. ada beberapa resipi yang aku tengok & try buat. alhamdulillah menjadi, thanks kak ita. teruja dengan hasil & photonyer. seyes memang aku teruja. antara blog rujukan faveret aku. tapi kagum hasil tangan kak ita, seyes kreatif orangnya. 
http://www.azlitamasammanis.com


teruja tak? perghh terliur okeh... hahahha



so dari teori mari kite praktikkan, baru tahu susah ker senang. hehehe. yalah dah incik suami bawak g kedai bakery maka teruja cik isteri nak beli itu ini. macam nak borong satu kedai gamaknyer. hahahah. tamak. haip. perasan konon macam terror nak buat semua padahal baru nak belajar. punya tawaf satu kedai. hahaha. haaa nilah dia. 

mak mertua baik hati pinjamkan dapur die tak tahu menantu die kecahkan dapur. hahahah. tapi die balik clear & clean macam takde aktiviti memasak. hahahah. selamattt. 

budak teruja g kedai kek. hahahhaa. kelek barang sana sini,
incik suami snap pun tak sedar. 

 
alamak tak lepas rotate rupanya, maaf. hahahhaa.
aku guna tepung florentine, agak mahal sket la, 500gram=RM18.80
kepingan badam, biji matahari, kuaci hijau tu semua 100gram jer aku beli. sebab nak try kan,.
100gram kekacang tu dalam RM2-RM2.50 jer.
kacang tu bakar jap dalam oven 5 minit jer. 

pastu campur dengan tepung tu. simple sangat okeh. senang 

pastu kite letak dalam loyang. haaa jangan lupa lapik dengan kertas kek. hahahah, aku lupa so guna kertas A4 jer. hentam sajalah. katanyer pencubaan kan. hihihi. 

tengok resipi kena bakar 10 minit, sekali jengah 7 minit dah jadi lagu tu.. alamakkk. camner ni, aku kan cepat panik. hahahah. so apa lagi laju2 kuar kan. jari comel terkena loyang tu. huwaaaa sob sob.. patutnyer kena pusing2 kan masa permbakaran tau. hehehe.

tadaaa siap potong. hehehe. lepas kuar oven terus g potong sementara panas2 tau. aku pakai pisau jer. hahahaha. p/s : kamera ku kurang sharp pic. hehehe. 

loyang ke 2, tengok agak gelap heheheh.


sekian, tu jer nak share. heheheh. takpe, aku akan try lagi sekali. pssst hubby, mak mertua suka makan. alhamdulillah. best tengok. rasa macam suka sebab buat apa yang kesayangan suka makan. 

mission done. 

okeylah... babai. 

thanks for reading. 

_RZ25_

1 comment:

Hazu~ said...

pakai kertas A4 tu tak melekat ke? saya pakai kertas minyak tu jadi melekat pula. Tak boleh cabut.

Follow by Email

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hubby Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Popular Posts

Live Traffic Feed